آشنایی با کد پذیرنده و کد پایانه دستگاه کارتخوان

در این مقاله قصد داریم شما را با دو اصطلاح رایج کد پذیرنده و کد پایانه آشنا کنیم. لابد برای شما هم دست‌کم یک مرتبه پیش آمده که هنگام استفاده از دستگاه کارتخوان، مبلغ اشتباهی وارد کنید. این اتفاق البته ممکن است فروشگاه‌ها و توسط اپراتور فروشگاه نیز به اشتباه انجام شود.

در واقع همه‌ی ماجرا بر سر خطای تراکنش ناموفق است. برگرداندن مبلغ اضافه‌تر بر اثر اشتباه به حساب پروسه‌ای زمان‌بر است و دردسرهایی برای فروشنده‌ی خطاکار و حتی صاحب کارت ایجاد می‌کند. در این‌جا است که دسترسی به کد پذیرنده و کد پایانه در روند حل کردن چنین مشکلی ضروری خواهد بود.

یک پرسش اساسی در این‌باره می‌تواند این باشد که آیا اگر صاحب کارتخوان و فروشگاه نپذیرد که چنین اشتباهی انجام داده است، مشتری صاحب کارت می‌تواند ادعای خود را اثبات کند؟ در واقع شما با ارائه‌ی کد پذیرنده و کد پایانه، می‌توان جزئیات تراکنش را استخراج و ادعای خود را ثابت کنید.

کد پذیرنده چیست و چگونه هنگام استفاده از دستگاه کارتخوان به آن دسترسی داشته باشیم؟

کد پذیرنده، کد منحصر به‌فردی است که برای صاحبان کسب و کارها هنگام استفاده از دستگاه کارتخوان تعریف می‌شود. قاعده‌ی کار این است که هر شخصی می‌تواند از شرکت‌های یک کد پذیرنده دستگاه کارتخوان و یا چندین کد پایانه‌ مربوط به همان شرکت را دریافت کند.

در واقع به محض خرید و نصب هنگام استفاده از دستگاه کارتخوان، این کدها در اختیار اشخاص قرار می‌گیرد. اکنون پرسش مهم این است که چنانچه تحت شرایطی و به دلایل مختلف در زمان مورد نیاز به این کدها دسترسی نداشته باشد، چگونه باید به این کدها دست پیدا کند؟ اصولا از دو طریق می‌توان به کد پذیرنده دستگاه کارتخوان و کد پایانه دست پیدا کرد.

کد پذیرنده چیست

چگونه به کد پذیرنده و کد پایانه دست پیدا کنیم؟

همانطور که گفته شد، اطلاع از کد پذیرنده دستگاه کارتخوان یا همان مرچنت کد و کد پایانه یا همان ترمینال، اطلاعات دقیق، تاریخ و ساعت روزی را که خرید انجام شده است، در اختیار کاربر قرار خواهد داد. در برخی از رسیدهای چاپی ممکن است تنها اطلاعات مربوط به کد پایانه دستگاه کارتخوان ثبت شده باشد. اما در برخی هم ممکن است هر دو کد وجود داشته باشد.

از طرف دیگر کارتخوان‌های مربوط به شرکت‌های مختلف، ساختار و دستورالعمل‌های متفاوتی برای ارائه کد دارند. در این موارد، باید با شرکت ارائه دهنده در تماس باشید. اکنون شرح خواهیم داد که چگونه می‌توانید به کد پذیرنده و کد پایانه دستگاه کارتخوان خودتان دست پیدا کنید.

بگذارید این‌گونه مسئله را باز کنیم که پی‌گیری تراکنش‌های ناموفق از دو مسیر انجام خواهد شد:

  • شیوه‌ی اول از طریق رسید چاپی کارتخوان است. در واقع تمام رسیدهای چاپی کارتخوان‌ها که نمونه‌های آن را همه ما دیده‌ایم، شامل اطلاعات کد پذیرنده و کد پایانه می‌باشند. اما چنانچه اطلاعات کد پذیرنده و کد پایانه را در رسیدهای مذکور نیز پیدا نکردید، روش دوم را به شما توصیه می‌کنیم.  
  • در روش دوم شما می‌توانید به سادگی و با استفاده از منوی دستگاه کارتخوان این دو کد را بیابید. کافی است که به دستورالعمل شرکت پشتیبان دستگاه کارتخوان یک نگاهی بیاندازید. هر کدام از شرکت‌های فروشنده‌ی کارتخوان‌های بانکی، با توجه به دستور العملی که برای دسترسی به منو دارند، اطلاعات مربوط را در اختیار شما قرار خواهند داد.

کد پایانه یا شماره ترمینال چیست؟

شماره ترمینال دستگاه کارتخوان یا همان کد پایانه به صورت یک کد تنها و یا گاهی چندین کد به دارنده‌ی دستگاه کارتخوان ارائه می‌شود. توجه کنید که کد پذیرنده و کد پایانه، هر دو توسط شرکت ارائه دهنده‌ی دستگاه کارتخوان در اختیار اشخاص قرار می‌گیرد. کد پایانه در واقع مکملی است برای کد پذیرنده که در راستای شناسایی دستگاه کارتخوان و مرجعی که از آن استفاده می‌کند، به کار خواهد آمد.

آشنایی با کد پذیرنده و کد پایانه دستگاه کارتخوان

روش ثبت کارتخوان در سازمان مالیاتی

بر اساس قانون، دارندگان دستگاه‌های کارتخوان و البته دارندگان درگاه پرداخت اینترنتی، الزاما باید کارتخوان و درگاه خود را در سازمان مالیاتی کشور ثبت نمایند. این طرح در در راستای اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه‌ی مؤدیان، با همکاری سازمان مالیاتی و بانک‌ مرکزی، و به منظور ساماندهی دستگاه‌های کارتخوان بانکی و درگاه‌های پرداخت الکترونیکی اجرایی شده است.

احتمالا اکنون پرسش شما این است که چگونه می‌توانیم درگاه یا کارتخوان خود را در سازمان مالیاتی کشور ثبت کنیم؟

برای انجام این کار، با توجه به تمهیدات اندیشیده شده توسط مراجع قانونی، تمام اشخاصی که دارای ابزار پرداخت‌های بانکی می‌باشند، این امکان را دارند که با ورود به درگاه ملی خدمات الکترونیک مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir فهرست کاملی از دستگاه‌های کارتخوان بانکی و درگاه‌های پرداخت الکترونیکی خود را مشاهده نموده و اقدام به ثبت آن‌ها در پرونده‌های مالیاتی قبلی و یا تشکیل پرونده مالیاتی جدید نمایند.

روش ثبت کارتخوان در سازمان مالیاتی

ناگفته نماند که چنانچه دستگاه‌های کارتخوان بانکی و درگاه‌های پرداخت الکترونیکی، دارای همخوانی با پرونده مالیاتی نباشند، بانک مرکزی بلادرنگ آن‌ها را غیرفعال خواهد نمود. بنابراین در انتها بار دیگر تکرار می‌کنیم که برای انجام این مهم، باید وارد درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir شوید و عملیات ثبت نام را انجام دهید.

پایان بندی

کدهای پذیدنده و سامانه، دو کد منحصر به فرد هستند که در دستگاه‌های کارتخوان و درگاه‌های اینترنتی ثبت می‌شوند. کاربر می‌تواند به راحتی با ارائه‌ی این دو کد به شرکت‌های خدمات پرداخت از پشتیبانی آن‌ها بخواهد مغایرت و مشکل پیش آمده در تراکنش مورد نظرشان را پی‌گیری کنند. همچنین شرکت‌های ارائه دهنده‌ی خدمات پرداخت، در هنگام نصب کارتخوان و یا ارائه‌ی درگاه به صاحبان کسب و کارها، عموماً اطلاعات مربوط به این دو کد را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. اما در صورتی که به دلایل گوناگون این دو کد برای شما در دسترسی نبود، دو روش در این مقاله برای دستیابی به کد پذیرنده و کد سامانه به‌ شما معرفی شده است که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا