در این هفته از شنبههای پرداخت رایان پی با خبرهای بسیار مهمی از جدیدترین اخبار پرداخت با ما همراه باشید تا به بررسی گزارش سالیانه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و بررسی آمار و درصد گزارش شده در آن، شرایط تسهیلات ۵۰۰ میلیونی بانک اقتصاد نوین، چگونگی حمله سایبری به اپیکیشن و هک هفت هشتاد، گزارش سالانه تاپ و چند خبر مهم دیگر بپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
گزارش تاپ: رشد ۴۲درصدی تعداد تراکنشها و هفتمیلیونی شدن تعداد کاربران فعال
به گزارش پیوست، و بر اساس گزارش سالانه اپلیکیشن این اپلیکیشن بیش از صد نوع سرویس مختلف ارائه میدهد. به طور کلی، این اپلیکیشن در ۵ محور خدمات خودرو، خدمات مالی، خدمات پرداخت، خدمات گردشگری و سبک زندگی و خدمات سلامت آنلاین به کاربران خود خدمت میدهد.
ترکیب سهامداری این اپلیکیشن متشکل از بانک پارسیان، تجارت الکترونیک پارسیان، گروه دادهپردازی پارسیان، تجارت الکترونیک پارسیان کیش و تاپ است. با این حال، در این گزارش سهم هر سهامدار مشخص نشده است.
در گزارش تاپ رشد شاخصهای کلان: از رشد ۹۸ درصد درآمدها، رشد محصول ۴۳ درصدی و رشد سرمایههای انسانی ۹۷ درصدی عنوان شده است. همچنین این گزارش مدعی شده است که اپلیکیشن تاپ بیش از ۷ میلیون کاربر دارد.
کل پول جابهجاشده در تاپ: بیش از ۷۱ هزار میلیارد تومان بوده و کل تراکنشهای تاپ نیز بیش از ۲۸۸ میلیون بوده است. همچنین فراخوانی سرویسهای داخلی این اپیکیشن بیش از ۴ میلیارد تراکنش عنوان شده است.
عملکرد تاپ در بخش تاپ کیف: نیز از گردش مالی ۶ هزار میلیارد ریالی و رشد ۲۵ درصدی کاربران حکایت دارد. تعداد تراکنشهای تاپ کیف ۱۷ هزار عنوان شده است.
تاپ در بخش BNPL نیز توانسته ۳۰ هزار کاربر را جذب کند و اعتباری در حدود ۳ و نیم میلیارد ریال را به کاربران خود تخصیص دهد.
بیشترین هزینهکرد این اپلیکیشن: در بخش پذیرندگان درگاههای WPG فروشگاههای آنلاین بوده و درحال حاضر نیز بیش از یک میلیون دستگاه کارتخوان پارسیان در شبکه پرداخت فعال است. این اپلیکیشن به حوزه خدمات شهری نظیر مترو و تاکسی نیز وارد شده است.
این گزارش با وجود تاکید بر رشد ۴۲ درصدی تعداد تراکنشها سال ۱۴۰۱ به نسبت ۱۴۰۰ در بخش مبلغ تراکنشها تنها ۳۰ درصد رشد کرده است. در واقع، این گزارش به نوعی بیانگر اختلاف بیش از ۱۰ درصدی رشد میان تعداد و مبلغ تراکنشها این اپلیکیشن در سال ۱۴۰۱ دارد.
گزارش تاپ در بخش کسبوکار پرداخت: از رشد ۸۲ درصدی استعلام موجودی، رشد ۳۰ درصدی قبوض پرداخت شده، ۱۰۱ درصد رشد در بسته اینترنت و شارژ فروخته شده و رشد ۴۰ درصدی کارت به کارت حکایت دارد. همچنین این گزارش بر رشد ۶۴ درصدی پرداخت خلافی خودرو تاکید داشته و بیانگر اضافه شدن بیش از یک میلیون پلاک به این اپلیکشن برای پرداخت خلافی یا استعلام خلافی در سال ۱۴۰۱ است.
تاپ در ارائه خدمات مالی: با رشد ۶۷ درصدی در سامانه چک صیاد، رشد ۴۰ درصدی خرید غیرحضوری کارت هدیه، رشد ۲۲۷ درصدی کاربران همراه بانک پارسیان، افزایش ۸۶ درصدی گردش مالی، رشد ۵۷ درصدی سجام و بازار سرمایه و رشد ۶۲ درصدی اعتبارسنجی اشخاص روبهرو بوده است.
