با توجه به آییننامهی بانک مرکزی که در بهمنماه سال ۹۹ ابلاغ شد، ارائه کد رهگیری مالیاتی برای دریافت ابزارهای پرداخت مانند کارتخوانها و درگاههای بانکی الزامی خواهد بود. اگرچه بسیاری از پرداختیارها همچنان تحت شرایطی سادهتر، برای ارائه خدمات پرداخت به پذیرندگان، الزامی برای کد رهگیری مالیاتی در سازکار خود تعریف نکردهاند، اما به طور کلی بهرهمندی از اغلب ابزارهای پرداخت، منوط به کد مالیاتی است. در این مقاله تلاش میکنیم نحوه ثبتنام و دریافت سریع و آسان کد رهگیری مالیاتی را آموزش دهیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
آییننامه مالیاتی بانک مرکزی ساختار منظمی ایجاد کرده است که بر اساس آن، تمام مودیان مالیاتی موظفاند که با توجه به شغلشان در سامانهی امور مالیاتی کشور ثبتنام کنند. در غیر این حالت نمیتوانند وظایف مالیاتی خودشان مانند تسلیم اظهارنامه را به انجام رسانند. بنابراین بر مبنای این سیستم مالیاتی، تمام مشاغلی که کدگذاری میشوند، به عنوان یک شغل مدون و رسمی در سامانهی سازمان امور مالیاتی کشور شناخته خواهند شد.
چنانچه شغل جدیدی نیز شناسایی شود، امکان اضافه کردن آن به سامانه نیز وجود خواهد داشت. همچنین در مورد مشاغل بازرگانی نیز طبقهبندی و کدگذاری بر اساس میزان تولیدات داخلی و واردات آنها محاسبه میگردد. بنابراین مشاغل مختلف بسته به شرایط و نوع کارکردشان از سیاستهای حمایتی نیز برخوردار میشوند.
برای دریافت کد رهگیری مالیاتی در نخستین گام باید برای انجام پیش ثبتنام وارد سامانه کد رهگیری مالیاتی شوید. برای ورود به این سامانه باید نوع متقاضی دریافت کد رهگیری را تعیین کنید و سپس شماره ملی خود را وارد نمایید.
هنگامی که اطلاعات خواسته شده را کامل کردید، روی گزینه ورود به ثبتنام کلیک کنید.
فرض ما در این متن آموزشی این است که شما برای اولین بار اقدام به دریافت کد رهگیری مالیاتی میکنید. در این صورت پس از ورود به سامانه باید گزینه پیش ثبتنام جدید را انتخاب کنید.
پس از انتخاب گزینه پیش ثبتنام جدید، صفحه تازهای برای شما باز میشود. در این صفحه شما باید نوع ثبتنام (انفرادی یا مشارکتی) را انتخاب کنید. سپس کد پستی محل اقامت، شماره تماس تلفن همراه، و کلمه امنیتی را وارد نمایید و در نهایت نیز مجدداً روی گزینه پیش ثبتنام جدید کلیک کنید.
آنگاه یک کد ۴ رقمی برای شماره تلفن همراه شما ارسال میشود که در واقع کد تایید شماره تلفن است. در این فرآیند شماره تلفنی که ارائه میکنید، الزاما باید به نام خودتان ثبت شده باشد. اگر شماره تلفنتان تایید شد، صفحه تازهای باز خواهد شد. اطلاعات خواسته شده از جمله تاریخ تولد و تابعیت را وارد کنید و در نهایت گزینه استعلام اطلاعات و ادامه را انتخاب نمایید.
اطلاعاتی که در مرحله پیش ثبتنام وارد کردید، در مدت کوتاهی و به صورت آنلاین بررسی و تایید میشود. سپس به صورت خودکار وارد صفحه دیگری میشود که شما در این مرحله وارد آن خواهید شد. اگر جزئیات اطلاعات ثبت شده ناقص است، در این صفحه میتوانید با انتخاب گزینه نواقص اطلاعاتی، آن را تکمیل کنید.
برای دریافت کد رهگیری مالیاتی، رفع نواقص اطلاعاتی بسیار مهم و حیاتی است. هنگامی که نواقص اطلاعاتی را انتخاب میکنید، به ترتیب با ۳ صفحه مواجه خواهید شد:
پس از آنکه مراحل یاد شده را با دقت به انجام رساندید، نام کاربری دریافت خواهید کرد. به سامانه ثبتنام بروید و به کمک نام کاربری فرآیند ثبتنام خود را تکمیل کنید. در آخر نیز گزینه تایید نهایی اطلاعات را انتخاب نمایید. پیش از آن باید صحت اطلاعات و تایید کد رهگیری ۱۰ رقمی را از میان گزینهها انتخاب کنید. سپس به صفحه دیگری وارد خواهید شد. در این صفحه کد رهگیری ۱۰ رقمی به شما نمایش داده میشود و بلافاصله به تلفن همراه شما نیز از طریق پیامک ارسال میگردد.
با دریافت کد رهگیری مالیاتی، میتوانید به سادگی برای استفاده از انواع ابزارهای پرداخت از جمله درگاه پرداخت اینترنتی اقدام کنید.
به طور کلی کسب و کارهای اینترنتی بدون درگاه پرداخت آنلاین دچار چالش خواهند شد. اکنون این پرسش پیش میآید که آیا نوعی از درگاه پرداخت نیز وجود دارد که شامل معافیت مالیاتی شده و درگاه بدون کد مالیاتی دریافت کنند؟ همانطور که گفته شد از اواخر بهمنماه سال ۹۹ اخذ کد رهگیری مالیاتی برای دریافت درگاه پرداخت اینترنتی، یک امر الزامی شد و به تصویب مجلس نیز رسید. اما توجه داشته باشید که اولا اخذ کد مالیاتی لزوما به معنای پرداخت مالیات نخواهد بود. بنابراین صاحبان کسب و کارها تا حد زیادی به دلیل عدم اطلاع کافی از قانونهای مالیاتی دچار نگرانی میشوند.
دریافت کد رهگیری مالیاتی، برای دریافت درگاه پرداخت اینترنتی، صرفا به منظور شناسایی کسب و کارها صورت میپذیرد. در واقع دریافت کد مالیاتی به معنای پرداخت مالیات در ازای تراکنشهای انجام شده نخواهد بود. بلکه سازمان امور مالیاتی مستقیما بررسی حسابها و گرفتن مالیات از کسب و کارها را بر عهده ندارد. به جز مواردی که به علت گردش بالای حسابها یعنی اعداد بالای 5 میلیارد تومان، به بررسی حساب اقدام میکند. بنابراین داشتن درگاه پرداخت، به منزلهی بررسی تراکنشها توسط سازمان مالیاتی نخواهد بود. در حقیقت تا زمانی که کسب و کارها اظهارنامه مالیاتی را تکمیل کنند و فرآیند خود اظهاری را به درستی انجام دهند، مالیات اضافهای پرداخت نخواهند کرد.