آنچه خواهید خواند
درگاه پرداخت یک بستر فناوری است که به عنوان یک پل در تراکنشهای مالی الکترونیکی عمل میکند. کسبوکارهای آنلاین را به شیوه ایمن و کارآمد قادر میسازد تا روشهای پرداخت مانند کارتهای عضوشتاب، کارتهای هدیه، کارت اعتباری و .. را بپذیرند، پردازش کنند و مدیریت کنند. درگاه پرداخت ارتباط بین مشتری، کسبوکار و موسسات مالی مربوطه را در یک پلتفرم فراهم میکند و معمولاً هر بار که یک تراکنش انجام میشود، کارمزد دریافت میکند.
درگاه پرداخت برای کسبوکار آنلاین، به خصوص فروشگاههای اینترنتی ضروری است.
انواع درگاه پرداخت
در حال حاضر دو نوع شرکت برای ارائه درگاه پرداخت اینترنتی در ایران وجود دارد، شرکتهای PSP و شرکتهای پرداخت یاری. تنها ۱۲ شرکت PSP بصورت انحصاری از بانک مرکزی دارای مجوز ارائه خدمات پرداخت الکترونیک در کشور هستند. شرکتهای پرداختیاری نیز برای تسهیل فرایند بهرهگیری از روشهای پرداخت در بستر اینترنت ایجاد شدهاند که از خدمات ۱۲ شرکت psp استفاده مینمایند.
درگاههای پرداخت به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
- درگاه پرداخت مستقیم: ویژگی این نوع درگاه، کم بودن کارمزد، تسویه مسقیم با شاپرک، نمایش برند شما در صفحه پرداخت است و توسط شرکت psp ارائه میگردد.
- درگاه پرداخت واسط: توسط شرکتهای پرداخت یار ارائه میشود، امکانات بیشتر، فرایند دریافت سریعتر، پیاده سازی آسانتر و.. را دارد و به همین دلیل کارمزد بیشتری را شما خواهید داد.
مراحل دریافت درگاه پرداخت
مراحل دریافت درگاه پرداخت اینترنتی، از شرکتهای PSP (درگاه مستقیم) و پرداختیاری (درگاه واسط) متفاوت و هر کدام دارای مزایا و معایبی میباشد. با توجه به دانش فنی، هزینه، نوع کسب و کار و زمانی که دارید میتوانید تصمیم بگیرید از کدام شرکت برای دریافت درگاه پرداخت اقدام نمایید. در ادامه بصورت کلی مراحل دریافت درگاه پرداخت اینترنتی برای سایت را شرح خواهیم داد.
- انتخاب شرکت ارائه دهنده: با توجه به شرایط کسبوکار خود و ویژگیهای شرکت ارائه دهنده، یکی از آنها را انتخاب نمایید، به عنوان نمونه زرینپال، رایان پی،به پرداخت، سامان از شرکتهای ارائه دهنده مناسب برای دریافت درگاه پرداخت هستند.
- تهیه مدارک : برای گرفتن درگاه پرداخت، مدارک زیادی از شما دریافت میگردد زیرا به موارد مالی مربوط است و برای پیگیری و بالابردن امنیت این مدارک اخذ میگردد، بنابراین قبل از ثبت درخواست مدارک مورد نیاز را تهیه نمایید، به طور عموم، کارت ملی، شناسنامه، اینماد، کدمالیاتی، آدرس و کد پستی، کد صنفی، اطلاعات هویتی یا حقوقی و.. برای گرفتن درگاه پرداخت نیاز است.
- تکمیل فرم درخواست: بعد از تهیه مدارک مد نظر، به سایت ارائه دهنده درگاه انتخابی خود مراجعه نمایید، فرم ثبت نام و مراحل آن را تکمیل نمایید تا درخواست شماثبت شود و فرایند دریافت درگاه صورت بگیرید.
- بررسی و تایید: پس از بررسی و اعتبار سنجی مدارک شما توسط شرکت ارائه دهنده، که برای درگاه مستقیم از 3 روز تا یک هفته، درگاه واسط از 2 ساعت تا یک روز زمان میبرد، اطلاعات درگاه برای شما ارسال میگردد تا بتوانید وب سایت خود را به پرداخت آنلاین متصل نمایید.
- اتصال به وبسایت: با استفاده از افزونه و کدهای ارائه شده توسط شرکت ارائه دهنده درگاه پرداخت، شما میتوانید روش پرداخت آنلاین را به سایت خود اضافه نمایید، همچنین اگر به امور فنی مسلط نیستید، از طراح سایت و دوستان برنامه نویس برای پیاده سازی API در بستر فروش خود باید کمک بگیرید.
در انتخاب درگاه پرداخت به چه نکاتی توجه کنیم؟
- هزینهها: هزینهاصلی کارمزد برای هر تراکنش است که شرکتهای متفاوت درصدهای متفاوتی برای خدمات خود دارند، به طوری کلی کارمزد از 1 درصد تا سقف معین (2هزارتومان)در نظر گرفته میشود.
- امنیت: امنیت و اعتبار داشتن شرکت انتخابی بسیار حائز اهمیت است که شما بتوانید با آسودگی خاطر کسب و کار خود را گسترش دهید.
- پشتیبانی و اطلاع رسانی: شرکت ارائه دهنده پاسخگو باشد در صورت بروز مشکل دوستانه شما را راهنمایی کند، همچنین درصورت بروز مشکل، اطلاع رسانی مناسب را انجام دهد.
- قابلیتها: امکانات متفاوتی هر شرکت ارائه برای سرویسهای خود دارد، به تسویه آنی، پایداری بالا، تسهیم، اپ موبایل، اطلاع رسانی از تراکنش موفق، گزارشگیری، پنل مدیریتی و… میتواند از ویژگیهای یک درگاه پرداخت باشد.
شرکتهای ارائه دهنده درگاه پرداخت در ایران
برخی از شرکتهای معتبر ارائه دهنده درگاه پرداخت در ایران عبارتاند از:
- پرداخت الکترونیک سامان کیش
- آسان پرداخت (آپ)
- به پرداخت ملت
- زرین پال
- رایان پی
- زیبال
مراحل دریافت درگاه پرداخت اینترنتی واسط
شرکتهای پرداختیاری به منظور تسهیل فرایند ارائه خدمات پرداخت الکترونیک ایجاد شدهاند. مراحل ثبت درخواست تا دریافت درگاه پرداخت اینترنتی از این شرکتها، آسانتر و سریعتر صورت میگیرد و اغلب اوقات طی محدوده زمانی کمتر از دو ساعت پس از ثبت درخواست و ارسال مدارک هویتی توسط متقاضی، درگاه پرداخت آماده استفاده خواهد بود.
مراحل ثبت تا دریافت درگاه پرداخت اینترنتی شامل سه مرحله به شرح زیر میباشد:
- ثبت درخواست: ارسال درخواست درگاه پرداخت اینترنتی از طریق تکمیل و ارسال فرم ثبت نام
- احراز هویت: بارگزاری مدارک و اطلاعات هویتی مانند اطلاعات و تصاویر کارت ملی، شناسنامه و …
- نصب و فعال سازی: نصب درگاه پرداخت اینترنتی در سایت و فعال سازی آن
نکته : باتوجه به قوانین جدید اعمال شده از سمت بانک مرکزی و شاپرک، برای گرفتن درگاه پرداخت از برخی شرکتهای واسط، داشتن کد مالیاتی و نماد الکترونیک اجباری شده است.
تفاوت پرداختیارها در چیست؟
- میزان کارمزد دریافتی از هر تراکنش
- نحوه تسویه مبالغ تراکنش
- پشتیبانی
- گزارشگیری
- پیادهسازی درگاه
تفاوت اصلی ارائه دهندگان درگاههای پرداخت واسط یا پرداختیارها با یکدیگر، در میزان کارمزد دریافتی توسط آنها میباشد. میزان این کارمزد به این صورت تعیین میشود که: به میزان نیم تا ۲ درصد از مبلغ هر تراکنشی (که از طریق درگاه پرداخت اینترنتی ارائه شده به شما انجام گیرد)، تا سقف معینی (مثلا ۶ هزارتومان)، به عنوان کارمزد از شما کسر میشود. اگر کارمزد برای شما امر مهمتری از زمان تسویه میباشد با بررسی مقاله کم کارمزدترین درگاه پرداخت، از شرکت پرداختیار مناسب مراحل دریافت درگاه پرداخت را خود انجام دهید.
دیگر تفاوت پرداختیارها نحوه تسویه حساب آنها با کاربرانشان میباشد. به علت محدودیتهای موجود در شبکه شاپرک، امکان واریز مستقیم مبلغ تسویه حساب، بلافاصله بعد از تراکنش انجام شده در ازای خرید محصول یا خدمات، وجود ندارد. به همین علت شرکتهای فعال در زمینه پرداختیاری روالهای متفاوتی جهت تسویه حساب با کاربران خود دارند. برخی از پرداختیارها تسویه حسابها را به صورت روزانه (تجمیعی و در بازه زمانی ۲۴ ساعته) انجام میدهند، برخی دیگر به صورت هفتگی، ساعتی و … .
از مزیتهای درگاههای پرداختیاری، میتوان به ارائه پیشتیبانی مناسب، افزونه و اسکریپتهای آماده، امکان گزارشگیریهای مالی، سرعت بالا در تحویل و فعالسازی درگاه پرداخت، و سایر امکاناتی که بهرهگیری از خدمات پرداخت آنلاین را برای سایت شما را آسان خواهد کرد، اشاره نمود.
مراحل گرفتن درگاه پرداخت از شرکتهای PSP
مراحل دریافت درگاه پرداخت مستقیم، از شرکتهای PSP کمی با یکدیگر متفاوت هستند. این مراحل در برخی شرکتهای PSP کاملا به صورت غیر حضوری انجام میشود و در برخی دیگر طی کردن این مراحل نیازمند حضور متقاضی در شعبه بانک مورد نظر و عقد قرارداد دو جانبه است.
اما در هر دو صورت ارائه مدارک مستند و قابل قبول به شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت الزامی میباشد. در ادامه به برخی از شرایط و مدارک مورد نیاز جهت تهیه درگاه پرداخت اینترنتی مستقیم از شرکتهای PSP اشاره شده است. همچنین لیستی از اسامی ۱۲ شرکت فعال ارائه دهنده خدمات پرداخت از طریق لینک زیر قابل مشاهده میباشد.
برخی از الزامات ثبت و دریافت درگاه پرداخت اینترنتی مستقیم
- داشتن وبسایت فعال به منظور فروش خدمات یا کالا
- برای فروش خدمات و محصولات خود در گام اول نیاز به وب سایت فروشگاهی دارید که بتوانید از طریق آن محصولات خود را معرفی نمایید، موضوع سایت و نحوه عملکرد آن از نظر فنی توسط شرکت PSP مورد نظر تحت بررسی قرار میگیرد.
- اخذ نشان نماد اعتماد الکترونیکی کسب و کارهای اینترنتی
- یکی از شرایط الزامی برای دریافت درگاه پرداخت مستقیم، داشتن نماد اعتماد الکترونیک میباشد، با مراجعه به سایت enamad.ir و ثبت نام و ارسال درخواست، سایت شما مورد ارزیابی قرار میگیرد. مهم ترین نکته در دریافت نشان اعتماد، داشتن سایت فروشگاهی با امکان سبد خرید، ایجاد پروفایل کاربری و وجود صفحات سیاست کاری، قوانین و حفظ حریم خصوصی میباشد. برای دریافت نماد، بهتر است همه مراحل فرایند خرید از سایت را به درستی اعمال نمایید و با ارائه اکانت به سایت اینماد، اجازه بررسی همه مراحل را بدهید. با توجه به قوانین جدید در مرداد سال ۱۴۰۰، به کسب و کارهای کوچک (تراکنش ۵۰ میلیون در ماه) که تقاضای درگاه بانکی دارند، نماد بدون ستاره ارائه میشود، این قوان در واقع در جهت رفع مشکل کسب و کارهای کوچک در زمان تهیه درگاه پرداخت ایجاد شده تا استارت آپها نیز بتوانند سریع تر درگاه دریافت نمایند.