درباره عملکرد GDS «پلتفرم هوشمند مدیریت بلیتهای گردشگری و تفریحی» : بر رشد ۱۱۴ درصدی فروش بلیت وسایل حمل و نقل بین شهری، رشد ۲۹۵ درصدی فروش بلیت اماکن گردشگری و رشد هزار و ۴۲۵ درصدی رزرو هتل و اقامتگاه تاکید کرده است. این در حالی است که این گزارش مشخص نکرده این رشد نسبت به چه تعدادی در سال گذشته اتفاق افتاده و در حال حاضر میزان فروش بلیت در بخشهای مختلف به چه میزان است. همچنین این گزارش در بخش سلامت نیز بر رشد خدمات سلامت اشاره کرده اما آماری از میزان رشد خدمات خود به صورت عددی ارائه نکرده است.
بانک اقتصاد نوین از اعطای تسهیلات ۵۰۰ میلیونی خبر داد
بر اساس گزارش روابط عمومی بانک اقتصاد نوین، در طرح تسهیلاتی پیام که خدمتی جدید از طرف این بانک است پذیرندگان دستگاه کارتخوان و درگاه پرداخت آنلاین (IPG) که حسابهای متصل به ابزارهای پرداخت آنها نزد بانک اقتصاد نوین است، میتوانند تا سقف ۵ میلیارد ریال تسهیلات دریافت نمایند.
در این طرح تسهیلاتی به پذیرندگان خدمات پرداخت الکترونیک اعم از صاحبین دستگاههای کارتخوان و درگاههای پرداخت الکترونیک(IPG)، بر اساس معدل موجودی(دو، سه، چهار و شش ماهه) سپردههای قرض الحسنه جاری، جاری بدون دسته چک و سرمایهگذاری کوتاه مدت عادی تسهیلات با نرخهای ویژه و مدت زمان بازپرداخت ۱۲ تا ۲۴ ماه اعطا میشود.
پذیرندگانی که حسابهای متصل به دستگاههای پرداخت الکترونیک آنها به یکی از انواع حسابهای بانک اقتصاد نوین متصل است میتوانند برای بهرهمندی از تسهیلات ویژهی طرح پیام به یکی از شعب بانک اقتصاد نوین در سراسر کشور مراجعه نمایند.
از طرفی آنها میتوانند با مراجعه به صفحه ویژه طرح پیام در پورتال رسمی بانک اقتصاد نوین، به صورت آنلاین میزان تسهیلات دریافتی خود را با توجه به معدل حساب، زمان بازپرداخت و … محاسبه نمایند.
لازم به ذکر است که نوع طرح تسهیلاتی در چهار نوع اعطا میشود:
- تسهیلات مرابحه اقساطی با نرخ سود ۲۳ درصد بر اساس معدل موجودی سپرده قرضالحسنه جاری / جاری بدون دستهچک
- تسهیلات مرابحه اقساطی با نرخ سود ۱۸ درصد بر اساس معدل موجودی سپرده قرضالحسنه جاری / جاری بدون دستهچک
- تسهیلات قرضالحسنه اقساطی با کارمزد چهار درصد بر اساس معدل موجودی سپرده قرضالحسنه جاری / جاری بدون دستهچک
- تسهیلات مرابحه اقساطی با نرخ سود ۲۳ درصد بر اساس معدل سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت
در همایش بانکداری اسلامی: بررسی علت ناترازی بانکها تا سود کارمزدها
۸۸ درصد تأمین مالی کشور بر دوش نظام بانکی است
سیوسومین همایش بانکداری اسلامی مطابق با سالهای گذشته و مقارن با هفته بانکداری اسلامی در روز هفتم شهریور ماه برگزار شد. این همایش با حضور فرزین، رئیسکل بانک مرکزی؛ مصباحی مقدم، رئیس شورای فقهی بانک مرکزی؛ خاندوزی، وزیر اقتصاد و امور دارایی آغاز شد.
رئیسکل بانک مرکزی در این همایش از عملکرد دولت و بانکها گلایه کرد. فرزین معتقد است که بانکها به اندازه کافی سرمایه لازم را نیاوردهاند و در بخش کفایت سرمایه مشکل جدی دارند از طرفی دولت توان تأمین مالی خود را ندارد و فشار آن را بر دوش نظام بانکی میگذارد.
از طرفی بخش عمدهای از ناترازی بانکها به دلیل بدهی آنها از دولت است. بر اساس گفتهی خاندوزی، ریشهی ناترازی بانکها عدم توجه به نقش اصلی بانکها است. رکن اصلی بانکداری اسلامی پیوند بین بخش واقعی و پولی اقتصاد است و هرگاه این پیوند شکسته شود اثرات مخرب آن بر اقتصاد و نظام پولی کشور وارد میشود.
گزارش سالانه تجارت الکترونیکی: کاهش ۱۷ درصدی خرید اینترنتی در ایران
۱۸۳۳ هزار میلیارد تومان معاملات الکترونیکی در سال 1401 انجام شد / تعداد معاملات تجارت الکترونیکی کم شد
طبق گزارش انجمن بیتکوین مرکز توسعهی تجارت الکترونیکی گزارش تجارت الکترونیکی سال ۱۴۰۱ را منتشر که بر طبق آن ارزش اسمی معاملات تجارت الکترونیکی با رشد 48 درصدی معادل 1833 هزار میلیارد تومان و تعداد کل این معاملات نیز با کاهش 17 درصدی بیش از 3 میلیارد فقره اعلام شده است.
میانگین مبلغ هر خرید الکترونیکی معادل ۶۱۵ هزار تومان برآورد شده است. ارزش معاملات الکترونیکی دولتی حدود ۶۵۳ هزار میلیارد تومان اعلام شده که نسبت به سال قبل ۱۱۶ درصد رشد کرده است. تعداد معاملات الکترونیکی دولتی بیش از ۴۲۱ هزار فقره بوده که نسبت به سال قبل ۲۲ درصد رشد داشته است.
در بخش دیگری از گزارش تجارت الکترونیکی کشور در سال 1401 آمده که تعداد کل اینمادهای فعال در پایان ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل با رسیدن به ۱۴۱ هزار این نماد معادل ۱۷ درصد رشد داشته است. همچنین، صدور اینماد بدون ستاره برای کسبوکارهای خرد از آذر ۱۴۰۰ آغاز شده و تا پایان سال ۱۴۰۱ به حدود ۱۶۴۵۷ عدد رسیده است.
سهم 20 درصدی ارزش معاملات تجارت الکترونیکی از معاملات شاپرک
علاوه بر این، طبق گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی 40 درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی علاوه بر وبسایت بیشتر از شبکههای اجتماعی برای عرضه کالا و خدمات استفاده میکنند. 85 درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی نیز بیشتر از تأمین مالی شخصی برای توسعه کسبوکار خود استفاده میکنند.
همچنین، 60 درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی بهرهمندی از خدمات شرکت ملی پست را بهعنوان بیشترین روش ارسال کالای خود انتخاب کردند و 40 درصد از صاحبان واحدهای تجارت الکترونیکی دارای اینماد در گروه سنی ۳۰ تا ۴۰ سال قرار دارند.
در ادامه این گزارش، مجموع مبالغ تراکنشهای خرید از طریق درگاه پرداخت اینترنتی ۱۲۸۳ هزار میلیارد تومان و مجموع مبالغ پرداخت در محل و سایر روشهای پرداخت نیز ۵۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده است.
در بخش دیگری از گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ارزش معاملات تجارت الکترونیکی به نسبت کل معاملات شاپرک بررسی شده است. طبق این بررسی، در سال ۱۴۰۱ ارزش معاملات تجارت الکترونیکی به نسبت کل معاملات شاپرک حدود ۲۰ درصد بوده که نسبت به سال قبل ۴۸ درصد رشد داشته است.
ثبت 1.5 میلیارد تراکنش با درگاه پرداخت و کاهش ۱۷ درصدی خرید اینترنتی
همچنین، تعداد کل تراکنشهای تجارت الکترونیکی که صرفاً از طریق بانکی در سال 1401 انجام شده معادل یک و نیم میلیارد تراکنش بوده است که به طور کلی نسبت به سال قبل به میزان ۱۷ درصد کاهش یافته است.
علاوه بر این، طبق این گزارش، تعداد کل خریدهای انجام شده در سال ۱۴۰1 نسبت به سال ۱۴۰0 معادل ۱۶ درصد رشد داشته است که این رشد به دلیل افزایش ۱۸ درصدی تعداد خریدهای انجام شده از طریق پایانه فروش بوده است.
