فین تک FinTech که معادل Financial Technology (فناوری مالی) است به شرکتهای اطلاق میشود که در تلاش هستند تا به وسیله تکنولوژیهای نوین خدمات مالی را بهبود ببخشند. در واقع کمپانیها یا استارتاپهای این حوزه خدمات مالی را به کمک بلاکچین، هوش مصنوعی، علوم داده و… امنتر، کارآمدتر و سریعتر میکنند تا یاریرسان مصرفکنندگان و کسب و کارها باشند.
پیش از ظهور فین تک، کاربران به منظور انجام هرکدام از امور مالی خود میبایست به بانک مراجعه میکردند. اما امروزه همه کارهای بانکی نظیر: تایید هویت، باز کردن حساب، تامین سرمایه، صدور کارت و… تنها با استفاده از تلفنهای همراه هوشمند امکانپذیر است. البته کاربردهای فین تک تنها محدود به این مورد نمیشود و زمینه فعالیت گستردهای دارد. از این رو ما در بحث پیشرو به اهمیت فین تک و کاراییهای آن میپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
انواع فین تک کدامند و هرکدام چه کاربردی دارند؟
فناوری مالی دارای انواع متعددی است که هرکدام کاربردهای خاصی داشته و خدمات متنوعی را ارائه میدهند. در زیر انواع فین تک به همراه کاربردهای آنها به صورت کامل بررسی شده است.
فین تک در بانکداری (BankTech)
در سیستم بانکداری دیجیتال اغلب امورات مشتریان به صورت آنلاین و با استفاده از تکنولوژی روز یعنی به وسیله اپلیکیشنهای موبایلی انجام میشود. خوشبختانه در این لحظه تمامی بانکهای عضو شبکه شتاب ایران این امکان را برای مشتریان خود فراهم کردهاند.
فین تک در خدمات پرداخت (PayTech)
یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین بخشهای فناوری مالی مربوط به خدمات پرداخت است. در حال حاضر شرکتهایی که از خدمات فین تکی پشتیبانی میکنند، کاربران را در انجام عملیاتهای بانکی آنلاین همچون انتقال وجه یاری میرسانند.
متقاضیان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با سرویس درگاه پرداخت رایانپی که یکی از کارآمدترین و پرسرعتترین سیستمهای خدمات پرداخت میباشد بر روی لینک زیر کلیک کنند.
فین تک در ارزهای رمزنگاریشده (کریپتوکارنسی) و بلاکچین
ظهور و گسترش فین تک در جهان با تولد بلاکچین و کریپتوکارنسی همزمان بوده است. کریپتوکارنسیهای یا همان پولهای اینترنتی که به وسیله تکنولوژی بلاکچین استخراج و در بازار استقرار پیدا میکنند، از آن جهت که هر دو نیازمند برنامههای کاربردی برای ارتقاء بخش فناوری مالی هستند، به گونهای وابسته به این حوزه میباشند.
فین تک در هوش مصنوعی
یکی از موضوعات مهم در بازارهای مالی دنیا، تحلیل و پیشبینی بازار است که متخصصان این حوزه کاملاً نسبت به اهمیت آن آگاهی دارند. یادگیری ماشینی (Machine Learning) که یکی از زیرمجموعههای هوش مصنوعی است برای شناسایی روندها و ریسکها در بازارها مالی طراحی شده تا شرکتها، سرمایهگذاران، سازمانها و… را به درک بهتر و آگاهانهتری نسبت به خرید و فروش در این بازار برساند.
فین تک در بیمه یا اینشورتک (InsureTech)
با اینکه بیمهها در پذیرش تکنولوژی و استفاده از قابلیتهای آن به مقدار کمی کند عمل کردهاند و هنوز به روشهای سنتی پایبند هستند، ولی استارتاپهای فین تکی به مرور زمان در حال همکاری با شرکتهای بیمه میباشند. بیمه سلامت، شخص ثالث، بدنه، مسافرتی، عمر و بسیاری دیگر در آیندهای نزدیک تمامی خدمات خود را به صورت آنلاین و به کمک شرکتهای فین تکی ارائه خواهند داد.
فناوری مالی چه مزایایی دارد و چه اهدافی را دنبال میکند؟
همانطور که اشاره شد، فین تک در حوزههای مختلفی کاربرد داشته و همواره توسط تمامی افراد جامعه مورد استفاده قرار میگیرد. در توضیحات ذیل برخی از مهمترین مزایا و ویژگیهای فناوری مالی را نام بردهایم.
