هوش مصنوعی در سالهای اخیر در عرصههای مختلفی وارد زندگیهای ما شده و بسیاری کارها را برای ما سادهتر کرده است. یکی از عرصههایی که تحت تاثیر حضور هوش مصنوعی تحولاتی را تجربه کرد، صنعت پرداخت و فین تک بود. در این مقاله قصد داریم دربارهی تاثیرات هوش مصنوعی در صنعت پرداخت مطالبی را برای شما بازگو کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
هوش مصنوعی به زبان ساده
پیش از ورود به بحث تاثیرات شگرف هوش مصنوعی در صنعت پرداخت، بهتر است ابتدا تعریف دقیقی از آن برای خوانندهی گرامی ارائه کنیم تا بتواند مباحث بعدی را به خوبی درک کند. به طور کلی هوش مصنوعی شامل سیستمهایی است که رفتارهای هوشمند انسانی را شبیهسازی میکنند. اما این یعنی چه؟ در حقیقت هوش مصنوعی برخی واکنشهای هوشمند انسانی مانند: ادراک شرایط پیچیده، فرآیندهای فکری و استدلالی، یادگیری و توانایی کسب دانش برای حل انواع مسئله را به شکل خرد انسانی شبیهسازی میکند.
حالا بگذارید اندکی هم دربارهی پیشینه و تاریخچهی هوش مصنوعی برای شما بگوییم. نخستین بار شخصی بهنام جانمکارتی از AI در تولید ماشینهای هوشمند خود بهره برد. مکارتی همچنین مبدع زبان برنامهنویسی هوش مصنوعی با نام Lisp است. پیشینهی هوش مصنوعی و بررسی این نوع سیستمها، به سالهای حدود ۱۹۵۶ بازمیگردد. پس از حدود پنجسال فرآیند رشد و توسعهی ایدهی سیستمهای هوشمند سرعت چشمگیری پیدا کرد و تا به امروز به کمال حداکثری خود نزدیک شده است. هوش مصنوعی مبتنی بر قوانین و چارچوبهای مشخصی بنا شده که در رایانههای یک سیستم تعبیه میشود و کاراییهای متنوعی دارد و تاثیرات زیادی در صنایع مختلف از جمله صنعت پرداخت داشته است.
هوش مصنوعی در صنعت پرداخت
اگر بخواهیم از تاثیرات کلی و عمومی هوش مصنوعی در صنعت پرداخت یاد کنیم، باید اشاره کنیم به تاثیرات آن در سیستمهای بانکی و کارتهای اعتباری که در فرآیند احراز هویت و جلوگیری از کلاهبرداریهای اینترنتی کاربردی اساسی دارد. اما اکنون هوش مصنوعی به زوایای دیگری از صنعت پرداخت نیز ورود کرده است. در واقع AI در حال حاضر تغییرات گستردهای را در صنعت پرداخت ایجاد کرده است که فراتر از بحث سادهتر کردن فرآیندهای پرداخت و ایجاد امنیت در سازکارهای پرداخت اینترنتی است. اما این تحول دقیقا از چه زاویهای است؟
هوش مصنوعی و درگاه پرداخت اینترنتی
همانطور که میدانید جدیدترین روش برای پرداختهای آنلاین، استفاده از درگاه پرداخت اینترنتی است. تکنولوژی هوش مصنوعی در این روش حضور پررنگی دارد. هوش مصنوعی به شرکتهای پرداختیاری مانند رایانپی که ارائه دهندگان درگاه پرداخت آنلاین هستند، این امکان را میدهد که نیازهای ویژهی مشتریان خود را در راستای توسعهی کسب و کارهایشان برآورده سازند. تحولات یاد شده در زوایا و موارد مختلفی بروز پیدا میکند که در ادامه به برخی از مهمترین سرفصلهای آن خواهیم پرداخت.
۱. شناسایی و مدیریت خطاها
در این سالها استفاده از درگاه پرداخت رشد بسیار زیادی داشته است. این رشد میزان استفاده از درگاههای پرداخت الکترونیک، اگر به درستی مدیریت و کنترل نشود، ممکن است خطاهایی در بر داشته باشد. برای مدیریت بهتر و کنترل خطاهای پرداخت آنلاین، هوش مصنوعی به کمک کاربران و شرکتها آمده است. هوش مصنوعی با الگوریتمهای متنوع و متناسب با هر نوع خطایی، امکان مدیریت خطاها را فراهم میآورد.
به عبارت سادهتر هوش مصنوعی میتواند رفتار کاربران را بررسی کند و پس از تشخیص دستهبندی این رفتارها، در راستای بهبود سازکارهای درگاه پرداخت و همچنین پیشرفت فرآیندهای بازاریابی و انواع خدمات دیگر مفید واقع شود. هوش مصنوعی این امکان را فراهم میآورد تا شما پروفایل کاملی از مشتریان خود را در اختیار داشته باشید. حتی میتوانید اطلاعات ویژهی هر مشتری و اینکه از چه نوع محصول یا خدماتی استفاده میکند را نیز، در این پروفایل بگنجانید. بنابراین در نهایت الگویی بر این اساس خواهید داشت که به کمک آن خواهید توانست مشتریان بیشتری را جذب کنید.
۲. تاثیر هوش مصنوعی در فرآیند ارتباط با مشتری
درگاه پرداخت اینترنتی مانند هر نوع نرمافزار کاربردی، لزوما باید امکان ارتباط شرکتها و مشتریانشان را فراهم کند. هنگامیکه کاربری در روند استفاده از درگاه پرداخت با خطایی مواجه میشود، نیاز به ارتباط مشتری و شرکتها برجستهتر خواهد شد. در این مواقع سرعت پاسخگویی کاربردی به مشتری، یک اصل اساسی برای شرکتها محسوب میشود.
اکنون باتهایی وجود دارد که در این زمینه بسیار مفیدند و عمل پاسخگویی به مشتری را انجام میدهند. مگر آنکه پاسخ و راهحل پرسش و اشکال ایجاد شده برای کاربر، توسط بات مورد نظر مرتفع نشود؛ در این صورت کاربر به کارشناس شرکت متصل خواهد شد. در واقع این سیستم هوش مصنوعی که این بستر ارتباطی پیشرفته، سریع و کاربردی را فراهم آورده است. استفاده از چتباتها برای خدمترسانی و پاسخگویی به مشتریان شیوهی پرطرفداری است.
۳. هوش مصنوعی و شرکتهای فینتک
با افزایش میزان استفاده از پرداخت الکترونیک در خریدهای اینترنتی، استفاده از هوش مصنوعی در ارائهی خدمات شرکتهای فینتک و ارائه دهندگان درگاه بانکی افزایش یافته است. علت اصلی این استقبال از AI در فینتک ها، در حقیقت این است که سیستمهای هوش مصنوعی با ارائهی روشهای نوینی فرآیند شناخت مشتری را سادهتر و کاملتر کردهاند.
از طرف دیگر توانستهاند اغلب الگوهای کلاهبرداری در این عرصه را از پیش ترسیم کرده و تشخیص بدهند. هوش مصنوعی همچنین میتواند در کاهش هزینههای شرکتهای فینتک مانند هزینههای برق، و علاوهبر آن بهبود کیفی عملکرد درگاههای پرداخت کارساز باشد. هوش مصنوعی در ضمن زمان پردازش را در فرآیند پرداخت وجه کاهش میدهد و نیاز به استخدام نیروی انسانی در بخشهای بسیاری را بهطور کل برای شرکتهای فینتک از میان برمیدارد.
۴. هوش مصنوعی و شخصیسازی خرید
وقتی که کاربر پرداخت خود را از طریق درگاههای الکترونیک و در واقع بر اساس سیستمهای هوش مصنوعی انجام میدهد، پیشنهادها و گزینههای منحصربفردی را دریافت میکند که در تراکنشهای بعدی بسیار کاربردی خواهند بود. در واقع این جریان، در نهایت به افزایش کیفیت تجربهی کاربری منتج میشود. مشتری بر اساس پروفایلی که در بستر هوش مصنوعی ثبت شده، محصولات و خدمات ویژهای را به کاربران ارائه میکند و به نوعی بازاریابی موثری را پیرامون مشتریان شرکتها و کسب و کارها ایجاد میکند. حتی سیستم هوش مصنوعی این قابلیت را دارد که پیشنهادهای اقتصادی به مشتریان بدهد تا در هزینههای خرید خود صرفهجویی کنند.
از دیگر کابردهای هوش مصنوعی در صنعت پرداخت میتوان به افزایش امنیت، تشخیص بهتر کلاهبرداریها، رفتار شناسی کاربران، نظارت قانونی بر روی پرداختها، اعتبار سنجی و وام دهی، پیشنهادات ویژه مالی برای پرداخت اشاره کرد، حتی در بازارهای مالی مانند فارکس ، بورس و… نیز میتوان با استفاده از هوش مصنوعی سرمایه گزاری با ریسک و خطای کمتری را فراهم کرد.
کلام نهایی
هوش مصنوعی پتانسیلهای گستردهای دارد که فینتکها و کاربران، همزمان از آن بهره میبرند. سیستم هوش مصنوعی همچنان میتواند روز به روز در وجوه مختلفی رشد داشته باشد و در کنار مزایایی چون افزایش امنیت پرداختها، ارتباط موثر مشتری و شرکتها و امکان بازاریابی بهتر، در آیندهی نزدیک پیشنهادهای تازهتری نیز برای کاربران و شرکتهای فعال در حوزهی خدمات پرداخت داشته باشد.