تا چندی قبلتر سازمان مالیات برای هدفمندسازی نظام مالیاتی و طبقه بندی فعالیتهای اقتصادی در کشور، دریافت کد آیسیک را الزامی نمود. اما پس از مدتی مشخص شد این روش برخی اشکالات ساختاری و محتوایی دارد. از همین رو این روش کنار گذاشته شد و به جای آن نظام مالیاتی اینتا کد مالیاتی در طبقه بندی و کدگذاری مشاغل توسط سازمان مالیات ایجاد شد.
اینتا کد مالیاتی پدید آمد تا به شکل دقیقی مشاغل طبقهبندی شوند و در نهایت امکان بروز اشتباهات محاسباتی به صفر برسد. خوشبختانه اجرای روش اینتا کد مالیاتی تاکنون موفقیتآمیز بوده است. ما در ادامهی این مقاله تلاش میکنیم کاربردها، ویژگیها و تمام اطلاعات مورد نیاز کاربران پیرامون اینتا کد مالیاتی را مطرح نماییم و از طریق زیر میتوانید فایل جدول مربوط به اینتا کد مالیاتی دانلود نمایید و با جستجو در آن کد مربوط به کسب و کار خود را پیدا کنید.
ویژگیهای اینتا کد مالیاتی چیست؟
اینتا کد مالیاتی ساختار منظمی ایجاد کرده است که بر اساس آن، تمام مودیان وظیفه دارند که با توجه به شغل، در سامانهی امور مالیاتی کشور ثبتنام نمایند. زیرا در غیر این صورت نخواهند توانست وظایف مالیاتی خودشان مثل تسلیم اظهارنامه را به انجام رسانند. بر اساس این سازکار مالیاتی تازه، تمام مشاغلی که با کد اینتا کدگذاری میشوند، به عنوان یک شغل مدون و رسمی در سامانهی سازمان امور مالیاتی کشور شناخته خواهند شد.
چنانچه شغل جدیدی نیز شناسایی شود، امکان اضافه کردن آن به سامانه نیز وجود خواهد داشت. پیرامون مشاغل بازرگانی طبقهبندی و کدگذاری بر مبنای میزان تولیدات داخلی و واردات محاسبه میشود. بنابراین مشاغل مختلف بسته به شرایطشان از سیاستهای حمایتی نیز برخوردار خواهند شد. این نکته را نیز باید ذکر کنیم که سازمان مالیات، این امکان را فراهم کرده است که کدهای اینتا با کدهای آیسیک ارتباط و تطبیق داشته باشند، تا در نهایت ساختار یکپارچهای ایجاد شود.
در صورتی که با مشاغل معاف از مالیات آشنایی ندارید، توصیه میشود تا از مقالهی معافیت مالیاتی و کسب و کارهای معاف از مالیات از همین سایت دیدن کنید.
کاربردهای اینتا کد مالیاتی کدامند؟
همانطور که گفته شد مودیان اکنون موظفاند در سامانه سازمان مالیات، نوع مشاغل خود را بر اساس کدهای تعریف شده در اینتا کد ثبت کنند؛ در غیر این صورت نزد سازمان مالیات کشور تعریف شده نیستند و نمیتوانند دیگر وظایف مالیاتی خودشان را انجام بدهند و از بسیاری مزایا نیز محروم خواهند شد. با این وصف اساسیترین کاربرد اینتا کد، امکان محاسبهی مالیات مودیان بر اساس درآمد و هزینههای آنان میباشد.
سازکار اینتا کد برای این منظور اینگونه است که سود مشمول مالیات مودی با اعمال ضرایب مربوط به اینتا کد فعالیت اقتصادی او بر اساس سود ابراز شده محاسبه خواهد شد. بنابراین در این روند انتخاب صحیح و دقیق اینتا کد مالیاتی مربوط به فعالیت اقتصادی مودی بسیار حائز اهمیت است. در همین راستا سازمان مالیاتی کشور اخیراً برای رسیدن به یک محاسبهی مالیاتی کاملاً منصفانه، امکان اصلاح و تغییر اینتا کد را برای مودیان غیرفعال نموده است؛ تا با انتخاب نادرست اینتاکد ناخواسته مجبور به پرداخت مالیات مازادی نگردند.