از طرفی تعداد خریدهای انجام شده از طریق درگاه پرداخت اینترنتی نیز ۱۷ درصد کاهش داشته است. مجموع مبلغ تراکنشهای خرید اینترنتی در سال ۱۴۰۱ حدود ۱.۳ هزار میلیارد تومان بوده و با رشد ۴۸ درصدی مواجه شده است.
اولین رویداد اینوتکنیک با محوریت هوش مصنوعی
اولین رویداد از رویدادها اینوتکنیک با محوریت هوش مصنوعی در مرکز همایشهای بینالمللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور علیرضا ماهیار، مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک، مهران محرمیان معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی و محمد شیریجیان، معاون اقتصادی بانک مرکزی برگزار شد.
برنامهی رویداد ۱۰ نشست در دو حوزه اقتصادی و نظامهای پرداخت باحضور کارشناسان این حوزه بود که این حوزهها شامل بررسی وضعیت تولید ناخالص داخلی، ارزیابی و برآورد انتظارات تورمی، رصد و پايش جريان تسهيلات، ارزیابی ریسک در شبکه بانکی و رصد و پایش جریان خروج ارز از چرخه رسمی اقتصاد موضوعات نشستهای اینوتکنیک در حوزه اقتصادی است.
در حوزهی نظامهای پرداخت نیز به موضوعات شناسایی الگوهای رفتاری نامتعارف، عملیات مشکوک و موارد سوء استفاده از ابزار پرداخت کارت، استخراج قوانین از اسناد، بهرهگیری از دادههای ساختنایافته در جهت رصد و پایش صحیح، دقیق و به موقع رخدادهای امنیت در نظام بانکی، کاربرد هوش مصنوعی در گسترش شمولیت مالی و کشف ناهنجاری در گراف تراکنشهای بانکی پرداخته شد.
۷۴۰هزار نفر ارز اربعین گرفتند
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در افتتاحیه رویداد اینو تکنیک از آمار ارز اربعین خبر داد
معاون فناوری نوین بانک مرکزی گفت در سال گذشته از ۲میلیون مسافر اربعین، فقط تعداد ۲۵۰ هزار نفر موفق به دریافت ارز اربعین شده بودند اما امسال آمار فروش ارز در سامانه سنا نشان میدهد ظرف شش روز ۷۴۰ هزار نفر موفق به دریافت ارز اربعین از این سامانه شدهاند.
وی اعلام کرد ورود اپلیکیشنهای روبیکا و بله به حوزهی توزیع ارز اربعین، نکته مهمی است. از ۷۴۰هزار که ارز اربعین گرفتهاند حدود ۳۷۰هزار نفر از طریق اپلیکیشنها و به طور خاص با استفاده از اپلیکیشن بله ارز دریافت کردهاند.
هک هفت هشتاد ۷۸۰*
پشتیبانی #۷۸۰*: سیستم اطلاعرسانی اپلیکیشن حمله سایبری شده است
پس از ارسال اعلانی از اپلیکیشن هفهشتاد به کاربران، شواهد نشان میدهد که این اپلیکیشن پرداختی هک شده است. پشتیبانی هفت هشتاد هم خبر را تأیید و اعلام کرد: «سیستم اطلاعرسانی اپلیکیشن هفهشتاد مورد حمله سایبری قرار گرفته و در حال پیگیری هستیم.» کاربران اپلیکیشن #۷۸۰* در شبکههای اجتماعی از ارسال اعلانی خبر دادند که از هک این اپلیکیشن پرداختی خبر میدهد.
در این زمینه، با بررسیها از پشتیبانی اپلیکیشن هفهشتاد، این هک تأیید و اعلام شد: «سیستم اطلاعرسانی #۷۸۰* مورد حمله سایبری قرار گرفته و کارشناسان در حال پیگیری هستند.»
پشتیبانی هفهشتاد در ادامه ضمن عذرخواهی از این اتفاق، اعلام کرد: «فقط سیستم اطلاعرسانی اپلیکیشن دچار حمله سایبری شده و مورد دیگری مبنی بر دسترسی به اطلاعات کاربران وجود ندارد.»
همچنین در واکنش به این حمله سایبری، هفهشتاد به کاربران خود در پیامی اطلاع داد که متأسفانه در سیستم ارسال پیام اپلیکیشن مشکلی پیش آمده است. در این بیانیه اعلام شد: «عدهای اقدام به ارسال پیامی نامربوط در اپلیکیشن کردهاند که هفهشتاد بابت این مسئله، از کاربران عذرخواهی کرده و پیگیری قضایی را در دستور کار قرار خواهد داد.»