اینماد : راهکار یا دست‌انداز صنعت پرداخت ؟

اینماددست اندازی برای کسب و کارهای آنلاین : اکنون ابزارهای مختلفی برای انجام داد و ستدهای مالی وجود دارد. از پول نقد که البته این روزها دیگر حضور کمرنگی دارد تا کارت‌های اعتباری، دستگاه‌های کارتخوان و در نهایت ابزارهای پرداخت الکترونیکی مانند انواع درگاه پرداخت اینترنتی، هر یک سهمی از بازار مراودات مالی مردم را به خود اختصاص داده‌اند. اصولا ۱۲ شرکت در کشور وجود دارند که می‌توانند قانوناً دستگاه کارتخوان در اختیار متقاضیان قرار بدهند و در مقابل ۱۲۰ شرکت پرداخت‌یار و فعال در حوزه‌ی خدمات پرداخت الکترونیک نیز در کنار ۱۲ شرکت PSP که درگاه پرداخت مستقیم ارائه می‌کنند، مشغول فعالیت هستند.

با همه‌ی این اوصاف نکته‌ی قابل توجه این است که بازار فروش‌های اینترنتی از نظر حجم و تعداد، همچنان یک‌دهم بازار خرید و فروش حضوری به کمک دستگاه کارتخوان است. پرسش اینجاست که اشکال کار کجاست که سهم ابزارهای الکترونیکی از بازار پرداخت در کشور تا این حد با نازل باقی مانده است؟

در این مقاله تلاش می‌کنیم با بررسی مراحل دریافت دستگاه کارتخوان و مقایسه‌ی آن با مراحل دریافت درگاه پرداخت اینترنتی، و پرداختن به نقش اینماد در این زمینه، به عنوان یکی از عوامل ایجاد چنین شکافی، پاسخ روشنی برای پرسش خود بیابیم.

نحوه دریافت کارتخوان و درگاه پرداخت

به‌طور کلی افراد به سادگی و از طریق احراز هویت و ارائه‌ی کدمالیاتی، در کوتاه‌ترین زمان ممکن یک دستگاه کارتخوان دریافت می‌کنند. خرده‌فروش‌های سیار، فروشگا‌ه‌هایی که تحویل درب منزل دارند، رستوران‌های بیرون‌بر و دارای پیک، پیک‌های موتوری، رانندگان تاکسی، بازاریاب‌‌ها، پارکینگ‌ها و … همگی می‌توانند به سادگی دستگاه کارتخوان تهیه کرده و از آن در راستای شغل خود بهره ببرند.

اما در مورد درگاه پرداخت اینترنتی مسئله کمی متفاوت است. برای دریافت درگاه پرداخت، کاربر پس از ثبت‌نام در سایت شرکت ارائه دهنده و عبور از مرحله‌ی احراز هویت و سپس ارائه‌ی کد مالیاتی،  می‌بایست نماد اعتماد الکترونیکی یا همان اینماد را نیز از مرجع قانونی آن اخذ نماید. تهیه‌ی اینماد دشواری‌هایی دارد که به ویژه برای کسب و کارهای نوپا در حوزه‌ی تجارت الکترونیک یک‌ معضل محسوب می‌شود. اما این اینماد چیست و مراحل دریافت آن چگونه است؟

درگاه پرداخت یا کارتخوان بدون اینماد

آشنایی با اینماد یا نماد اعتماد الکترونیکی

نماد اعتماد الکترونیکی نوعی مجوز برای آغاز فعالیت رسمی استارت‌آپ‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی است. این مجوز از سوی مرجعی با عنوان مرکز توسعه‌ی تجارت الکترونیک صادر می‌شود. اکنون پرسش اساسی این‌جاست که اصولا اهمیت و التزام وجود نماد اعتماد الکترونیکی در چیست؟

به طور کلی متصدیان امور در این حوزه، با هدف ایجاد امنیت و اعتبار بیش‌تر برای کسب و کارهای اینترنتی و استارت‌آپ‌های مختلف این سازکار را طراحی کرده‌اند. در حقیقت نماد اعتماد الکترونیکی قرار است مهر تاییدی باشد برای کسب و کارها تا از این طریق مصرف کننده با خیالی آسوده از فروشگاه‌های مختلف، خرید اینترنتی انجام بدهیم.

اما پرسش بعدی در این‌باره می‌تواند این باشد که آیا سازکار طرح اینماد موفق شده است که به این اهداف دست پیدا کند؟ همچنین این‌که طرح نماد اعتماد چه تاثیری در رشد و توسعه‌ی کسب و کارهای نوپا داشته و دارد؟

یکی از چالش‌های مهم کسب و کارهای نوین در این زمینه پیچیدگی و سختی مراحل دریافت اینماد است. به ویژه هنگام دریافت درگاه پرداخت، این مسئله نمود بیش‌تری دارد. اکنون داشتن درگاه پرداخت اینترنتی یک ابزار ضروری برای کسب و کارهای اینترنتی و استارت‌آپ‌ها به‌شمار می‌رود و از طرفی اجبار داشتن اینماد برای دریافت درگاه پرداخت اینترنتی، روند توسعه و رشد این نوع کسب و کارهای عموما نوپا را با اشکال مواجه می‌کند.

