پرداخت های موبایلی و پرداخت های درون برنامهای جدیدترین نوع پرداخت های آنلاین بهشمار میروند. کاربران میتوانند به کمک انواع روشهای پرداخت موبایلی، به راحتی و با سرعت بالا پرداخت انجام دهند. اما با وجود این مزایا، نگرانیهایی درباره امنیت پرداخت های موبایلی و آنلاین وجود دارد. از آنجا که تمام کسب و کارها به دنبال یک سرویس پرداخت امن و بی ایراد برای مشتریانشان هستند. در این مقاله تلاش میکنیم با مقایسه فرآیندهای امنیتی در پرداخت های موبایلی و آنلاین، مزایا و معایب این روشهای نوین پرداخت را بررسی کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
شناخت راهکارهای امنیتی پرداخت های موبایلی
امنیت در پرداخت های موبایلی و آنلاین بسیار حائز اهمیت است و راهکارهای امنیتی این پرداختها میتواند متفاوت باشد. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین راهکارهای امنیتی پرداخت های آنلاین میپردازیم:
1. فناوری SSL/TLS
فناوری SSL/TLS یک روش رمزنگاری است که برای ارتباطات اینترنتی مورد استفاده قرار میگیرد. این فناوری به کاربران امکان ارتباط با سایتهای مختلف را به صورت رمزنگاریشده میدهد.
در پرداخت های آنلاین نیز، استفاده از SSL/TLS برای انتقال اطلاعات حساس کاربرد خواهد داشت. این فناوری با ایجاد یک کانال امن بین کاربر و سایت، امکان سرقت اطلاعات حساس را برای هکرها و کلاهبرداران اینترنتی دشوار میکند.
2. فناوری 3D Secure
بسیاری از سیستمهای پرداخت آنلاین، از فناوری 3D Secure به عنوان روشی برای احراز هویت کاربران استفاده میکنند. با استفاده از فناوری 3D Secure، مراحل احراز هویت کاربران به شدت تقویت میشود و از این طریق است که میتوان دسترسی هکرها به اطلاعات کارت اعتباری کاربران را در فرآیندهای پرداخت آنلاین مسدود کرد.
3. فناوری Tokenization
این روش نیز برای حفظ امنیت پرداخت های موبایلی و آنلاین کاربرد دارد و با استفاده از آن، اطلاعات حساس کارتهای بانکی کاربران به صورت یک کد غیر قابل خواندن (توکن) ذخیره میشود. این توکن به عنوان یک جایگزین برای شماره کارت و اطلاعات دیگر مرتبط با آن استفاده میشود. به همین دلیل، در پرداخت های آنلاین، کاربر برای پرداخت نیاز به وارد کردن مجدد اطلاعات کارت ندارد و میتواند با استفاده از این توکن، پرداخت را انجام دهد. به این ترتیب، اطلاعات شخصی و بانکی کاربر در اختیار سایتهای مختلف قرار نمیگیرد و ایمنی تراکنشها افزایش مییابد.
4. شناسایی و اعتبار سنجی
یکی دیگر از راهکارهای امنیتی که در پرداخت های موبایلی و آنلاین مورد استفاده قرار میگیرد، شناسایی و اعتبار سنجی درخواستهای پرداخت است. پس از دریافت درخواست پرداخت، سیستم خدمات پرداخت، آن را بررسی و شناسایی میکند. اگر درخواستها به هر نحوی مشکوک باشند یا با معیارهای منطقی سیستم مطابقت نداشته باشند، سیستم پرداخت میتواند آنها را رد کرده و پرداخت را تأیید نکند.
برای نمونه سیستم از طریق بررسی موقعیت جغرافیایی، سیستم عامل و نوع دستگاه که شخص از آن استفاده میکند، و فعالیتهای قبلی در سایت یا برنامه پرداخت، در مورد آن تصمیم خواهد گرفت.
5. مانیتورینگ فعالیتهای ناهنجار
سیستمهای پرداخت آنلاین همواره مانیتورینگ و بررسی فعالیتهای کاربران و تراکنشها را در دستور کار خود دارد. اگر فعالیتی در مورد برخی اطلاعات حساس از زوایای گوناگون نادرست بود، سیستم میتواند این فعالیتها را به عنوان فعالیت ناهنجار شناسایی کرده و در نتیجه برای رد درخواست پرداخت اقدام کند.
6. آنالیز رفتار کاربر
سیستمهای پرداخت آنلاین از طریق آنالیز رفتار کاربر میتوانند اقدامات متقلبین را شناسایی کنند. این آنالیز با بررسی الگوهای رفتار کاربر در سیستم پرداخت؛ از جمله مشاهده میزان تراکنشها، انواع کارت اعتباری و حجم روزانه تراکنشها قابل تشخیص است.
چنانچه اقدامات و فعالیتهای کاربری، در قالبهای شناخته نشده در سیستم قرار بگیرد، سیستم بر مبنای یک واکنش احتیاطی تراکنش را جعلی تعریف میکند.
بررسی نحوه ارسال پیام پرداخت برای بانک و سیستم شاپرک در انواع پرداخت آنلاین
روشهای مختلف پرداخت موبایلی و آنلاین، برای ارسال پیام پرداخت به بانک و سیستم شاپرک راهکارهای متفاوتی دارند. در ادامه برخی از این راهکارها را با هم مرور خواهیم کرد:
درگاه پرداخت وب سایت
در این روش، درگاه پرداخت اینترنتی از سوی وبسایت در اختیار کاربر قرار میگیرد. بنابراین پرداختکننده به صفحه پرداخت مربوطه هدایت میشود و در آنجا میتواند اطلاعات پرداخت خود را وارد کند. پس از اتمام تراکنش، درخواست پرداخت به درگاه پرداخت فرستاده میشود و سپس به بانک یا سیستم شاپرک مربوطه ارسال خواهد شد.
درگاه پرداخت موبایلی
در این روش پرداختکننده از طریق تلفن همراه خود به درگاه پرداخت مربوطه هدایت میشود و سپس با وارد کردن اطلاعات پرداخت خود، تراکنش را کامل میکند. سپس پیام پرداخت به بانک یا سیستم شاپرک ارسال میشود و تراکنش انجام میگیرد.
پرداخت با پیامکوتاه
در این روش، پرداختکننده برای پرداخت، پیامکی شامل اطلاعات پرداخت خود به شمارهای خاص میفرستد. سپس پیام پرداخت به سیستم شاپرک فرستاده میشود و پول از حساب پرداختکننده کسر شده و به حساب پذیرنده انتقال پیدا میکند.
میبینید که در تمام روشهای پرداخت یاد شده، فرآیند مشابهی برای ارسال پیام پرداخت به بانک و سیستم شاپرک وجود دارد. با این حال، در هر یک از روشهای پرداخت، میزان امنیت اطلاعاتی که به بانک و سیستم شاپرک فرستاده میشود، ممکن است متفاوت باشد.
بنابراین، بهتر است برای استفاده از روشهای پرداخت موجود، صحت و امنیت آنها را از راههای مختلفی بررسی کنید و مطمئن شوید که اطلاعات شما به شکل امنی به مقصد میرسد.
ویژگیهای فنی یک پرداخت موبایلی امن
- از پروتکل HTTPS برای ارتباط امن بین دستگاه کاربر و سرور استفاده شود. همچنین باید از SSL و TLS برای محافظت از شبکههای اطلاعاتی استفاده کنید تا دادههای حساس رمزنگاری شده از دسترسی غیر مجاز جلوگیری شود.
- اقدامات لازم برای تأیید هویت کاربران، یک راه برای افزایش امنیت پرداخت های آنلاین است. این روش به سیستم اطمینان میدهد فردی که در حال انجام عملیات پرداخت است، واقعاً فردی است که ادعا میکند یا خیر؟
- برای اطمینان از حقیقی بودن اطلاعات کارت پرداخت، باید سیستمی ایجاد شود که قبل از هر پرداخت، صحت کارت را تأیید کند.
- باید از تکنولوژیهایی مانند CAPTCHA برای جلوگیری از سوء استفاده در هنگام پرداخت استفاده شود.
- برای تشخیص هرگونه فعالیت مشکوک و آسیبپذیر در سیستم، باید از سیستمهای مانیتورینگ و ردیابی استفاده شود.
- توصیه میکنیم قوانینی اعمال شود که به طور مداوم روند پرداخت را مانیتور کند و در صورت شناخت مشکلات، به شکل مناسب و سریع واکنش نشان دهد.
- فرآیند رمزنگاری دادهها نباید فقط به سطح پایین (مثل SSL) محدود شود و باید در همه سطحهای سیستم پرداختی استفاده شود.
- بهتر است سیستم دائماً آزمایش شود و قبل از هرگونه ارائه خدمات به مشتریان، تستهای حرفهای روی سیستم انجام گردد.
جمعبندی
اگرچه پرداخت های موبایلی از طریق پردازشهای کامپیوتری ایمن و کدهای پیچیده صورت میگیرند و کاربر را در مقابل سرقت یا هک شدن شماره کارت محافظت میکنند، اما در عینحال معایب و ریسکهایی دارند. برای نمونه پرداخت های موبایلی به صورت آنلاین انجام میشوند، بنابراین در صورتی که ارتباط شبکه نامناسب است، ممکن است عملیات پرداخت دچار مشکل شود.
بهعلاوه در مواردی، کلاهبرداران اینترنتی میتوانند با فریب دادن کاربر، اطلاعات شماره تلفن همراه یا اطلاعات کارت بانکی او را بهدست آورند.
همچنین اگر تلفن همراه شما در دسترس افراد غیرمجاز قرار گرفته باشد، آنها میتوانند بدون هماهنگی با شما پرداختی را انجام دهند و شما ممکن است با تراکنشهای ناخواستهای مواجه شوید.
در این مقاله سعی کردیم تا تمام موارد امنیتی پرداخت های موبایلی و آنلاین را مورد بررسی قرار دهیم.