یکی از مهمترین محلهای درآمد دولتها و یکی از شاخصههای اساسی در چرخهی اقتصادی هر جامعه مالیات است. بنابراین هر دولتی همواره سازکارهای مالیاتی خود را بهروز رسانی میکند و این تحولات سیستم مالیاتی کشور بسیاری از کسب و کارها را دچار دغدغههای متنوعی مینماید. به عبارت دیگر صاحبان کسب و کارها همواره نگرانیهایی پیرامون مسائل مالیاتی دارند. ما در ادامهی این مطلب قصد داریم، در کنار تعریف جامعی از مفهوم معافیت مالیاتی، به کسب و کارهایی بپردازیم که از قانون معافیت مالیاتی برخوردار خواهند بود.
آنچه در این مقاله میخوانید
تعریفی برای معافیت مالیاتی
برخی از کسب و کارها و مشاغل بر اساس چارچوبها و شرایط از پیش تعیین شده، شامل معافیت مالیاتی میشوند. اما معافیت مالیاتی اصولا چیست؟
در واقع طرح معافیت مالیاتی به نوعی حمایت دولت از برخی کسب و کارها است. به عنوان نمونهای برجسته اکنون شرکتهای دانشبنیان از معافیت مالیاتی برخوردارند و مورد حمایت دولت قرار میگیرند. چنانچه این نوع مشاغل بتوانند از این فرصت استفاده کنند، عدم پرداخت مالیات میتواند سبب تسریع رشد و توسعهی آنها بشود. اما الزامی است که تمام مشاغل معاف از مالیات، اطلاعات خود در این زمینه را همواره بهروز نگه دارند و از آخرین تغییرات سازکارهای مالیاتی در این مورد مطلع باشند.
این نکته را نیز دربارهی معافیت مالیاتی باید در نظر بگیریم که مالیاتهای غیرمستقیم؛ شامل مالیاتهایی که بر روی کالاها و خدمات وضع میشود، هرگز شامل طرح معافیت مالیاتی نخواهند شد. اکنون این پرسش پیش میآید که بر اساس قانون کدام مشاغل شامل معافیت مالیاتی خواهند شد؟ و آیا کسب و کارهای فعال در حوزهی تجارت الکترونیک و آنلاین نیز از این طرح حمایتی برخوردار خواهند بود؟
کسب و کارهایی که مالیات نمیدهند
بر اساس قانون معافیت مالیاتی، ۱۶ عنوان کلی از مشاغل وجود دارند که شامل طرح حمایتی معافیت مالیاتی میشوند. در زیر فهرست عناوین این مشاغل را مشاهده خواهید کرد:
- فعالیتهای تولیدی و معدنی و گردشگری
- کسب و کارهای مربوط به اختراعات و اکتشافات
- فعالیتهای کشاورزی
- برخی فعالان حوزهی صادرات
- بسیاری از هزینههای درمانی
- برخی از سپردههای بانکی
- جوایز مربوط به حوزههای علمی و پژوهشی
- برخی فعالیتهای حوزهی آموزش
- کالاهای جهیزیه و مبالغ مهریه
- بخشهای مجموعههای تعاونی
- بخش صادرات کشور
- فعالان حوزهی صنایع دستی
- مبالغ مربوط به سود مالی پروژهها
- فعالیتهای اقتصادی در منطقههای آزاد تجاری و صنعتی
- معافیت مالیاتی موسسات فرهنگی هنری
- فعالان در حوزهی ترانزیت کالاها
- هدفگذاری دولتها از طرح معافیت مالیاتی
در درجهی اول، طرح معافیت مالیاتی به نوعی قرار است کسب و کارهای تازه تاسیس را حمایت کند و در ضمن در مورد برخی شغلهای راهبردی نیز زمینه را برای شکوفایی اقتصادی فراهم آورد. اکنون بار بخش عمدهای از اقتصاد کشور بر شانههای به ظاهر نحیف کسب و کارهای کوچک قرار دارد. دولت قصد دارد با اجرای دقیق طرح معافیت مالیاتی، حمایتی همه جانبه از این بخش فعال و اثرگذار به عمل آورد. زیرا در نهایت رونق و توسعهی کسب و کارهای کوچک، به گردش بهتر چرخ اقتصاد کشور کمک خواهد کرد.
بد نیست که در اینجا اشارهای به وضعیت معافیت مالیاتی در خارج از کشورمان نیز داشته باشیم. برای نمونه در کشور امریکا کسب و کارهای کوچک بسیار متعددی وجود دارد که در حدود دو و نیم میلیون عنوان شغلی را شامل میشود؛ دولت امریکا نیز در جهت حمایت از آنها، قانون معافیت مالیاتی را در مورد این مشاغل اعمال مینماید.
معاون حقوقی و فنی مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور طی بخشنامه ای اعلام کرد: سقف معافیت مالیاتی مشاغل سال 1400، سالانه 48 میلیون تومان و ماهانه 4 میلیون تومان می باشد. میزان معافیت و موارد معاف از مالیات حقوق نیز میتوانید به اطلاعیه سازمان امور مالیاتی مراجعه نمایید.
معافیت مالیاتی کسب و کارهای اینترنتی
اکنون پس از شناخت اجمالی از مفهوم معافیت مالیاتی و آشنایی با مشاغلی که در زمرهی مشاغل تحت حمایت این طرح اقتصادی دولت قرار دارند، به وضعیت معافیتهای مالیاتی در مشاغل اینترنتی خواهیم پرداخت. بر اساس قانون برخی از کسب و کارهای اینترنتی از معافیت مالیاتی برخوردار خواهند بود. اما شرایط و ویژگیهای خاصی در مورد این مشاغل باید احراز شود که به اصلیترین آنها اشاره خواهیم کرد.
- وبسایتهای آموزشی و تمام فعالیتهای پیرامونی آنها، در صورتی که دارای مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشند از معافیت مالیاتی برخوردارند.
- شرکتهای دانشبنیان در حوزهی کسب و کارهای اینترنتی نیز در ۲۰ سال ابتدایی فعالیت خود از امتیاز معافیت مالیاتی برخوردا خواهند بود.
اما یک نکته در اینجا اهمیت زیادی دارد؛ کسب و کارهای اینترنتی یاد شده که از معافیت مالیاتی برخوردارند، باید به صورت تمام و کمال وظایف مالیاتی خود را مانند تمام کسب و کارهای دیگر در طول سال انجام بدهند. در واقع کسب و کارهای معاف از مالیات نیز باید هر ساله اظهارنامهی مالیاتی خود را ارائه کنند؛ اما در نهایت میزان مالیات آنها با ضریب صفر محاسبه خواهد شد.
آیا تمام کسب و کارهای اینترنتی معاف از مالیاتاند؟
برخی از صاحبان مشاغل اینترنتی از آنجا که هنوز اظهارنامههای مالیاتی خود را ارائه نکردهاند، اینطور گمان میکنند که کسب و کارهای مالیاتی بهطور کلی از پرداخت مالیات معاف هستند. اما این تصور غلطی است و ممکن است بار مالیاتی و جرائم سنگینی را متوجه این کسب و کارها نماید. یقین داشته باشید که سازمان امور مالیاتی، دستآخر با این کسب و کارها برخورد خواهد کرد. با این وصف، به تعویق انداختن تکالیف مالیاتی تنها به سنگینتر شدن جرائم مالیاتی این کسب و کارها منتج خواهد شد. توصیه میکنیم از همان ابتدای شروع فعالیت کسب و کار اینترنتی خود، قوانین مالیاتی را رعایت کنید.
درگاه پرداخت بدون کد مالیاتی
کسب و کارهای اینترنتی را نمیتوان بدون درگاه پرداخت آنلاین تصور کرد. اکنون در حاشیهی بحثهای مربوط به معافیت مالیاتی کسب و کارهای گوناگون از جمله کسب و کارهای اینترنتی، شاید این پرسش برای مخاطبان پیش آمده باشد که آیا نوعی از درگاه پرداخت نیز وجود دارد که شامل معافیت مالیاتی شده و نیازی به ارائهی کد مالیاتی نداشته باشد؟
از اواخر بهمنماه سال ۹۹ اخذ کد رهگیری مالیاتی برای دریافت درگاه پرداخت اینترنتی، یک امر الزامی شد و به تصویب مجلس نیز رسید. اما این پایان ماجرا نیست! اول باید این نکته را روشن کنیم که اخذ کد مالیاتی لزوما به معنای پرداخت مالیات نخواهد بود. بنابراین دافعهی صاحبان کسب و کارها به این مسئله تا حد زیادی ناشی از عدم اطلاع کافی از زیر و بم قانون بوده است.
گرفتن کد مالیاتی، برای دریافت درگاه پرداخت اینترنتی، صرفا به منظور شناسایی کسب و کارها میباشد. هرگز اینطور نیست که دریافت کد مالیاتی مترادف باشد با پرداخت مالیات در ازای تراکنشهای انجام شده. اصولا سازمان امور مالیاتی مستقیما بررسی حسابها و گرفتن مالیات از کسب و کارها را بر عهده نمیگیرد. مگر در مواردی که به علت گردش بالای حسابها یعنی اعداد بالای 5 میلیارد تومان، به بررسی حساب اقدام نماید. بنابراین داشتن درگاه پرداخت، به منزلهی بررسی تراکنشها توسط سازمان مالیاتی نخواهد بود.
در حقیقت تا زمانی که کسب و کارها اظهارنامه مالیاتی را تکمیل کنند و فرآیند خود اظهاری را به درستی انجام دهند، مالیات اضافهای پرداخت نخواهند کرد. لابد اکنون متوجه شدهاید که اصولا به دنبال درگاه پرداخت بدون کد مالیاتی گشتن، از ریشه کار بیهودهای است و عدم اطلاعرسانی صحیح مراجع قانونی در این زمینه، دغدغههای نادرستی در میان صاحبان کسب و کارهای اینترنتی فراهم آورده است.