- داشتن حساب بانکی نزد یکی از شعب بانکهای عضو شبکه شتاب
- داشتن حساب بانکی امری بدیهی است. شما برای دریافت هزینه از کاربران سایت خود، ملزم به ارائه شماره شبا و حساب بانکی ثبت شده با مشخصات شخص درخواست کننده خواهید بود.
- داشتن مدارک هویتی مورد نظر جهت متقاضیان حقیقی و حقوقی
- ارائه مدارک هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه جهت احراز هویت شخص متقاضی از الزامات دریافت درگاه پرداخت میباشد.
- دارا بودن مجوزهای شغلی معتبر حقوقی و حقیقی (پروانه کسب و یا جواز کار)
- بین زمینه فعالیت سایت و شرح فعالیتهای تعیین شده در مجوز فعالیت کسب و کار، باید ارتباط معناداری وجود داشته باشد.
- اجاره نامه یا سند مالکیت
- داشتن فضای فیزیکی مانند فروشگاه، دفتر کار و محل سکونت برای گرفتن درگاه پرداخت از الزامات میباشد، اجاره نامه نیز باید دارای کد رهگیری باشد. این مرحله برای احراز محل سکونت صورت میگیرد.
- رعایت قوانین عمومی کشور و قانون تجارت الکترونیک جمهوری اسلامی ایران
- عدم منع فعالیت از نظر نظام بانکی کشور
- داشتن کد مالیاتی
- در ۲۵ بهمن سال ۱۳۹۹ بصورت ضرب الاجل تصمیم گرفته شد کارتخوان و درگاه پرداخت کد مالیاتی خود را ثبت کنند.
مدارک موردنیاز برای پذیرندگان جهت استفاده از خدمات درگاه پرداخت اینترنتی (ویژه اشخاص حقوقی)
- اشخاص حقوقی علاوه بر داشتن الزامات بیان شده، موارد زیر را نیز برای دریافت درگاه پرداخت باید ارائه دهند.
- تصویر برابر اصل کارت ملی و شناسنامه مدیران و مسئولین صاحب امتیاز
- تصویر برابر اصل روزنامه رسمی (دارای شناسه ملی) و آگهی آخرین تغییرات و یا پروانه کسب یا جواز کار
- آگهی تأسیس شرکت
- شماره اقتصادی اخذشده از سازمان امور مالیاتی
در صورت تمایل و داشتن مدارک الزامی، میتوانید به یکی از ۱۲ شرکت مراجعه نمایید و با ثبت درخواست درگاه، فرایند دریافت درگاه پرداخت اینترنتی برای سایت خود را آغاز نمایید.
همان طور که متوجه شدید، دریافت درگاه پرداخت اینترنتی مستقیم، نیازمند ارائه تعداد زیادی مدارک و طی نمودن روال اداری طولانی است. علاوه بر آن، متقاضی میبایست پس از دریافت درگاه پرداخت اینترنتی، آن را براساس دانش فنی و مستندات ارائه شده، در سایت فروشگاهی خود پیادهسازی نماید که به موجب آن متحمل هزینههای مالی و زمانی مجزایی نیز پس از دریافت درگاه پرداخت اینترنتی مستقیم و برای استفاده از آن در سایت خود خواهد شد.
این فرآیند، فعالیت و درآمد زایی را برای کسب و کارهای تازه تاسیس پیچیده و مشکل کرده است، به همین دلیل اگر شما دارای وب سایت فروشگاهی با تراکنش مالی متوسط هستید، پیشنهاد میکنیم از درگاههای پرداخت اینترنتی ارائه شده توسط پرداختیارها یا درگاه پرداخت اینترنتی واسط استفاده نمایید.
تهیه درگاه پرداخت بدون داشتن سایت
برخی از شرکتهای ارائه دهنده درگاه پرداخت واسط، برای کسب و کارها و افرادی که جهت ارائه محصولات و خدمات خود از سایت استفاده نمیکنند نیز راهکاری در نظر گرفتهاند که عموما با عنوان لینک پرداخت شناخته میشود. بسیاری از کسب و کارها و افرادی که به ارائه خدمات و محصولات پرداختهاند، به علت عدم نیاز به سایت، هزینههای مورد نیاز جهت راه اندازی و نگهداری آن و یا …، استفاده از سایت را در الویت قرار ندادهاند. این افراد برای استفاده از خدمات پرداخت آنلاین جهت دریافت وجه از مشتریان خود، میتوانند نسبت به دریافت درگاه پرداخت بصورت لینک پرداخت از شرکتهای پرداختیاری اقدام نمایند.
مراحل اخذ درگاه بصورت لینک پرداخت
مراحل دریافت لینک پرداخت نیز مشابه مراحل دریافت درگاه پرداخت واسط میباشد. ابتدا در سایت شرکت ارائه دهنده خدمات لینک پرداخت ثبت نام مینمایید. سپس تصویر کارت ملی و شناسنامه خود را بارگزاری میکنید تا احزار هویت شما انجام گردد. در مرحله بعدی کسب و کار شما توسط کارشناسان شرکت ارائه دهنده خدمات مورد بررسی قرار میگیرد. در نهایت و در کمتر از دو ساعت، لینک پرداخت در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
هزینه و کارمزد لینک پرداخت
برای دریافت درگاه پرداخت به صورت لینک، نیازی به پرداخت هزینه اولیه و خرید این سرویس نیست. هزینه استفاده از خدمات لینک پرداخت، به صورت کارمزد از تراکنشهای انجام شده توسط این لینک، کسر خواهد شد و در زمان ثبت درخواست لینک پرداخت وجهی دریافت نمیشود.
میزان کارمزد دریافتی بابت ارائه این سرویس در شرکتهای پرداختیاری متفاوت است و ممکن است این هزینه بصورت مبلغ ثابتی در ازای هر تراکنش و یا درصدی از هر تراکنش کسر گردد.
هزینه استفاده از لینک پرداخت رایان پی، به صورت کارمزد با مبلغ ثابت 600 تومان (6۰۰۰ ریال)، از کل مبلغ هر تراکنش (از ۱ هزار تومان تا 100 میلیون تومان) انجام شده از طریق لینک پرداخت این شرکت، کسر میشود و برای افرادی که دارای تراکنشهایی با مبالغ بالا هستند بسیار سودمند است.
درگاه پرداخت درون برنامه ای
منظور از درگاه پرداخت درون برنامه ای؛ امکان پرداخت آنلاین در اپلیکیشنهای موبایل، نرم افزارها و به طور کل مواردی که در بستر وب راه اندازی نشده و نیاز به پرداخت آنلاین دارند، گفته میشود. مزیتی که درگاه درون برنامه ای دارد، کابران از محیط از محیط اپلیکیشنهای موبایل خارج نمیشوند در درون برنامه پرداخت آنلاین خود را انجام میدهند.
زمانی که شما سرویس اختصاصی و منحصر بفرد دارید، برای داشتن درگاه پرداخت در محیط اپلیکیشن یا نرم افزار، نیاز به پیاده سازی و بر قراری ارتباط با شبکه بانکی دارید. نحوه دریافت درگاه پرداخت درون برنامهای تفاوتی ندارد و همان مدارک و شرایط برای تهیه درگاه پابرجاست، تفاوت اصلی آن در نحوه پیاده سازی و استفاده از API مربوط به درگاه است. اصولا همه شرکتهای ارائه دهنده درگاه، مستندات API خود را نیز در اختیار شما قرار میدهند که از طریق آن بتوانید سیستم یا برنامه خود را به درگاه اینترنتی متصل نمایید. در واقع با استفاده از API دادهها به درگاه ارسال و سپس توسط اپلیکیشن دریافت میشود و دیگر کاربر از محیط خارج نمیشود.
درگاه پرداخت بدون کارمزد
برای داشتن درگاه پرداخت بدون کارمزد میتوانید از درگاه مستقیم استفاده نمایید، در حال حاضر برخی از شرکتهای psp کارمزد از مبلغ تراکنش کسر نمیکند. اگر مدارک و زمان کافی برای دریافت درگاه پرداخت مستقیم ندارید و میخواید از درگاه واسط استفاده کنید. برخی از شرکتهای واسط با توجه به شرایط خاص کامزد دریافت نمیکنند که در واقع درگاه شما بدون کارمزد خواهد بود، به طور مثال : در صورت استفاده از درگاه پرداخت رایان پی برای سایت، به مدت دو هفته (30 تراکنش) استفاده از درگاه بدون کارمزد خواهد بود یا اگر کسب و کار شما دارای تعداد تراکنش و مبالغ بالا است، امکان ایجاد قرار داد و داشتن درگاه بدون کارمزد نیز وجود دارد.
اهمیت احراز هویت در زمان تهیه درگاه پرداخت
مرحله احراز هویت از مراحل اصلی و الزامی فرایند دریافت درگاه یا لینک پرداخت اینترنتی میباشد و در افزایش امنیت و تسهیل پیگیری تراکنشها بسیار موثر است. این مرحله در حال حاضر شامل اخذ اطلاعات و مدارک هویتی، اطلاعات مربوط به نوع فعالیت و کسب و کار و بررسی آن بوده و بیان کننده میزان اعتبار مشاغل و کسب وکارهای متقاضیان، صاحبان فروشگاههای اینترنتی و افرادی که در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و تلگرام فعالیت میکنند، میباشد.
صاحبان کسب و کارهای مختلف با بهرهگیری از خدمات پرداخت اینترنتی ارائه شده توسط پرداختیارها میتوانند در کنار ارائه روشی سریع، آسان و مطمئن جهت پرداخت هزینه خدمات و کالاهای خریداری شده توسط مشتریان خود، با به نمایش گذاشتن نام یا عنوان کسب و کارشان در درگاه پرداخت اینترنتی، اعتبار و اطمینان خاطر بیشتری را در هنگام پرداخت برای مشتریان خود به ارمغان آورند.
اگر شما نیز تمایل به دریافت درگاه برای سایت یا لینک پرداخت اینترنتی دارید، میتوانید از طریق لینک روبرو درخواست خود را برای ما ارسال نمایید تا کمتر از 3 روز کاری درگاه رایان پی را دریافت کنید.
چرا انقد درگاه مستقیم گرفتنش سخته؟ ما ای نماد هم داشتیم ولی باز اومدیم واسط گرفتیم
متاسفانه با اجباری شدن کد مالیاتی و نماد برای درگاه پرداخت و مجوزهای مانند اجاره نامه، جواز کسب و کار و… دریافت درگاه پرداخت رو برای کسب و کارهای نوپا سخت کرده
تسویه ها به چه صورته و تو چه بازه زمانی انجام میشه ؟
تسویه برای شرکت های مختلف متفاوت هستش، شرکتهای psp بصورت روزانه و پایا تسویه رو انجام میدن، شرکت های پرداخت یار بصورت آنی 2 ساعت تا 3 روز هم تسویه دارند. برای رایان پی بصورت روزانه هستش
عالی و کاربری بود
مرسی از مقاله خوبتون. اگر در مورد درگاه پرداخت ارزی هم بنوسید مخصوصا درگاه پرداخت رمز ارزها، خیلی عالی میشه. متاسفانه هنوز تو ایران برای پرداخت با رمز ارزها خدماتی داده نمیشه
خوشحالیم براتون مفید بوده، حتما برای دریافت و راه اندازی درگاه پرداخت با رمز ارزها هم مقاله ای منتشر می کنیم.
مقاله بسیار جامعی و مفید بود.