- تسریع و راحتی افزونتر معاملات
- کاهش هزینهها
- حذف محدودیتهای جغرافیایی
- ارائه خدمات شخصیسازی شده
- بروکراسی (حذف فرآیندهای پیچیده و زمانبر)
- انعطاف و شفافیت بیشتر
البته با اینکه فین تک با هدف ایجاد تحول در صنایع مالی، پرداخت الکترونیک، بانکداری و ارتقاء خدمات آنها به وجود آمده است، ولی هنوز دارای ریسکها و نقاط ضعفی میباشد که در ادامه آنها را شرح میدهیم.
- خطرات مالی برای کسانی که با نحوه استفاده درست از اینترنت و دستگاههای هوشمند آشنایی کافی ندارند.
- دشواری در تشخیص حقوق مشتریان در زمان مواجهه با مشکلات احتمالی.
- وجود جرائم سایبری که موجب به سرقت رفتن اطلاعات شخصی مشتریان میشود.
- تصمیمگیریهای ناآگاهانه و عجولانه توسط مشتریان در خرید و فروش آنلاین محصولات و خدمات مالی.
فین تک در ایران در چه مرحلهای است؟
همچون سایر کشورهای جهان، در ایران نیز فین تک دارای زیرشاخههای متعددی نظیر: بیمه، ارزهای رمزنگاری شده، پرداخت و… است و استارتاپهای محبوبی در این زمینه فعالیت میکنند. البته فین تکیها با چالشهای فراوانی در آغاز مواجه شدند تا به مرحله و جایگاه مطلوبی در این حوزه رسیدند.
یکی از مهمترین مشکلات این شرکتها در ایران، رگولاتی و قانونگذاری است که موجب فیلتر شدن تعدادی از استارتاپ فین تکی معتبر توسط دادستانی در سال 1396 شد. اما خوشبختانه پس از پیگیریهای صورت گرفته در خصوص کسب و کار این شرکتها، مجدداً به فعالیت خود ادامه دادند. در این راستا ضوابط فعالیتهای مرتبط با فین تکهای پرداختی تحت عنوان پرداختیاران در مهرماه سال 1396 به وسیله بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتشر شد.
همچنین امروزه انجمن فین تک در به رسمیت شناخته شدن این نوع از کسب و کارها بسیار موثر واقع شده است. به وجود آمدن فین تکهایی مانند: شرکت ملی انفورماتیک، فناپ، جیرینگ، بیمه ملت، بیمه بازار، نبضافزار، رهام، ققنوس، آپ و… حاصل تلاشهای مستمر و بدون وقفه مراکز و افراد توانمند در این زمینه میباشد.
آینده فین تک را چگونه ارزیابی میکنیم؟
در رابطه با فین تک و تاثیر آن در آینده افراد متخصص بسیاری همچون : Mariona Prat (مدیر کیف پول الکترونیکی Pay Samsung)، Scott Williams (مدیر توسعه دهنده نرمافزار Tallwave) و Matiss Ansviesulis (مدیرعامل شرکت Creamfinance) نظرات خود را اعلام کردهاند و تمامی آنها آینده درخشانی را برای این حوزه پیشبینی میکنند. ولی نکته قابل توجه که از نظرات این متخصصان میتوان دریافت کرد این است که پیشرفت FinTech مستلزم برطرف کردن و گذر از برخی چالشهای موجود میباشد.
همانطور که Mariona Prat میگوید: آینده فین تک در 10 تا 15 سال مبتنی بر امنیت و ارتقاء روشهای تایید اعتبار برای شرکتها خواهد بود تا از هویت کاربران در خدمات آنلاین اطمینان حاصل شود.
کلام نهایی، چرا باید در رابطه با فین تک اطلاعات کسب کنیم؟
امروزه اغلب افراد ترجیح میدهند تا تمامی امورات خود را با گوشیهای هوشمند و با صرف مدت زمان کوتاهی انجام دهند. شرکتهای فراوانی در سالهای اخیر به منظور طراحی اپلیکیشنهای کاربردی به وجود آمدهاند تا با استفاده از هوش مصنوعی، تجربه کاربران را از خدمات پرداخت، بیمه، بانکداری و… بهبود و سرعت بخشند. بنابراین لازم است تا ما در رابطه با فین تک اطلاعات کافی کسب کرده و از خدمات آن نهایت بهره را ببریم.