حضور پر رنگ شبکههای اجتماعی در بازار کسب و کارهای مختلف، به ویژه کسب و کارهای اینترنتی، توجه بازاریابهای حرفهای را به سمت این فضاها جلب کرد تا چارچوبهای مشخصی را در این زمینه نیز تدوین کنند. از این رو مفاهیمی مانند توییتر مارکتینگ و اینستاگرام مارکتینگ پدید آمدند. شبکههای اجتماعی مانند توییتر مزایای زیادی برای کارهای تبلیغاتی و بازاریابی داشت، از جمله حضور پررنگ مخاطبان و کمهزینه بودن فعالیت در این پلتفرمها.
بنابراین خیلی زود کسب و کارهای متنوع خودشان را به این فضاها رساندند و توییتر مارکتینگ در میان صاحبان کسب و کارها رونق گرفت. اکنون اغلب کسب و کارهای اینترنتی و حتی بسیاری از کسب و کارهای سنتی، توجه ویژهای به توییتر مارکتینگ دارند و حاضرند برای تعامل بهتر با مشتریانشان و افزودن به تعداد آنها برای این فضا هزینه کنند.
توییتر مارکتینگ چیست؟ بازاریابی توییتر روشی است که کسبوکارها از فضای توییتر با تولید محتوا به معرفی خود بین مخاطبان هدف میپردازند تا علاقه جامعه به برند خود را بیشتر کنند و امیدواریم فروش ایجاد شود. شبکه اجتماعی توییتر به شرکت ها کمک میکند تا با مجموعه وسیعی از مشتریان بالقوه از سراسر جهان در ارتباط باشند.
آنچه در این مقاله میخوانید
چرا توییتر را انتخاب میکنیم؟
توییتر فضای بسیار سادهای دارد و اصولا سهولت استفادهی کاربر اولین هدفگذاری این پلتفرم بوده است. در توییتر هر کاربری میتواند یک صفحه برای خودش بسازد و هر چه میخواهد دل تنگش آنجا بنویسد. با این وصف چرا و چگونه این فضا میتواند محل خوبی برای بازاریابی ما باشد؟
واقعیت این است که فیلتر بودن توییتر در ایران، جذب مخاطبان به این پلتفرم محبوب جهانی را با مشکلاتی مواجه کرده است، اما حتی با چنین شرایطی توییتر در ایران هم فضای مناسبی برای بازاریابی به شمار میرود. با توجه به اینکه مهمترین ویژگی توییتر که سبب جذب مخاطبان شده سادگی فضاهای این پلتفرم است، شما نیز اگر توییتر را برای فعالیت تجاری و تبلیغاتی خود انتخاب کردهاید، باید تابع این سادگی باشید و از تولید محتواهایی پیچیده بپرهیزید. حالا پرسش اینجاست که کدام استراتژی برای موفقیت در توییترمارکتینگ بهکار ما میآید؟
استراتژی کلی در توییتر مارکتینگ چیست؟
انتخاب یک استراتژی کلی، پیش از ورود به توییتر و یا هر شبکهی اجتماعی دیگر، با توجه به مختصات پلتفرم مورد نظر، درست مثل سفر کردن به کمک مسیریابها است. مسیریابها به ما کمک میکنند زودتر و دقیقتر مقصد خود را پیدا کنیم. بهطور کلی میتوان اهداف زیر را برای فعالیت تجاری و تبلیغاتی در توییتر مطرح کرد؛ در واقع اهدافی برای توییتر مارکتینگ:
- ایجاد ارتباط نزدیک با مشتریان
- حفظ مشتریان قبلی و افزودن مشتریانی جدید
- ارتقاء در ردهبندی گوگل و کسب رتبهی بهتر در نتایج جستوجو
- معرفی بهتر برند به مخاطبان
- آگاهی از رفتار تجاری رقبا
- انتقال مخاطبان به وبسایت اصلی
- اهمیت رفتارشناسی مخاطبان توییتر
شناسایی رفتار کاربران، در توییتر مارکتینگ از اهمیت زیادی برخوردار است. شما باید همواره این نکته را در نظر بگیرید که مخاطبان توییتر مثل مخاطبان پلتفرمهای دیگر نیستند؛ مردم اصولا خیلی واکنش مثبتی به توییتهای تبلیغاتی نشان نمیدهند. بنابراین شما باید از تبلیغات مداوم و پر حجم محصولاتتان در فضای توییتر پرهیز کنید و بهدنبال راهکارهای دیگری برای تقویت توییتر مارکتینگ باشید.
