در سالهای اخیر رسیدگی به مالیات تراکنش های بانکی مودیان به صورت حضوری و در فرآیندی صورت میگرفت که بعضا باعث ایجاد مشکلاتی برای مودیان میشد. طبق ابلاغیه ۲۰۰/۲۰۳۰۵/د مورخ ۲۹/ ۳/ ۱۴۰۳ رئیس کل سازمان امور مالیاتی، رسیدگی به تراکنشهای بانکی به روش سابق از دستور کار خارج و سامانهی فعلی (سیاح) به صورت آزمایشی جایگزین آن شد.
مودی با مراجعه به این سامانه، ضمن مشاهده اطلاعات بانکی خود، منشأ مبالغ واریز شده به حسابهای خود را اعلام میکند. در ادامه پس بررسی اظهارات مودی توسط سامانه و در صورت نیاز مأموران مالیاتی، نتیجه به وی اطلاعرسانی خواهد شد.
آنچه در این مقاله میخوانید
شرایط اخذ مالیات تراکنشهای بانکی
- اولین شرط و مهم ترین شرط، در میان شرایط اخذ مالیات تراکنش های بانکی، این مساله بوده که برای پرداخت این نوع از مالیات، لازم است تا حجم تراکنش های انجام شده، بیش از سقف مقرر قانونی(سالانه 5 میلیارد تومان) باشد.
- همچنین، ضروری است که مدارک، شواهد و قراین قابل اطمینانی، مبنی بر درآمدی بودن حساب مودی، وجود داشته و به صرف انجام تراکنش بانکی، ادارات مالیات، مجاز به اخذ و دریافت مالیات تراکنش های بانکی، ازمودی نمی باشند. بنابراین، در مورد اخذ مالیات تراکنش های بانکی، اثبات درآمدی بودن حساب، با سازمان امور مالیاتی کشور می باشد.
- با توجه به بند (م) تبصره (12) قانون بودجه سال هزار و چهارصد کل کشور، در صورتی که واریزی به حساب بانکی، با استفاده از ابزار پرداخت های بانکی، از قبیل دستگاه کارت خوان بانکی، انجام گیرد، اصل بر آن است که مالیات تراکنش های بانکی، از صاحب حساب، اخذ شده، مگر اینکه غیر در آمدی بودن حساب، توسط مودی، اثبات گردد. بنابراین، در این مورد، اثبات غیر در آمدی بودن تراکنش بانکی، با مودی می باشد.
کدام تراکنشها، مشمول مالیات نمیشوند
- چنانچه تراکنش های بانکی فرد و گردش مالی او، به علت دریافت وام و تسهیلات باشد.
- چنانچه تراکنش های بانکی فرد، مربوط به پرداخت کردن بدهیها یا دریافت کردن طلبی باشد.
- چنانچه تراکنش های بانکی فرد، مربوط به پرداخت های ناشی از اجاره، حقوق و مزد یا سایر مواردی باشد که معاف از مالیات بوده یا مالیات آن ها، جداگانه پرداخت می گردد.
- چنانچه تراکنش مالی و گردش حساب فرد، ناشی از جابجایی پول بین حسابهای شخصی او بوده یا مربوط به مخارج روزانه و پرداخت قبوضی مثل آب و برق و گاز باشد.
- تراکنش بانکی و گردش حساب بانکی حاصل از امور کشاورزی
- تراکنش بانکی که ناشی از درآمدهای معاف از مالیات هستند
- گردش مالی حاصل از امور ارث، نذر، حبس و وقف
- گردش بانکی حاصل از منابع درآمدی، حقوق، دستمزد و اجاره
محاسبه مالیات تراکنش بانکی
اگر گردشهای مالیای داشته که به تناسب وضعیت حساب او، مشکوک به فرار مالیاتی، باشد و نتواند مدارک مثبته، مبنی بر اینکه آنها، جزو درآمد یا دارایی نیستند را ارائه دهد، باید، اقدام به پرداخت مالیات کند که نرخ و درصد محاسبه مالیات این تراکنشها، بر اساس قانون مالیات های مستقیم، عبارت است از:
- چنانچه درآمد شخص حقیقی، تا 50 میلیون تومان بوده، درصد مالیات پرداختی او، 15 درصد میباشد.
- چنانچه درآمد شخص حقیقی، مازاد بر 50 میلیون تومان و تا 100 میلیون تومان بوده، نرخ مالیات پرداختی او 20 درصد می باشد.
- چنانچه درآمد شخص حقیقی سالانه، مازاد بر 100 میلیون تومان بوده، نرخ مالیات پرداختی او، 25 درصد میباشد.
- برای اشخاص حقوقی، این نرخ، همواره 25 درصد می باشد
سوالاتی فرایند مالیاتی در زمان اخطار مالیاتی
پیشنهاد میشود پیش از آغاز فرآیند ارائه توضیحات در صورت اخطار یا اعلائم مالیات برای تراکنشهای بانکی، سوالهای متداول در ادامه همین صفحه را مطالعه کنید. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر، میتوانید با مرکز ارتباط مردمی سازمان امور مالیاتی به شماره ۱۵۲۶ تماس حاصل نمایید.