با توجه به اینکه روشهای متنوعی برای انجام تراکنش بانکی وجود دارد و عملیات انتقال وجه به شیوههای متفاوتی صورت میگیرد، توصیه میکنیم با مطالعهی مطالب زیر، با محدودیتها و موارد خاص پیرامون سقف برداشت همهی انواع تراکنشهای مالی آشنا شوید.
آنچه در این مقاله میخوانید
چند روش برای تایید تراکنشها
به طور کلی روش تایید تراکنش، به تمام روشهایی گفته میشود که برای تایید تراکنشهای انجام شده در درگاههای اینترنتی، مورد استفاده قرار میگیرند. برای نمونه رمز دوم ثابت حساب، رمز دوم متغیر حساب به کمک پیامک، رمز دوم متغیر کارت به کمک کد دستوری و … از جمله روشهای تایید تراکنش هستند. برای اشراف بیشتر به سازکارها و روشهای تایید تراکنش باید با اصطلاحات زیر آشنایی داشته باشیم.
سقف برداشت پیشفرض
این اصطلاح به معنای حداکثر مبلغی است که بانکها به صورت پیشفرض به منظور انتقال وجه در سامانهی بانکی کشور توسط درگاههای اینترنتی در نظر گرفتهاند که کاربران در خریدهای غیرحضوری خودشان تا حد نهایی این سقف میتوانند عملیات انتقال وجه را انجام بدهند.
حداکثر مجاز
این اصطلاح به معنای حداکثر مبلغ انتقال وجه روزانه توسط کاربران به کمک درگاههای اینترنتی است. توجه کنید که عموما این مبلغ از سقف پیشفرض بانکها بیشتر خواهد بود. در واقع سقف مجاز برداشت وجه روزانه در درگاههای اینترنتی معمولا بر مبنای سقف مبلغ اعلام شده توسط پذیرندههای خدمات درگاه است. از طرف دیگر برای انتقال وجه در شبکهی شتابی کشور، سقف مبلغ قابل انتقال از قوانین شبکهی شتاب تبعیت میکند.
سقف خرید از درگاه پرداخت اینترنتی
یکی از روشهای مرسوم میان کاربران در چند سال گذشته که به کمک آن انتقال وجه انجام میگیرد، استفاده از درگاههای پرداخت اینترنتی است. درگاه پرداخت اینترنتی علاوهبر قابلیتهای کاربردی برای پذیرندگان در راستای پیشرفت کسب و کارها، سقف خرید روزانه ۵۰ میلیون تومان برای هر کارت بانکی را تعیین نموده است.
در آبان ماه سال 1410، سقف برداشت/خرید از درگاه پرداخت یا کارتخوان، از 50 میلیون تومان به 100 میلیون تومان افزایش یافت.
حمیدرضا احمدیان مدیرعامل هلدینگ دادهورزی سداد با اشاره به آخرین تغییرات در مباحث انتقال غیرنقدی وجه، اظهار داشت: انتقال وجه روزانه توسط دستگاه های پوز از 50 میلیون تومان به 100 میلیون تومان افزایش یافته است، به طوری که هم اکنون این امکان در ابزارهای فروشگاهی سداد برای مشتریان فراهم شده است. وی ارسال ابلاغیه دستور از سوی بانک مرکزی ج.ا.ا و همسان سازی ابزارها را به شرکت های پرداختی و پرداخت یار تائید کرد.
این میزان سقف برداشت برای یک تراکنش غیرحضوری در حال حاضر آپشن بسیار جذابی بهشمار میرود و در بسیاری از کسب و کارها برای کاربر تجربهی کاربری مطلوب و برای پذیرنده یک امکان ویژه در نحوهی تسویهحساب مالی فراهم میآورد. توضیح اینکه روش تسویه در درگاه پرداخت مستقیم به صورت رایگان انجام میشود اما در درگاههای واسط که بیشتر مورد استفادهی استارتآپها و کسب و کارهای نوپا قرار میگیرد، عموما با یک روز اختلاف پس از کسر کارمزد اندکی از مجموع تراکنشهای روزانه، صورت میپذیرد.
توجه داشته باشید، محدودیت خرید اینترنتی یا سقف پرداخت درگاه اینترنتی برای هر کارت میباشد و همچنین این محدودیت برای خرید از کارت توسط بانک مرکزی اعمال شده است، بدین معنی که شما امکان خرید تا سقف تعیین شده از یکی ابزارهای پرداخت را دارید. نمیتوانید 50 میلیون از کارتخوان و 100 میلیون از درگاه پرداخت استفاده کنید.
سقف برداشت در روش ساتنا
سامانهی ساتنا یا همان سامانهی تسویهی ناخالص آنی، اصولا برای برقراری امکان انتقال مبالغ سنگینتر ایجاد شده است. بر این اساس حوالهی ساتنا برای انتقال وجه، بر مبنای حساب بانکی تعریف شده است. این نوع تراکنش به لحاظ زمانبندی نیز یا به شکل آنی انجام میشود، و یا نهایتاً در کمتر از یک ساعت صورت میپذیرد. با این اوصاف حداقل مبلغی که میتوان به روش ساتنا حواله کرد مبلغ ۱۵ میلیون تومان است. شما برای اینکه یک حواله به روش ساتنا داشته باشید، از دو طریق میتوانید اقدام کنید.