تولید محتوای کوتاه و در عینحال جذاب، باید در اولویت برنامههای شما قرار بگیرد. همواره این نکته را یادتان باشد که توییتر فروشگاه شما نیست و کارکرد آن، صرفا جذب مخاطبان و فرستادن آنها به وبسایت است. لحن صمیمی و ساده، اشاره به اخبار روز، تلاش برای تولید محتوایی واکنشپذیر و ترغیب مخاطب به تعامل و در نهایت بهره گرفتن از طنزی کنترلشده، میتواند روند رو به رشد توییتر مارکتینگ را برای شما سرعت ببخشد.
راهکارهایی برای موفقیت در توییتر مارکتینگ
اقدامات و تمهیدات زیادی را میتوان در راستای موفقیت توییتر مارکتینگ و بر اساس شناخت این فضا ارائه داد؛ برای نمونه به برخی از کاربردیترین راهکارها برای تدوین یک استراتژی مناسب در توییتر مارکتینگ اشاره خواهیم نمود، اگر اینستاگرام را برای برندی ساز خود نیز میخواهید انتخاب کنید، پیشنهاد میکنیم مقاله “راهنمای برندسازی در اینستاگرام” را از دست ندهید.
دقت در رفتار تجاری رقبا
جمعآوری اطلاعات از رقبای تجاری و بررسی نقاط قوت و ضعف آنها میتواند از جمله اهداف توییتر مارکتینگ باشد. شناخت رقبا و مهمتر از آن شناخت رفتار مخاطبانشان میتواند ایدههای تجاری مفیدی را در اختیار شما قرار دهد. در چنین روندی شما باید بررسی کنید که رقبایتان چه صفحاتی را دنبال میکنند، راهکارهایشان برای تعامل با مخاطبانشان چیست؟ واکنش مخاطبان به محتوای تولیدی توسط آنها چگونه بوده است؟ و در نهایت میزان موفقیت آنها را با توجه به استراتژی کلی صفحهشان بسنجید.
مخاطبان خودتان را بشناسید
توییتر فضایی عمومی است، اما شما نباید برندتان را به عموم معرفی کنید. بلکه باید به دنبال جذب مخاطبانی باشید که در راستای اهداف تجاری شما هستند و محصولات و خدمات شما برای آنها جذابیت و کاربرد دارد. بنابراین همهی کاربران توییتر مخاطب شما نیستند. ابتدا گروه مخاطبات خود را بشناسید و سپس برای جذب آن گروه خاص اقداماتی انجام بدهید. برای نمونه از هشتگهایی استفاده کنید که ممکن است مخاطبان هدفتان آنها را دنبال کنند و راهکارهایی از این دست برای رسیدن به جذب و تعامل کاربرانی که میتوانند مشتری شما باشند.
یک یا چند حساب توییتری ایجاد کنید
وسعت فعالیت و بزرگی برند شما تعیین میکند چند حساب کاربری در توییتر نیاز خواهید داشت. ممکن است یک حساب کاربری برای حضوری مستمر در این فضا کافی باشد. اما گاهی نیز در مورد برخی برندها که حوزههای فعالیت متنوعی دارند و وسعت مخاطبان گستردهای، این نیاز وجود دارد که چند حساب کاربری فعال در توییتر داشته باشید و هر کدام را در راستای اهداف به خصوصی و با استراتژی منحصربفردی مدیریت کنید.
در تولید محتوا کپیکار نباشید
شبکههای اجتماعی، جولانگاه تولیدکنندگان محتوا است. اما چه کسی در این شلوغی بیحد و اندازه، مخاطبان بیشتری را جذب خواهد کرد؟ بله درست است؛ کسانی که در تولید محتوا سبکی منحصربفرد دارند و از کاشیهای دیگران برای ساختن دیوار خانهی خود بهره نمیبرند. خودشان دستبهکار میشوند و بسته به هدفشان، توییتهای خلاق تولید میکنند. مخاطبان نیز عموما در آن ایستگاههایی از عبور کردن باز میمانند که محتوایی جدید و بدیع پیش چشمشان قرار میگیرد. اهمیت محتوای منحصربفردی که رنگی از کپی در خود ندارد، تا آنجا است که میزان بازدهی فعالیت شما در توییتر مارکتینگ مستقیما به آن وابسته خواهد بود.
