بیمقدمه باید بگوییم در این مقاله از یک چت بات واقعی برای سنجش وضعیت چت باتها سوال پرسیدهایم. در واقع با ChatGPT در مورد مشخصات این فناوری و آیندهی چت باتها در حوزه پرداخت و در کل صنعت مالی گفتگو کردهایم که میتواند برای کسب اطلاعات بیشتر شما مفید باشد. بنابراین به منظور کسب اطلاعات جامع در رابطه با موضوع نقش هوش مصنوعی در صنعت مالی پیشنهاد میشود تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
شک نکنید که به زودی ابزارهای خدمات به مشتریان تا حد زیادی تحت تاثیر هوش مصنوعی و کاربردهای آن قرار خواهد گرفت. همین حالا هم با یک نگاه کلی متوجه خواهید شد که بحث ابزارهای خودکار خدمات مشتری و ربات گفتگو ChatGPT در حوزههای مختلفی از جمله امور بانکی و مالی بسیار داغ است و با استقبال گستردهای روبهرو شده است.
البته احتمالاً میدانید که یک چت بات قوی هوش مصنوعی (AI) میتواند هر متنی را در مورد تقریباً هر موضوع یا مضمونی تولید کند و مکمل خدمات نیروی انسانی باشد. البته در حین گفتگو متوجه خواهید شد که جوابها از دایرهی احساسات و هیجان و شخصیسازی دور هستند و به طور مشخص شما جوابهای واقعی و دقیق از این فناوری خواهید گرفت. در واقع ماجرا این است که پاسخها از میان دادههایی در اختیار کاربر قرار میگیرد که در جت بات وجود دارد. با این توضیح در ادامه بیایید تا زودتر به مصاحبهمان با چت بات درباره هوش مصنوعی در صنعت مالی بپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
خودتان را به مخاطبین معرفی کنید
ChatGPT یک مدل زبانی است. فناوریای که توسط OpenAI بر اساس معماری GPT) Generative Pretrained Transformer) توسعه پیدا کرده است. این ربات روی مجموعهی بزرگی از اطلاعات و دادههای متنی آموزش داده شده است و میتواند پاسخهایی شبیه انسان به درخواستهای مبتنی بر متن داشته باشد.
از چت جیپیتی میتوان برای طیف گستردهای از برنامهها از جمله: ترجمه زبان، پاسخگویی به پرسشها، تولید متن و هوش مصنوعی مکالمه استفاده کرد. این فناوری بر اساس درک و تولید متنی شبیه انسان طراحی شده است تا متناسب برای انجام کارها مثل رباتهای گفتگو عمل کند. به این ترتیب هدف آن تولید پاسخهای نرمال و انسانمانند به ورودیهای کاربر است. اما چگونه هوش مصنوعی در صنعت مالی مورد استفاده قرار میگیرد؟
فکر میکنید ربات های چت و هوش مصنوعی در صنعت مالی به شکل بهتری استفاده شوند؟
بله، رباتهای چت این پتانسیل را دارند که خدماتی به مشتریان در صنعت مالی را با خودکارسازی کارهای ساده و ارائهی پاسخهای فوری به سوالات رایج بهبود ببخشند. از طرفی میتوانند دادههای مشتری را برای ارائهی مشاوره مالی شخصی جمعآوری و آنالیز کنند.
اما این موارد در حال حاضر نیز استفاده میشوند. آیا پتانسیل استفاده نشدهای برای چت بات ها و هوش مصنوعی در صنعت مالی یا بانکی وجود دارد؟
بله. در واقع پتانسیل استفاده نشدهای در امور مالی و بانکی وجود دارد که برخی از زمینههای بالقوه برای رشد آن شامل موارد زیر است:
- ادغام با فناوریهای مالی پیشرفته مثل بلاک چین
- ارائهی مشاوره مالی شخصی و پیشرفته تر و توصیههای سرمایهگذاری
- بهبود شناسایی کلاهبرداری و تقلب و مدیریت ریسک از طریق نظارت و تجزیه و تحلیل در زمان واقعی تراکنشها مشتری
- سادهسازی و خودکارسازی فرآیندهای مالی پیچیدهتر مثل درخواستهای وام و مدیریت پورتفولیو
در مجموع رباتهای چت و هوش مصنوعی در صنعت مالی و بانکی این پتانسیل را دارند که کارایی بیشتری را داشته باشند و تجربهی مشتری را از بسیاری جهات افزایش بدهند. اما آیا هوش مصنوعی در صنعت مالی قادر به ارائه جواب به تمامی سوالات ما خواهد بود؟ در ادامه به بررسی این سوال میپردازیم. همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با موارد استفاده از هوش مصنوعی در بانکداری بر روی این لینک کلیک کنید.