- الف) از طریق شعبهی بانک و به میزان نامحدود
- ب) از طریق اینترنت بانک که حداکثر مبلغ قابل انتقال در این شیوه به کمک رمز ثابت ۵۰ میلیون تومان و با استفاده از توکن ۲۰۰ میلیون تومان میباشد.
سقف برداشت در روش پایا
سازکار سامانهی پایا یا همان اتاق پایاپای الکترونیکی شباهت بسیاری با سامانهی ساتنا دارد. تنها تفاوت پایا با ساتنا در این است که مبلغ سقف برداشت کمتری دارد. برای اینکه یک حوالهی پایا داشته باشید از سه طریق ممکن میتوانید عمل کنید.
- الف) از طریق شعبهی بانک که دارای مبلغ حداکثر ۵۰ میلیون تومان است.
- ب) از طریق اینترنت بانک که از این طریق سامانهی پایا حداکثر ۱۵ میلیون تومان امکان جابهجایی ایجاد کرده است. ولی با این تبصره که مجموع مبالغ انتقال روزانه نباید بیش از ۶۰ میلیون تومان باشد.
- پ) از طریق موبایل بانک که حداکثر مبلغ قابل انتقال آن در هر روز ۱۵ میلیون تومان است.
توضیح نهایی در مورد سازکار تسویهی سامانهی پایا اینکه، این سامانه دو یا سه مرتبه در روز فرآیند تسویه را انجام میدهد بنابراین در روش پایا انتقال وجه به صورت لحظهای رخ نمیدهد.
سقف برداشت در دستگاههای خودپرداز
دستگاههای خودپرداز یکی از پر کاربردترین ابزارهای برای برداشت و انتقال وجه هستند که البته باید به صورت حضوری کاربر به آنها مراجعه نماید. اکنون با گسترش درگاههای پرداخت اینترنتی و امکان خریدهای غیرحضوری استفاده از دستگاههای خودپرداز روند کاهشی دارد. حداکثر مبلغ قابل برداشت توسط دستگاههای خودپرداز به ازای هر کارت بانکی ۲۰۰ هزار تومان است. البته گاهی اوقات در مورد برخی از بانکها چنانچه کارت بانکی و دستگاه خودپرداز هر دو از یک بانک واحد باشند، این سقف برداشت افزایش پیدا میکند.
سقف برداشت در دستگاههای کارتخوان
دستگاه کارتخوان یکی از ابزارهای پرکاربرد خرید در این سالها بوده است که سالهاست جایگزین پایانهی فروش شده است. این دستگاه که تحول بزرگی در الگوی خرید ایجاد کرد، اکنون در هر فروشگاهی مانند سوپرمارکتها و یا هر نوع فروشگاه دیگری وجود دارد. حداکثر مبلغ خرید از طریق دستگاه کارتخوان با هر کارت بانکی در هر روز پنجاه میلیون تومان است. همچنین برای فردی با هر تعداد کارت بانکی، حداکثر مبلغ قابل خرید صد میلیون تومان خواهد بود.
سقف برداشت در عملیات کارت به کارت
عملیات کارت به کارت یا همان حوالهی سحاب، در واقع پرکاربردترین روش انتقال وجه میان کاربران است. این روش انتقال وجه مطلقاً به صورت آنی انجام میشود و سقف برداشت محدودی برای انتقال وجه دارد. اصولا عملیات کارت به کارت به دو طریق ممکن صورت میپذیرد:
الف) از طریق دستگاه خودپرداز که حضوری انجام میشود و سقف انتقال وجه از این طریق ۳ میلیون تومان در روز است. البته اکنون بانکهایی مانند بانک آینده، بانک سرمایه، بانک گردشگری، بانک صادرات، بانک سامان و بانک پاسارگاد امکان انتقال ۱۰ میلیون تومان در هر نوبت عملیات کارت به کارت را فراهم نمودهاند. این نوع انتقال وجه نیز در برخی از بانکها تا سقف سه میلیون تومان امکان پذیر است.
ب) از طریق نرمافزارهای پرداخت که کاربران بسیاری از آن استفاده میکنند و روشی غیرحضوری محسوب میشود. سقف انتقال وجه از این طریق نیز ۱ میلیون تومان است.
امکانی برای تغییر سقف برداشت
به طور کلی هر کاربر برای انتقال وجه سقف پرداخت معینی دارد. اما برخی شرکتهای ارائه دهندهی درگاه پرداخت برای ایجاد یک تجربهی کاربری مطلوب، این امکان را فراهم میآورند که مشتری بتواند مبلغ سقف پرداخت روزانهی درگاه مورد استفادهی خود را نسبت به سقف پیشفرض بانکها، در حین انجام عملیات بانکی افزایش یا کاهش دهد.
عدد بده بابا. دوساعت خوندیم به هیچ درد نخورد