کاربرد مهم دیگر اینتاکد مالیاتی عدم وجود ابهام در مورد مشاغل مختلفی است که کدگذاری شدهاند و سازمان کاملاً آنها را شناخته است.
مراحل ثبتنام اینتا کد مالیاتی چیست؟
در نظام مالیاتی کشور تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که صاحبان کسب و کارهای مختلف هستند، باید برای دریافت و فعال سازی اینتاکد از طریق سامانه ثبتنام اقدام نمایند. روند فعالسازی اینتا کد مالیاتی به ترتیب در ادامه آورده خواهد شد.
- مراجعه به صفحهی ثبت نام و خدمات جامع مالیاتی با کلیک بر روی این آدرس
- ورود به حساب کاربری مودی مالیاتی
- ورود به صفحهی انتخاب نوع و درصد فعالیت اقتصادی
- انتخاب یک سطر جدید به ازای تک تک فعالیتهای اقتصادی با ذکر نوع خدمات و یا کالایی که در تولید یا فروش آن فعالیت دارید.
- تعیین میزان فعالیت در حوزهی انتخابی بر اساس درصد؛ مجموع درصد کلیهی فعالیتها باید برابر با 100 باشد.
- درج نمودن عنوان دقیق فعالیتهای اقتصادی بر اساس پروانه کسب در بخش شرح فعالیت
- و در آخر تایید و ثبت نهایی اطلاعات
پس از انجام تمام این مراحل، سیستم به صورت اتوماتیک اینتا کد مناسب را به فعالیت اقتصادی شما اختصاص خواهد داد.
جدول اینتا کد مالیاتی چیست؟
اساساً ممیزهای مالیاتی بر مبنای یک جدول، که به جدول اینتا کد مشهور است، ضریب مالیاتی را محاسبه و تعیین میکنند. این ضریب با توجه به نوع و اندازهی فعالیت اقتصادی شما محاسبه خواهد شد.
جدول اینتاکد هر ساله توسط ادارهی دارایی کل کشور در دسترس عموم قرار میگیرد. برای دانلود جدول اینتاکد بر روی این لینک کلیک نمایید.
در نهایت باید به این نکته نیز اشاره کنیم که ابلاغ ضرایب تشخیص، اکنون در راستای طرح جامع مالیاتی با عنوان اینتاکد فعالیت کسبی، فقط در سامانهی مالیاتی امکان دسترسی خواهد داشت.
نحوهی محاسبهی مالیات اشخاص حقیقی چگونه است؟
بهطور کلی محاسبهی مالیات اشخاص حقیقی در چهار مرحله انجام میشود که به آنها اشاره خواهیم کرد:
- بهدست آوردن ضریب مالیاتی صنف مشاغل بر اساس جدول اینتا کد
- تعیین نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی بر مبنای ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم
- محاسبهی معافیت سالانهی ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم
- محاسبهی مالیات عملکرد سالانهی اشخاص حقیقی برای مغازهها و فروشگاهها
ثبتنام اینتا کد چگونه است؟
برای انجام ثبتنام و دریافت اینتاکد مالیاتی ابتدا باید به سایت سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کنید. بعد از ورود به سایت مذکور به قسمت ویرایش رفته و اطلاعات ثبتنام و تب فعالیتها را انتخاب نمایید. چنانچه تا حالا اینتاکد خود را در سیستم مالیات ثبت نکردهاید، پس از ورود به سامانهی اظهارنامه مالیاتی، یک صفحه پیش روی شما باز میشود، با کلیک کردن بر روی افزودن اینتاکد روند ثبت اینتا کد فعالیت اقتصادی خود در سامانه را به پایان رساندهاید.