سرویس درگاه پرداخت اینترنتی اکنون عضوی جدانشدنی از تجارت الکترونیک به شمار میرود. کسبوکارهای فعال در این حوزه الزاماً و بنا بر نیاز و تقاضای مشتری و در جهت ایجاد امنیت، سهولت و سرعت انجام تراکنشها و فرآیند خرید اینترنتی، همگی از درگاه پرداخت اینترنتی استفاده میکنند. با این اوصاف هزینه های که کسبوکارها بابت استفاده از درگاه پرداخت متقبل خواهند شد، دغدغهی بسیاری از صاحبان کسبوکارها است. اکنون این پرسش مطرح میشود که هزینه های پنهان درگاه پرداخت برای کسبوکارها چیست؟
در این مقاله تلاش کردهایم، مطالب جامعی را پیرامون این موضوع در اختیار کاربران قرار دهیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
درگاه پرداخت و هزینه های آن
کسبوکارها اصولا از درگاه پرداخت واسط استفاده میکنند. همانطور که میدانید این نوع درگاه پرداخت را شرکتهای پرداختیار ارائه میدهند و از آنجا که این شرکتها واسطهای میان بانکها و پذیرندگان هستند، تراکنشهای مالی برای پذیرنده کارمزدی در پی خواهد داشت. اما آیا کارمزد انجام تراکنش تنها هزینهای است که پذیرندگان در روند استفاده از درگاههای پرداخت از آن استفاده میکنند؟ در ادامه فهرستی کلی از سرفصل هزینه های پنهان درگاه پرداخت را با هم مرور خواهیم کرد:
1. هزینه تراکنش
همانطور که گفته شد، برخی از انواع درگاههای پرداخت هزینهای از پیش تعیین شده را در ازای هر تراکنش برای مشتریان خود در نظر میگیرند. این کارمزد بستگی به نوع تراکنش، نوع کارت و درصد کارمزد تعیین شده توسط درگاه پرداخت دارد.
2. هزینه خدمات مازاد
برخی از درگاههای پرداخت بابت خدمات مازاد کاربردی که در پنل مدیریتی درگاه در اختیار مشتری قرار میدهند، هزینه هایی مازاد نیز از آنها دریافت میکنند که بسته به نوع خدمات و درگاه پرداخت میتواند متفاوت باشد.
3. کارمزد تسویه درگاه پرداخت
کارمزد تسویه، هزینهای است که توسط درگاه پرداخت بابت انجام عملیات تسویه حساب با پذیرنده یا همان یا صاحب کسبوکار در نظر گرفته میشود. این کارمزد معمولاً به صورت درصدی از مبلغ فروش و یا به صورت مبلغ ثابت برای هر تراکنش محاسبه میشود. این هزینه بابت خدمات ارائه شده توسط درگاه پرداخت، شامل امنیت و رفع خطای تراکنش، پشتیبانی و سرویس دهی به مشتریان خواهد بود.
هزینه های پنهان درگاه پرداخت
فرض کنید برای دریافت سرویس درگاه پرداخت، شما به عنوان پذیرنده و صاحب کسبوکار ابتدا وارد سایت شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت خواهید شد. بعد از جستوجویی کوتاه متوجه خواهید شد که هزینه کارمزد این درگاه برای نمونه یک درصد از مبلغ کل هر تراکنش است. این مبلغ کارمزد برای شما مطلوب به نظر میرسد اما در واقع هزینه هایی دیگری نیز ممکن است در کار باشد. در ادامه برخی از هزینههای پنهان درگاه پرداخت را با هم مرور میکنیم.
منظور از هزینه های پنهان درگاه پرداخت، در واقع هزینه های است که برای مشتریان قابل مشاهده نیستند و به شکل غیرمستقیم بر آنها تحمیل میشوند. اما هزینه های پنهان درگاه پرداخت شامل چه مواردی میشوند؟
1. هزینهی پیادهسازی درگاه
بعد از اینکه مراحل دریافت درگاه پرداخت را پشت سر بگذارید، نوبت به پیادهسازی درگاه روی سایت تجاری شما میرسد. آیا شما دانش و توانایی این کار را دارید؟ در بسیاری مواقع صاحبان کسبوکارها برای این منظور اجباراً به فرد متخصص در این حوزه مراجعه میکنند و نصب و پیاده سازی درگاه پرداخت نیز از این طریق برای آنها هزینهای در پی خواهد داشت.
2. تسویه با فاصله زمانی
روش تسویه درگاههای پرداخت با یکدیگر متفاوت است. برخی از درگاههای پرداخت از خدمات تسویه آنی برای تمام مشتریانشان برخوردار نیستند و عملیات تسویه با فروشنده، معمولا با یک روز تاخیر و گاهی با وجود تعطیلات بیش از این زمان نیز طول خواهد کشید. از آنجا که گردش مالی برای بسیاری فروشندگان بسیار حائز اهمیت است، این روش تسویه با فاصله زمانی نیز میتواند نوعی هزینه برای فروشندگان بهشمار بیاید. اگرچه باید به این نکته نیز توجه داشت که تسویه آنی نیز دارای کارمزد خواهد بود.
3. هزینه دریافت اینماد
اینماد یکی از ضروریات قانونی مورد نیاز برای دریافت بسیاری از درگاههای پرداخت است. دریافت نماد اعتماد الکترونیکی برای کسبوکارها شامل طی یکسری مراحل و صرف هزینههایی است که در واقع میتوان از این هزینهها به عنوان هزینه پنهان درگاه پرداخت یاد کرد.
4. هزینه پنهان مالیات
دریافت کد مالیاتی در فرآیند دریافت بسیاری از درگاههای پرداخت یک الزام قانونی است. آنگاه بر مبنای نوع کسبوکار و میزان فروش و تراکنشهای انجام شده با درگاه پرداخت مورد نظر، مبالغ مالیاتی برای پذیرنده تعیین میگردد که میتواند به عنوان هزینه های پنهان درگاه پرداخت تعریف شود.
5. پایداری پایین درگاه
هدف اصلی پذیرندگان از دریافت درگاه پرداخت در نهایت افزایش فروش است. اما اگر درگاه پرداخت مورد نظر پایداری پایینی داشته باشد و نتواند به درستی از تراکنشها پشتیبانی کند، آنگاه مشتری در فرآیند خرید ممکن است بارها با تراکنشهای ناموفق روبهرو شود و این میتواند عاملی برای رها کردن سبد خرید باشد و در نهایت به کاهش فروش ختم شود.
6. تجربه کاربری نامطلوب
استفاده از درگاه پرداخت قرار است فرآیند خرید اینترنتی را برای مشتری کوتاه و سادهتر کند، که در نهایت به بهبود تجربه کاربری و افزایش فروش میانجامد. اما گاهی ضغف فنی درگاه پرداخت سبب میشود این فرآیند با اختلال مواجه شود و برای نمونه رمز پویا دیر ارسال شود و یا چندین نوبت برای ارسال رمز پویا کاربر مجبور شود که تلاش کند. این اختلالات سبب میشود تجربه کاربری مطلوب نباشد و بر میزان فروش اثر منفی میگذارد.
علاوه بر این موارد، درگاه پرداخت اینترنتی هزینه های نظیر: هزینه تعمیر و نگهداری سیستم، هزینه بروزرسانی سیستم، هزینه امنیت و حفاظت اطلاعات، هزینه پشتیبانی و خدمات مشتریان را نیز در پی دارد. همچنین بسته به شرکت درگاه پرداخت، ممکن است هزینهای بابت صدور قرارداد و یا استفاده اولیه از درگاه پرداخت نیز در پیش بیاید.