شرایط الزامی دریافت اینماد

برای دریافت درگاه پرداخت بدون اینماد توسط شرکت‌های پرداخت یار قابل انجام بود با اکنون یکی از الزامات دریافت درگاه می‌باشد و برای داشتن نماد اعتماد الکترونیکی لزوما باید شرایط زیر را داشته باشید:

  • حداقل سن شخص حقیقی یا مدیر عامل شرکت باید ۱۸ سال باشد
  • اگر شخص متقاضی حقیقی باشد، دامنه‌ی سایت لزوما باید به نام او طراحی شده باشد، و چنانچه شخص متقاضی حقوقی باشد، دامنه‌ی سایت لزوما باید به نام یکی از اعضای هیئت مدیره طراحی شود
  • الزامی است که قیمت و تعرفه‌ی کالاها و خدمات شرکت، به صورت آنلاین در سایت ارائه شود
  • تمام ویژگی‌های فنی و ظاهری کالاها و یا خدمات مورد نظر شرکت، باید با جزییات کافی در سایت ثبت شود
  • سازکار پروسه‌ی مرجوع کردن کالاها، روند اعلام انصراف از خرید کالا و دریافت خدمات و شرایط فسخ قرارداد نیز باید به طور کامل در سایت شرح داده شود
  • کسب و کارهای اینترنتی الزاما باید مقررات پیرامون حفظ حریم خصوصی مصرف کنندگان را در سایت خود قرار بدهند.

چه مراحلی را برای دریافت اینماد باید طی کنید؟

حالا نوبت می‌رسد به اقداماتی که اشخاص حقیقی و حقوقی برای دریافت نماد اعتماد الکترونیکی باید انجام بدهند. تلاش می‌کنیم این مراحل را نیز اجمالاً و به اختصار در فهرستی ارائه کنیم:

گام اول: ایجاد یک حساب کاربری

برای این کار باید به پنل کاربری سایت نماد الکترونیکی مراجعه کنید

گام دوم: بارگذاری مدارک

برای این منظور به پروفایل شخصی‌تان وارد شوید و گزینه‌ی تکمیل اطلاعات را انتخاب کنید

گام سوم: احراز هویت

در این مرحله یک کد برای شماره‌ی همراه شما ارسال می‌شود و شما نیز آن کد را به شماره‌ی یک سامانه ارسال می‌کنید.

گام چهارم: اضافه کردن کسب و کار

اینجا مرحله‌ای است که باید کسب و کار خودتان را با دادن اطلاعات کافی برای سایت اینماد تعریف کنید

گام پنجم: دریافت تاییدیه‌ی فنی

این مرحله به این منظور طراحی شده که مشخص شود، متقاضی به آدرس سایت معرفی شده برای کسب و کارش دسترسی دارد یا خیر. برای ورود به این بخش گزینه‌ی مدیریت کسب و کار را انتخاب کنید

گام ششم: تعیین نوع خدمت

در این مرحله خدمات و یا گروه کالاهای کسب و کارتان را معرفی می‌نمایید

گام هفتم: تکمیل فرم نظرسنجی

در این مرحله سایت توسعه‌ی تجارت الکترونیک از شما درخواست می‌کند در یک نظرسنجی اجباری شرکت کنید

گام هشتم: احراز اطلاعات

این مرحله‌ی بسیار مهمی است. آدرس محل فعالیت شرکت، ایمیل و شماره‌ی تماس شما و یا شرکت‌تان در این مرحله بررسی می‌شود

گام نهم: کارشناس پرونده را بررسی می‌کند

گام دهم: تعهدنامه می‌دهید

در این مرحله فایل تعهدنامه‌ای که به شما ارائه شده را پرینت می‌گیرید، سپس آن را تکمیل می‌کنید و یک گواهی امضا از دفترخانه‌ی رسمی برای آن دریافت می‌کنید. آن‌گاه این گواهی امضا را همراه پرینت به صندوق پستی 6385_14155 ارسال می‌کنید.

کلام آخر:

با توجه به نکات گفته شده پیرامون نحوه‌ی دریافت درگاه پرداخت اینترنتی و همچنین مقایسه‌ای اجمالی میان مراحل دریافت دستگاه‌های کارتخوان و درگاه پرداخت، نقش اینماد به عنوان عامل ایجاد تفاوت پررنگ‌تر می‌شود. در حقیقت متصدیان امور باید به این نکته توجه داشته باشند که در کنار تامین زیرساخت‌های مورد نیاز پرداخت‌های الکترونیکی و فرهنگ‌سازی مناسب در جهت همه‌گیر شدن این نوع پرداخت‌ها، اقدام برای ساده‌سازی مراحل دریافت درگاه اینترنتی نیز می‌تواند در رونق کسب و کارهای اینترنتی اثرگذار باشد.

لازم به ذکر است، بعد از الزامی شدن اینماد و کد مالیاتی برای دریافت درگاه پرداخت، براساس گزارشات شاپرک وشرکت‌های پرداخت یاری، 50 درصد در اسفند 1400 و 30 درصد در فروردین تعداد تراکنش‌های آنلاین کاهش داشته است، که این خود نشان از دست اندازی بزرگ بر سر راه صنعت پرداخت در ایران است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا