سپرده یا حساب ارزی، یک حساب بانکی، ارز خارجی است که میتواند شامل چند ارز معین و یا حسابی بدون مرز باشد. در حقیقت حساب ارزی حسابی بانکی است که ارسال و دریافت وجوه به صورت ارزهای متنوع خارجی را برای صاحب حساب فراهم میآورد. حساب ارزی، اصولا تاثیر مستقیمی در سازکارهای تجارت شما خواهد گذاشت و به عبارتی شرایط را فراهم میکند تا شما بتوانید به بازارهای جهانی متصل شوید.
هر کاربری میتواند برای امور تجاری و یا نیازهای شخصی از حساب ارزی استفاده کند. بسته به نوع حساب، موجودی شما حتی ممکن است شامل سود سپردهگذاری نیز بشود. بانکهای بینالمللی مانند سیتی بانک یا HSBC امکان سپردن و برداشتن پول از حساب ارزی در یک شعبه یا بهصورت آنلاین را در اختیار کاربران خود قرار میدهند. اما در عینحال بعصی از بانکهای عامل، تنها اجازهی برداشت ارزهای اصلی مانند دلار، ین و پوند را امکانپذیر میکنند.
برای دریافت درگاه پرداخت ارزی، شما میتوانید یک حساب ارزی در یکی از بانکها عامل افتتاح کنید. حساب ارزی، حسابی مجزا از دیگر حسابهای داخلی شما خواهد بود و برای این منظور باید به شعبههای ارزی بانکها مراجعه نمایید. این نوع حسابهای ارزی نیز دارای سپردههای مختلف یکساله و کمتر است که میتوانید به دلخواه یکی از انواع سپردههای ارزی را با توجه به شرایط انتخاب نمایید. حتی این امکان وجود دارد که با افتتاح حساب سپردهی کوتاه مدت ارزی، سود ماهانه و سالانه نیز دریافت نمایید.
آنچه در این مقاله میخوانید
درگاه پرداخت بینالمللی چیست؟
درگاه بینالمللی، نوعی درگاه پرداخت اینترنتی است که به کمک آن میتوان تمام کارتهای اعتباری بینالمللی را پذیرفت. در حقیقت اگر فروشگاهی از درگاه بینالمللی برخوردار باشد، میتواند از طریق شبکههای بانکی بینالمللی مانند ویزا کارت و مستر کارت، به فراخور خدمات یا محصولاتش مشتریانی از نقاط مختلف جهان داشته باشد. اگرچه اکنون بانکهای ایرانی به دلیل وجود تحریمهای گوناگون نمیتوانند در شبکههای بانکی جهانی فعالیت کنند، اما برخی از شرکتهای پرداختیار، درگاه پرداخت بینالمللی در اختیار صاحبان کسب و کارها قرار میدهند و امکان پیوستن به بازارهای جهانی را فراهم میآورند.
مدارک لازم برای افتتاح حساب ارزی
اشخاص حقیقی
- مدارک هویتی، شامل اصل شناسنامه همراه با اصل کارت ملی جدید
- ارائهی فرم تکمیل شدهی قرارداد افتتاح حساب و قبول شرایط حساب سپرده ارزی
- تأمین حداقل موجودی ارزی برای افتتاح حساب
- نداشتن سوءسابقه از جمله چک برگشتی و بدهی بانکی، در سیستم بانکی کشور
اشخاص حقوقی
- مدارک هویتی صاحبان امضای مجاز شرکت طبق اساسنامه و آخرین آگهی منتشر شده در روزنامهی رسمی
- مدارک هویتی شرکت یا موسسهی شامل شرکتنامه، اساسنامه، روزنامهی رسمی، آگهی تأسیس اولیه، صورتجلسه مجمع عمومی مبنی بر آخرین تغییرات
- تعهدنامه مبنی بر تسلیم آخرین مدارک و اطلاعات مربوط به شرکت و اعلام کتبی هرنوع تغییری به محض وقوع در اساسنامه
- مدارک هویتی و نامه رسمی نمایندهی شرکت برای افتتاح حساب
- ارائهی فرم تکمیل شدهی قرارداد افتتاح حساب و قبول شرایط حساب سپرده ارزی
- تأمین حداقل موجودی ارزی برای افتتاح حساب
کمترین مبلغ برای افتتاح حساب ارزی چهقدر است؟
کمترین مبلغ مورد نیاز برای افتتاح حساب ارزی در یکی از بانکهای عامل، مستقیما به ارز مورد نظر شما بستگی دارد. در واقع حداقل سرمایه برای افتتاح حساب ارزهایی مانند دلار، یورو، پوند و درهم متغیر است. به طور عمومی این مبلغ حداقلی در یک بازهی ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ دلاری یا معادل آن در ارزهای دیگر در نظر گرفته شده است.
به عبارت دیگر کمترین میزان سرمایهگذاری برای افتتاح حساب ارزی در بانکها دههزار واحد از ارز مورد نظر در روز میباشد. این نکته نیز در اینباره حائز اهمیت است که برخی از بانکها برای سرمایهگذاری یک سقف شش ماهه در نظر گرفتهاند. در ادامه به فهرستی از ارزهایی که در حسابهای ارزی مورد قبول واقع میشوند اشاره خواهیم کرد:
دلار آمریکا، دلار استرالیا (AUD)، پوند استرلینگ انگلیس (GBP)، یورو، دلار هنگ کنگ (HKD)، دلار کانادا (CAD)، ین ژاپن (JPY)، دلار نیوزیلند (NZD)، دلار سنگاپور (SGD)
آیا تضمینی برای پرداخت اصل پول و سود سپردههای ارزی وجود دارد؟
سپردهگذاران حسابهای ارزی، همواره دغدعه و نگرانی خود را نسبت به پرداخت اصل پول در موارد محتمل و یا پرداخت سود سپردهها به واحد ریال را ابراز میکردند؛ تا اینکه بانک مرکزی تصمیم گرفت، مستقیما در این حوزه ورود کند و تمام سپردههای ارزی را ضمانت نماید. بر این مبنا، بانکها در زمینهی سپردههای ارزی تنها یک عامل افتتاح حساب هستند و ضمانت بازگشت پولها و سود سپردهها بر عهدهی بانک مرکزی خواهد بود. بنابراین نگرانی از بابت درخواست زودتر از موعد برای بستن سپردهی ارزی وجود نخواهد داشت.
افتتاح حساب ارزی چگونه انجام میشود؟
عموما در تمام بانکهای عامل، افتتاح حساب ارزی به دو صورت متفاوت انجام خواهد شد؛ در حالت اول شما میتوانید اسکناس ارز مورد نظر را نقداً به شعبهی بانک ارائه کنید. در حالت دوم شما میتوانید از طریق یک حوالهی ارزی مبلغ افتتاح حساب را تامین نمایید. در این میان دانستن دو نکته برای متقاضیان، از اهمیت برخوردار است.
اول اینکه تنها بانکهایی قابلیت افتتاح حساب از طریق حوالهی خارجی را دارند که از بانک مرکزی مجوز لازم را اخذ کرده باشند و نکتهی دوم اینکه بر اساس قانون اعلام شده از سوی بانک مرکزی، بانکهای عامل در پایان دورهی سپردهی ارزی یکسالهی شما، ۰.۳ درصد از کل مبلغ سپرده را به عنوان کارمزد از حسابتان کسر خواهند کرد.
آیا اتباع خارجی میتوانند حساب ارزی داشته باشند؟
اتباع خارجی چنانچه مدارک مورد نیاز و اعلام شده توسط بانک مرکزی را ارائه کنند، میتوانند از امکان افتتاح حساب ارزی در داخل کشور، بهرمند باشند. این مدارک شامل مستنداتی مثل گذرنامه و یا پروانهی اقامت دائم و موقت است. در این زمینه دو استثناء نیز وجود دارد؛ اتباع افغان و عراقی شرایط متفاوتی دارند که باید برای اطلاع از این شرایط به شعب ارزی بانکهای عامل مورد نظرشان مراجعه کنند. اجمالا اشاره میکنیم که اتباع افغان و عراقی، باید دفترچهی پناهندگی، کارت هویت ویژهی اتباع خارجی، برگهی آمایش ۵ و گذرنامهی معتبر را ارائه نمایند.
چند نکتهی حیاتی پیرامون حسابهای ارزی
داشتن یک حساب ارزی امن، میتواند مزایای بسیاری برای شما به عنوان یک بازرگان موفق داشته باشد. اما در عینحال برای بهرمندی از مزایای داشتن حساب ارزی توصیه میکنیم نکات زیر را مورد توجه قرار دهید:
از ارزهای مختلف استفاده کنید : تلاش کنید همواره وجوه خود را با استفاده از ارزهای مختلف، ارسال و دریافت کنید. این ترفند سبب میشود، بازار گستردهتری را تحت پوشش قرار بدهید. برای این منظور بهتر است با یک کارشناس انتقال پولهای بینالمللی مشورت داشته باشید.
نرخ ارز را برای بالا رفتن اهرم کنید : حسابهای ارزی عموما این امکان را به شما میدهند تا بین ارزهای مختلف در رفت و آمد باشید تا همواره از نرخ ارز قوی سود ببرید. همواره در حساب ارزی خودتان از ارزهای منتخب بهره ببرید و ارزهای بهتر را به فراخور رصد نمودن نرخ ارز در حسابتان حفظ کنید.
اضافهبرداشتها را مدیریت باشید : برخی از بازرگانها زمان معین برداشت پول از حساب ارزی خودشان را به طور دقیق نمیدانند، به این دلیل بسیاری از بانکهای عامل حساب ارزی، این امکان را برای آنها فراهم میکنند که اجازهی برداشت موقت ارزهای خاص را داشته باشند.
بانک ملت یکی از بانکهای خوب در زمینه حساب ارزی میباشد که خدمات : سپرده ها و خدمات ارزی قرض الحسنه، جاری، حساب سپرده مدت دار، حواله های ارزی، سوئیفت و… را ارائه میدهد، برای اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت بانک ملت، بخش خدمات ->سپرده و خدمات ارزی مراجعه نمایید.