هاب شاپرک؛ ساز و کار و 5 چالش ثبت کارت

شاپرک شبکه‌ای است که تمام ارائه‌دهندگان خدمات پرداخت و پایانه‌های فروش را در قالب نظام یکپارچه‌ای جمع‌آوری کرده است و مدیریت و نظارت متمرکزی را بر آن‌ها اعمال می‌کند تا از این طریق کیفیت کارایی و امنیت شبکه پرداخت را در سراسر کشور همواره در سطحی استاندارد حفظ کند. در این راستا شبکه‌ی الکترونیکی پرداخت کارت یا همان شاپرک تمهیدات مورد نیاز در جهت اتصال مستقیم ارائه‌دهندگان خدمات پرداخت به زیرساخت‌های ملی پرداخت و تسویه را فراهم آورده است. با این معرفی ساده و اجمالی از شبکه‌ی شاپرک، در این مقاله قصد داریم به یک سازکار جدید در این شبکه، تحت عنوان سامانه‌ی هاب شاپرک بپردازیم. 

هاب شاپرک چیست؟

سامانه‌ی هاب شاپرک، در واقع پدید آمده است تا ارتباط سازنده‌ای میان شاپرک با بانک‌ها و شرکت‌های پرداخت در حوزه پرداخت موبایلی برقرار نماید. این سامانه با هدف تجمیع، پایش و نظارت همه جانبه بر تراکنش‌های انتقال وجه کارت به کارت بدون حضور کارت از طریق برنامه کاربردی موبایلی مانند اپلیکیشن آپ به وجود آمده است.

ممکن است تا به حال برای شما هم پیش آمده باشد که درست موقع انجام عملیات کارت به کارت در نرم‌افزارهای شبکه‌ی پرداخت مثل آپ و امثالهم پیامی با مضمون الزام ثبت اطلاعات کارت در سامانه‌ی هاب شاپرک دریافت کرده باشید. در صورتی که با سامانه شاپرک و نقش آن در پرداخت الکترونیک آشنایی کافی ندارید، بدین منظور پیشنهاد می‌شود تا به مقاله معرفی سامانه‌ی شاپرک و وظایف آن از همین سایت مراجعه نمایید.

ماجرا از این قرار است که از آذرماه سال ۱۳۹۹ بانک مرکزی به منظور نظارت و کنترل بر پرداخت‌هایی که از طریق کارت به کارت و نرم‌افزارهای پرداخت بین افراد اتفاق می‌‌افتد و در راستای  ممانعت از رشد وب‌سایت‌های قمار و فعالیت‌های پولشویی، یک سیستم تازه در قالب سامانه‌ی هاب یا هاب فناوران شاپرک را پایه‌گذاری نمود. سازکار سامانه هاب شاپرک به این صورت است که با احراز هویت کارت‌های بانکی، مبادلات مالی را تحت کنترل و نظارت خود می‌گیرد.

اکنون تمام بانک‌هایی که در عمل ثبت را در سامانه‌ی هاب شاپرک به انجام رسانده‌اند، می‌بایست کارت‌های بانکی صادر شده‌ را نیز احراز هویت نمایند. این بانک‌ها عبارت‌اند: از بانک ملت، ملی، سامان، رفاه کارگران، شهر، بانک ملل، بانک خاورمیانه و بانک گردشگری. توجه کنید که این فرآیند همچنان در جریان است و به زودی تمام بانک‌‌های کشور الزاماً در سامانه‌ی هاب شاپرک ثبت شده و کارت‌های بانکی آن ها یک به یک احراز خواهند شد.

معرفی سامانه‌ی هاب شاپرک

سازکار هاب شاپرک چگونه است؟

هاب فناوران شاپرک در حکم یک واسطه است که تمام ارتباطات بین پرداخت ساز و بانک‌ها و شرکت‌های خدمات پرداخت با استعلامات تراکنش‌های در حال انجام را مدیریت، نظارت و کنترل می‌نماید. عملیات کارت‌به‌کارت در فرمت کنونی فقط در ایران اتفاق می‌افتد. اما به طور مشخص آمار و اطلاعات کافی از حجم تراکنش‌های انجام‌شده به شکل رسمی در دسترس نیست.

این‌ها همه در حالی است که بانک‌ها طی قراردادهای دو یا چندجانبه با شرکت‌های پرداخت‌ساز، عملیات کارت به کارت و تراکنش‌های بانکی را برون‌سپاری می‌کردند و بانک مرکزی نیز این مکانیسم را تأیید نمی‌کرد؛ این‌جا بود که شبکه‌ی شاپرک با سامانه هاب فناوران به‌عنوان واسطه به ماجرا ورود نمود تا تراکنش‎های شبکه‌ی کارت‌به‌کارت را به طور کامل مدیریت و کنترل کند.

علاوه بر پرداخت‌ساز‌ها، در سال‌های اخیر شرکت‌هایی تحت عنوان پرداخت یار به وجود آمده‌اند که با ارائه سرویسی نوین به نام درگاه پرداخت، توانسته‌اند تا فرآیند انتقال وجه را بسیار راحت‌تر و امن‌تر نمایند. رایان‌پی یکی از پرداخت‌یار‌های شناخته شده در ایران به شمار می‌رود که دارای مجوز از طرف سامانه شاپرک نیز بوده و این سرویس را با شرایطی فوق‌العاده در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد.

متن بخش‌نامه‌ی سامانه‌ی هاب شاپرک به شرح زیر است:

با توجه به بخش‌نامه‌ی جدید اعلام شده از این به بعد، کلیه‌ی کاربران سوپر اپلیکیشن آپ، و اپلیکیشن‌های مشابه، الزاما به هنگام انجام تراکنش کارت به کارت، موجودی یا چک صیادی، یک مرتبه به ازای هر کارت و بعد از مشاهده‌ی پیام مربوطه، به سایت رسمی شاپرک منتقل می‌شوند تا با احراز اولیه و دریافت پیامک، کد آن را به همراه شماره کارت و تاریخ انقضای کارت خود وارد نموده و پس از ثبت موفق کارت، برای ادامه‌ی فرآیند کارت به کارت به برنامه بازگردانده شوند.

آن‌گاه پس از انجام این فرآیند در هاب فناوران مالی شاپرک، کاربرانی که اطلاعات مالکیت شماره سیمکارت و کارت بانکی یکسانی دارند، می‌توانند روزانه تا سقف 100 میلیون ریال تراکنش انتقال پول انجام بدهند. در صورتی که اپلیکیشن آپ یا حافظه‌کش آن و یا کارت بانکی به صورت مستقیم از اپلیکیشن پاک نشود، تا انتهای تاریخ انقضای کارت تنها یک بار نیاز به ثبت کارت در این سامانه وجود دارد.

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، این سازکار هم‌‌اکنون بر روی بانک‌های ملی، ملت، سامان، رفاه، شهر، گردشگری، خاورمیانه و ملل اعمال شده و به زودی برای تمامی بانک‌ها فعال و الزامی اعلام خواهد شد. 

سازکار سامانه‌ی هاب شاپرک

ثبت کارت در سامانه هاب شاپرک

برای ثبت کارت در سامانه‌‌ی هاب شاپرک، گاهی ممکن است برخی افراد در حین همین فرآیند چند دقیقه‌ای، با چالش‌هایی مواجه شوند؛به منظور ممانعت از بروز چنین چالش‌هایی و برای این‌که افراد بتوانند به سادگی تمام مراحل این ثبت کارت را طی نمایند و در نهایت اطلاعات کارت خود را در سامانه‌‌ی هاب شاپرک ثبت کنند، برخی از رایج‌ترین پرسش‌ها و مشکلات را در ادامه بررسی کرده‌ایم.

چالش‌های سامانه‌ی هاب فناوران شاپرک

1- ثبت کارت در سامانه هاب شاپرک برای کاربران هیچ هزینه‌ای در بر نخواهد داشت.

2- زمانی که عملیات ثبت کارت را در سامانه‌ی هاب شاپرک انجام می‌دهید، موقع ورود به سایت شاپرک، ممکن است صفحه را به رنگ سفید مشاهده کنید. در این صورت راهکارهای زیر وجود خواهد داشت:

برای سیستم عامل اندروید:

  • بررسی خاموش بودن vpn و اطمینان از اتصال به اینترنت پر‌سرعت
  • از طریق تنظیمات موبایل، مرورگر پیش فرض را به مرورگر کروم تغییر دهید.
  • بررسی به روز بودن مرورگر کروم از طریق پلی استور

برای سیستم عامل اپل ios:

  • بررسی خاموش بودن vpn و اطمینان از اتصال به اینترنت پرسرعت
  • پاکسازی کش مرورگر سافاری 

3- ممکن است ︎در سایت شاپرک با پیغام: ((ثبت کارت با خطا مواجه شد)) مواجه شوید! در این صورت نیز راهکارهای زیر وجود خواهد داشت:

سیستم عامل اندروید:

  • به‌روز رسانی مرورگر پیش فرض
  • ورود به تنظیمات موبایل، گزینه‌ی برنامه‌ها، ︎و در نهایت تغییر مرورگر پیش فرض

سیستم عامل اپل ios:

  • پاکسازی کش مرورگر سافاری
  • به‌روز‌رسانی نسخه‌ی سیستم عامل ios به آخرین نسخه‌ی ارائه شده در بازار. 

4- حالت بعدی این است که احتمال دارد ︎پس از ثبت موفق کارت در سایت شاپرک و انتخاب گزینه‌ی بازگشت به برنامه، مجدد در اپلیکیشن پیغام ثبت کارت در شاپرک را دریافت نمایید. در این صورت راهکارهای زیر وجود خواهد داشت:

سیستم عامل اندروید Android:

  • به‌روز‌رسانی نسخه اپلیکیشن آپ. شما می‌توانید جدیدترین نسخه‌‌ی اپلیکیشن آپ و اپ‌های مشابه را از گوگل‌پلی، بازار و غیره نصب و یا به‌روزرسانی کنید.
  • به روز رسانی مرورگر پیش فرض
  • ورود به تنظیمات موبایل، گزینه‌ی برنامه‌ها، و در نهایت تغییر مرورگر پیش فرض

سیستم عامل اپل ios:

  • پاکسازی کش مرورگر سافاری
  • به‌روز رسانی نسخه‌ی سیستم عامل ios به آخرین نسخه ارائه شده در بازار

5-گاهی ممکن است کارت خود را یک بار ثبت کرده باشید، اما مجددا این پیام را دریافت کنید. سامانه‌ی هاب شاپرک به تازگی راه‌اندازی شده است؛ ممکن است به علت مشکلات زیرساختی این اتفاق رخ بدهد. همچنین درصورتی که اپلیکیشن مربوطه یا حافظه‌ی کش آن پاک شده باشد، این پیام دوباره دیده خواهد شد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا