هر فرآیندی که طی آن کاربر دادههای دستوری را برای پایگاه داده ارسال نماید، تراکنش خوانده میشود. امروزه اغلب ما با نوعی از تراکنشها که مشهور به تراکنش بانکی هستند ارتباط مستقیم داریم و در طول روز سر و کارمان به نوعی از انواع تراکنش مالی میافتد. در مقاله به معرفی انواع تراکنش بانکی خواهیم پرداخت.
آنچه در این مقاله میخوانید
انواع تراکنش بانکی
در دستهبندی تراکنش بانکی ملاک اصلی عملیات انتقال وجه است. بنابراین ابزارهای پرداخت که این روزها بسیار متنوعاند و شامل درگاه پرداخت اینترنتی، کارتخوانها، دستگاههای خودپرداز و انواع نرمافزارها میشود، نقش پررنگی در تقسیمبندی انواع تراکنشهای بانکی دارند.
اکنون مهمترین و پرکاربردترین ابزار پرداخت، درگاه بانکی است و مردم در انواع تراکنشهای بانکی خود که شامل تراکنشهای خرید، تراکنش دریافت موجودی، تراکنش بازگشت از خرید، تراکنش پرداخت قبض و تراکنشهای کیف پول دیجیتال میشود، از درگاههای آنلاین استفاده میکنند. در ادامه با ذکر جزییات بیشتری به معرفی انواع این تراکنشها خواهیم پرداخت.
تراکنش خرید
پرکاربردترین نوع تراکنش بانکی، تراکنش خرید است. اما تراکنش خرید چیست؟ تراکنش خرید فرآیندی است که طی آن، به کمک ابزار پذیرش در ازای هزینهی خدمات یا کالا، از حساب خریدار و مصرفکننده وجهی کسر شده و به حساب فروشنده یا پذیرنده واریز میگردد. هر کدام از ابزارهای پذیرش میتوانند در فرآیند تراکنش خرید مورد استفاده قرار بگیرند. تراکنش خرید توسط درگاه پرداخت اینترنتی، این روزها پر شمارترین نوع تراکنش خرید بهشمار میرود.
تراکنش پرداخت قبض
یکی دیگر از انواع پرکاربرد تراکنشهای بانکی که از قضا این نوع تراکنش نیز بیشتر توسط پرداخت الکترونیک و یا برنامههای دیگر انجام میشود، تراکنش پرداخت قبض است. دارندهی کارت بانکی به کمک ابزارهای پذیرش که از آنها یاد شد، برای پرداخت قبوض مختلف خود اقدام به انجام تراکنش پرداخت قبض میکنند.
قبوضی مانند قبضهای مصرفی برق و آب و گاز و یا قبضهای خلافی خودرو و امثال آن همگی انواعی از تراکنش پرداخت قبض بهشمار میروند. تراکنش پرداخت قبض در تسریع این عملیات بانکی و سهولت کار برای کاربران اثرات مثبت بسیاری داشته است.
تراکنش بازگشت از خرید
تراکنش بازگشت از خرید، نوعی تراکنش ویژه است که پس از تراکنش خرید و در صورت بروز مشکل انجام میشود. در واقع پس از آن که یک تراکنش موفق صورت میگیرد و مبلغی از حساب دارندهی کارت بانکی کسر میگردد، ممکن است به دلایل مختلف، مبلغ کسر شده مجدداً بهحساب شخص بازگردانده شود. اصولا مبلغ بازگردانده شده، برابر و یا کمتر از مبلغی خواهد بود که از حساب شخص کسر شده است. نکتهی اساسی در این نوع تراکنش این است که در صورتی تراکنش بازگشت از خرید انجام خواهد شد که پیش از آن حتما تراکنش موفقی انجام شده باشد.
توجه داشته باشید که تراکنش بازگشت از خرید عموما زمانی رخ خواهد داد که در سیستم سامانهی پرداخت، نوعی اشکال و اختلال ایجاد شده باشد و یا یکی از طرفین داد و ستد انجام شده از انجام عملیات پشیمان شده باشد.
تراکنش دریافت موجودی
تراکنش موجودی نیز یکی از انواع تراکنش پرکاربرد است. افراد برای اطلاعیافتن از میزان موجودی حساب خودشان، میتوانند از ابزارهای پذیرش متفاوتی استفاده کنند و تراکنش دریافت موجودی را انجام بدهند. خودپردازها، درگاه پرداخت اینترنتی، کارتخوانهای فروشگاهی و سیار ون رمافزارهای همراهبانک امکان انجام تراکنش موجودی را فراهم میآورند.
تراکنشهای کیف پول دیجیتال
اغلب برنامههای دیجیتالی و درگاههای بانکی پرداخت آنلاین از قابلیت کیف پول الکترونیکی بهرمند هستند. کیف پول الکترونیک میتواند امکان انجام تمام انواع تراکنشها را با سرعت و سهولت بسیار زیادی برای شما فراهم آورد. برای نمونه تراکنشهایی نظیر دریافت موجودی، پرداخت قبض، تراکنشهای خرید و انتقال وجه و حتی پرداخت قبوض به کمک کیف پول الکترونیکی انجامپذیر است.
سازکار کیف پول دیجیتال به این صورت است که کاربر از قبل و در زمانهای فراغت خود، پیشبینی میکند و مبلغی را طی یک فرآیند سادهی بانکی، در کیف پول خود ذخیره مینماید؛ به اصطلاح کیف پول خود را شارژ میکند و در هنگام لزوم تراکنش مورد نظرش را انجام میدهد.
پیام خطای تراکنش ناموفق
گاهی اوقات تراکنش مورد نظر کاربر به دلایل مختلف با موفقیت انجام نمیشود و به جای دریافت رسید انجام تراکنش، پیام عدم موفقیت تراکنش را دریافت میکند. مرجع این نوع خطاها میتواند گوناگون باشد؛ خود دارندهی کارت و اشتباهی که او در حین انجام عملیات انجام داده است، اختلال در سامانهی پرداخت، اختلال در سیستم بانکی، کمبود موجودی و قطعی اینترنت هنگام استفاده از درگاه پرداخت آنلاین و دلایل دیگری که ممکن است سبب دریافت خطای تراکنش ناموفق بشود. تجربه نشان داده در بیشتر مواقع علت تراکنشهای ناموفق خطاهای کاربری بوده است. خطا در وارد کردن رمز، عدم اطلاع صحیح از موجودی حساب، عدم توجه به قیمت کالای خریداری شده و … که میتواند سبب خطای تراکنش ناموفق گردد.
چه تراکنشهایی معاف از مالیات هستند؟
بهطور کلی یک کمیته 6 نفره پیش از آنکه از مودی دعوت بهعمل بیاید و به حسابرسی مالیاتی وارد شود، باید حجم ریالی گردش حسابهای بانکی را با سوابق مالیاتی افراد تشخیصی مودی یا سایر فعالیتهای مالی اشخاص، مطابقت بدهند. چنانچه در هر سال بیشتر اعضا، اطلاعات تراکنشهای بانکی با عملکرد مالی و یا مالیاتی همان سال مودی و مالیاتهای تشخیص داده شده، برابری کند، نیازی به انجام حسابرسی مالیاتی نخواهد بود و مالیاتی از این مودیان دریافت نخواهد شد. برخی از کسب و کارها مانند صنایع دستی، شرکت دانش بیان نیز به طور معافیت مالیاتی دارند که با مراجعه به مقاله موجود میتوانید لیست آن را مشاهده نمایید.
با این وصف تراکنشهای فهرست زیر از معافیت مالیاتی برخوردارند:
تراکنشهای بانکی مربوط به اعضای هیات مدیره و سهامداران اشخاص حقوقی با تایید شخص حقوقی مورد نظر
در مورد دریافتی و پرداختی مرتبط به حق شارژ، چنانچه توسط ادارهی امور مالیاتی، ماهیت درآمدی آن اثبات نشود، میتوان به دریافتی و پرداختی به حساب بستگان اشاره کرد.
- تسهیلات بانکی دریافتی
- انتقالی بین حسابهای اشخاص
- انتقال بین حسابهای شرکاء در مشاغل مشارکتی
- تنخواههای واریزی به حساب اشخاص توسط کارفرما با تایید کارفرمای ذیربط
- دریافت ها و پرداخت های سهامداران و اعضای هیات مدیرهی اشخاص حقوقی که طرف مقابل آن در دفاتر شخص حقوقی در حساب های دریافتنی و پرداختنی ثبت شده باشد.
- قرض و ودیعه دریافتی و پرداختی
- وجه دریافتی ناشی از جبران خسارت
- تراکنش انتقالی بین حساب های بانکی اشخاص در صورتی که مربوط به درآمد نباشد
- مبالغ دریافتی و پرداختی اشخاص به عنوان واسط، با توجه به فضای کسب و کار اشخاص حقیقی؛ در صورتی که ماهیت درآمدی آن توسط ادارهی امور مالیاتی اثبات نشود.