مردم میگویند آیا همیشه یک یا دو سوال وجود نخواهد داشت که چت بات ها نتوانند آن را بفهمند؟
بله، همیشه سؤالات یا درخواستهایی وجود خواهد داشت که چت باتها نتوانند از عهدهی آن بر بیایند. در حال حاضر رباتهای چت محدود به دادههایی هستند که روی آنها آموزش دیدهاند و ممکن است همیشه نتوانند تفاوتهای ظریف زبان انسانی را بفهمند یا درخواستهای پیچیده را مدیریت کنند. در این موارد، ربات چت باید طوری طراحی بشود که مکالمه را به یک عامل انسانی افزایش دهد. در حقیقت استفاده از هوش مصنوعی در صنعت مالی و دیگر حوزهها باید مکمل خدمات مشتری انسانی و نه به عنوان جایگزین باشند.
در این صورت، آیا فکر میکنید با وجود زندگی و کار در کنار هوش مصنوعی، مهارتهای انسانها باید تغییر کند؟
بله، با پیشرفت فناوری هوش مصنوعی در صنعت مالی و سایر صنایع، احتمالاً مجموعه مهارتهای انسانها تغییر میکند. از آنجایی که یک سری وظایف قبلاً از سوی نیروی انسانی و به صورت خودکار انجام می شد، بنابراین باید کارکنان مهارتهای جدیدی را توسعه دهند که مکمل نقاط قوت هوش مصنوعی باشد. این مهارتها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مهارت حل مسئله و تفکر انتقادی؛ چراکه هوش مصنوعی میتواند وظایف روتین را انجام دهد، اما ممکن است با مشکلات پیچیدهتر یا منحصر به فرد دست و پنجه نرم کند.
- هوش عاطفی و مهارتهای ارتباط بین فردی، به عنوان تعامل انسانی و همدلی در زمینه هایی مثل خدمات مشتری و مدیریت روابط مهم باقی خواهد ماند.
- مهارت های فنی در زمینههایی مثل آنالیز دادهها، برنامهنویسی و توسعهی هوش مصنوعی، زیرا این موارد در صنایعی که به طور فزایندهای به فناوری متکی هستند، تقاضای بالایی خواهند داشت.
البته ظهور هوش مصنوعی و اتوماسیون به احتمال زیاد باعث تغییر بازار کار به سمت نقشهای خلاقانهتر و مهارتهای فنی میشود؛ پس لازم است کارکنان مرتب مهارتهای خود را ارتقا دهند و در نتیجه خود را برای ماندن در یک چشمانداز به سرعت در حال تغییر سازگار کنند.
آیا فکر میکنید به طور کلی در آینده مشاغل کمتری وجود خواهد داشت؟
پیشبینی این سوال با قطعیت دشوار است، اما بعضی از کارشناسان معتقدند که افزایش هوش مصنوعی و اتوماسیون ممکن است باعث جابهجایی مشاغل در صنایع خاص بشود. با این حال، این امکان هم وجود دارد که با وجود پیشرفتهای فناوری، مشاغل جدیدی هم بهوجود بیاید.
از لحاظ تاریخی، پیشرفت تکنولوژی اغلب باعث جابهجایی مشاغل و همچنین ایجاد شغل شده است؛ چراکه انجام بعضی از کارها به شکل خودکار انجام خواهد شد در حالی که بعضی دیگر به دلیل افزایش کارایی و بهره وری به وسیلهی فناوری ارزشمندتر میشوند.
بنابراین، تأثیر کلی هوش مصنوعی بر اشتغال به عوامل مختلفی مثل: میزان پیشرفت فناوری، تمایل کارکنان برای سازگاری و مهارت جدید و توانایی اقتصادی در ایجاد فرصتهای شغلی جدید بستگی خواهد داشت. در کل مهمترین مسئله برای دولتها، مشاغل و افراد این است که به طور فعال برای تغییرات احتمالی هوش مصنوعی و اتوماسیون در بازار کار، برنامهریزی کنند تا مطمئن بشوند که کارکنان دارای مهارتها و پشتیبانی لازم برای موفقیت در آینده هستند.
آیا درآمد پایه جهانی برای جبران خسارت کارکنان کنار رفته ضروری خواهد بود؟
ایدهی درآمد پایه جهانی (UBI) بهعنوان راهی برای جبران جابهجایی شغلی ناشی از اتوماسیون و هوش مصنوعی از سمت اقتصاددانان، سیاست گذاران و عموم مردم مورد بحث قرار گرفته است.
استدلال طرفداران UBI این است که این ایده یک شبکه ایمن برای کارکنان فراهم میکند و تضمین میکند که همه بدون توجه به وضعیت شغلی به استانداردهای اولیه زندگی دسترسی دارند. همچنین طرفداران معتقد هستند که UBI میتواند محرکی برای رشد اقتصادی باشد؛ چراکه دریافت کنندگان، پول بیشتری برای خرج کردن برای کالاها و خدمات خواهند داشت.
اما مخالفان UBI میگویند این ایده میتواند انگیزهی کار و نوآوری را از بین ببرد، زیرا افراد در صورت داشتن درآمد تضمین شده ممکن است انگیزهی کمتری برای جستجوی شغل داشته باشند. همچنین استدلال میآورند که پیادهسازی UBI به ویژه در کشورهایی با جمعیت بالا و منابع محدود پرهزینه و تامین مالی آن دشوار است.
به طور کلی، اینکه آیا UBI در آینده ضرورت خواهد داشت یا نه، به طیفی از عواملی مثل: میزان پیشرفت تکنولوژیکی، توانایی بازار کار برای انطباق و ایجاد فرصتهای جدید و تمایل دولتها بستگی دارد.
در حال حاضر، اپلیکیشنهای فینتک باید به سختی توسط کدنویسها ساخته شوند. آیا آیندهای را متصور هستید که در آن توسعه دهندگان بتوانند عملکردی را برای یک ربات چت مشخص کنند و در ازای آن کد یک نمونه اولیه را دریافت کنند؟
این امکان وجود دارد که توسعهی برنامههای فینتک در آینده سادهتر شود، یعنی شاید از طریق استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی که میتوانند کد یا نمونههای اولیه را بر اساس ورودیهای زبان طبیعی تولید کنند. با این حال یک سری چالشهای فنی و عملی وجود دارد که باید قبل از اینکه این کار به واقعیت تبدیل شود، بر آنها غلبه کرد.
در حال حاضر، توسعه اپلیکیشنهای فین تک شامل: تعامل پیچیدهای از مهارتهای فنی، دانش مالی، ملاحظات طراحی و همچنین الزامات قانونی است. تولید ساده کد از یک ورودی زبان طبیعی، ممکن است برای تولید یک اپلیکیشن فینتک کارآمد و مؤثر کافی نباشد، چراکه فاکتورهای زیادی وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند. علاوه بر این، پیامدهای اخلاقی و امنیتی استفاده از هوش مصنوعی برای تولید کد بسیار مهم است، زیرا امکان دارد نگرانیهایی را در مورد مسئولیتپذیری و پتانسیل تولید کدهای مخرب یا کدهایی با امنیت ضعیف وجود داشته باشد.
با این وجود در حالی که ممکن است هوش مصنوعی در آینده برای سادهسازی فرآیند توسعه اپلیکیشنهای فینتک نقشی داشته باشد، این احتمال هم وجود دارد که همچنان به تخصص و نظارت انسانی نیاز باشد تا اطمینان حاصل شود که اپلیکیشنهای بهدستآمده، موثر، ایمن و مطابق با مقررات صنعت هستند.
آیا فکر میکنید کدنویسی در آینده به یک مهارت کم ارزش تبدیل بشود؟
بعید است؛ زیرا فناوری تقریبا نقش رو به رشدی را در همهی جنبههای جامعه و اقتصاد بازی میکند. با توجه به اینکه هوش مصنوعی و اتوماسیون بعضی از کارهای روتین را خودکار و از طرفی فرآیندهای دستی خاصی را کارآمدتر میکند، احتمالاً تقاضا برای افراد دارای مهارتهای فنی مثل کدنویسی بالا میرود. در کل کدنویسی بهعنوان یک جزء حیاتی در توسعه نرمافزار، وبسایتها و سایر راهحلهای تکنولوژیک باقی میماند، زیرا برای ساخت و نگهداری سیستمهایی مورد نیاز است که به دنیای دیجیتالی فزاینده ما نیرو میدهند.
علاوه بر این، با ادامهی تکامل فناوری و ظهور نوآوریهای جدید احتمالاً تقاضا برای افرادی بالا میرود که مهارت لازم را برای کدنویسی و توسعه راهحلهای جدید دارند. با این حال، ماهیت کدنویسی و مهارتهای خاصی که مورد تقاضا قرار میگیرد، ممکن است در طول زمان تغییر کند، زیرا زبانها و فناوریهای برنامهنویسی جدید به وجود میآیند؛ بنابراین افرادی که در زمینهی فناوری کار میکنند باید به طور مداوم مهارتهای خود را ارتقا بدهند و خود را برای مرتبط ماندن در چشماندازی که به سرعت در حال تغییر است، سازگار کنند.
در مجموع احتمالاً کدنویسی برای آینده یک مهارت با ارزش و مورد تقاضا باقی بماند، اما افرادی که در فناوری کار میکنند باید به طور مداوم آموزش ببینند تا از منحنی جلوتر باشند.
آیا انتظار دارید در آینده با استفاده های مخرب یا غیراخلاقی از ربات های چت مواجه شویم؟
بله، بسیار محتمل است که هوش مصنوعی در صنعت مالی و چت باتها برای اهداف مخرب یا غیراخلاقی در آینده مورد استفاده قرار بگیرند، همانطور که هر فناوری ممکن است مورد سوء استفاده قرار بگیرد. جعل هویت، انتشار اطلاعات نادرست، فیشینگ یا دستکاری افکار عمومی از این دست اهداف است. اما ضرورت دارد که مسئولین از این نوع خطرات بالقوه آگاه باشند و برای غلبه به آنها تلاش کنند.
منبع : interview-we-asked-a-chatbot-what-it-thought-about-chatbots