یک پروفایل کامل بسازید
پروفایل حساب کاربری شما در توییتر، درست مثل تابلو مغازهها و فروشگاهها و ایضاً ویترین فروشگاهها در سطح شهر میماند. هر چهقدر از اهمیت تابلو و ویترین در موفقیت فروشگاههای مختلف بگوییم، باز هم حق مطلب ادا نمیشود. یک عامل اساسی برای معرفی برندها و جذب مخاطب که میتواند در بازاریابی میدانی بسیار اثرگذار باشد. پروفایل شما معرف برند شما و البته ویترینی برای مخاطبان تازه وارد است.
تکمیل اطلاعات پروفایل به شکلی مدون و شفاف کسب و کارتان را به خوبی معرفی میکند و تکلیف مخاطب را پیش از ورود به حساب کاربریتان معلوم خواهد کرد. آیا این برند به کار من میآید یا نه؟ اگر موقعیت جغرافیایی شرکت یا فروشگاهتان را به درستی در پروفایل تعیین کنید، آدرس وبسایت اصلی را در پروفایل کارسازی کنید و در قسمت بیو تمام اطلاعات تکمیلی دربارهی برندتان را ثبت کنید، یقینا مخاطب با آگاهی و رغبت بیشتری به سراغ توییتهای شما خواهد آمد. یک پروفایل جذاب و کامل در توییتر سبب میشود آدمهای اشتباهی در حساب کاربری شما حضور نداشته باشند.
تعامل: راز موفقیت در توییتر
توییتر فضایی اشتراکی و تعاملمحور است. اگر محتوایی که تولید میکند مخاطب با وادار به گفتوگو نکند، با موفقیت در توییتر مارکتینگ فرسنگها فاصله خواهید داشت. واکنشپذیر بودن هر توییت اولین و آخرین عامل بیشتر دیده شدن آن توییت خواهد بود. بنابراین مفاهیم توییتر را برای رسیدن به یک توییت تعاملی بیازمایید:
توییت: پیامی که به طور معمول و با استفاده از دکمه Tweet منتشر میشود.
ریپلای: پیامی که در پاسخ به یک توییت دیگر ارسال میشود. این یک پیام عمومی است که در آن شناسهی کاربری طرف مقابل در آن ثبت میشود و در فهرست صفحهی خانگی یعنی قسمت Home دنبال کنندگان و شما نیز مشاهده خواهد شد. به علاوه، با هر پاسخ، از طریق قسمت mentions در بخش Notifications نیز به مخاطب اطلاع رسانی میگردد.
منشن: ذکر شناسه کاربری یا منشن به این صورت است که هر گاه در یک پیام از یک @ همراه با یک شناسه کاربری دیگر استفاده کنید، آن فرد را مِنشِن نمودهاید. تفاوت منشن با مورد قبلی در این است که در اینجا به توییت طرف مقابل پاسخی نخواهید داد.
پیام مستقیم یا دایرکت: پیامی است که به صورت خصوصی و از طریق بخش Messages برای یک کاربر به خصوص ارسال میکنید. توجه داشته باشید که در تنظیمات پیش فرض پروفایلهای توییتر، امکان ارسال پیام برای افرادی که دنبال نکردهاید وجود ندارد.
ریتوییت: پیامی است که کاربر دیگری توییت کرده و شما آن را با مخاطبان خود به اشتراک میگذارید.
سخن پایانی
توییتر فضای کاملا منحصر به فرد دارد و فعالیت در این شبکه اجتماعی چندان ساده نیست و با انجام چند امور ساده به نتیجه دلخواه که افزایش برندینگ و فروش است نخواهید رسید، برای موفقیت در این شبکهاجتماعی چندین روش تولید محتوا و استراتژیهای جذب مخاطب را باید امتحان کنید تا سبک و رفتارشانی جامعه هدف خود را بدست بیاورید. همچنین در اوایل شروع فعالیت در شبکههای اجتماعی پیشرفت چندانی را مشاهده نخواهید کرد و با پایداری و کسب تجربه بصورت نمایی رشد خواهید داشت.