روشهای مختلف پرداخت خودکار اکنون در بسیاری از کسبوکارها، به ویژه کسبوکارهای اشتراکی و همچنین به منظور انجام تراکنشهای متنوع توسط کاربران معمولی، مانند پرداخت خودکار قبوض، اقساط و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله تلاش میکنیم در کنار معرفی کاربردهای مختلف پرداخت خودکار، به بررسی امنیت این سرویس نیز بپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
پرداخت خودکار چیست؟
بهطور کلی سرویس پرداخت خودکار (Automatic payment service) به فروشنده و بانک اجازه میدهد در سررسیدهای معین، مبلغ از پیش تعیین شدهای را در ازای ارائهی خدمات یا محصولات، به صورت خودکار از حساب مصرف کننده برداشت کند.
اما پرداخت خودکار، یا همان برداشت مستقیم از حساب، چقدر امن است؟ معمولاً تصور عموم از فناوریهای نوین، به این دلیل که آن فناوریها هنوز به درستی شناخته نشدهاند با برخی گمانهزنیهای منفی همراه است. در ادامه تلاش میکنیم مسئلهی امنیت پرداخت خودکار را از جهات مختلف واکاوی کنیم.
یکی از جدیدترین و کارآمدترین فناوریها در زمینه بانکداری فناوری دیفای است. چنانچه با این فناوری منحصر به فرد آشنایی ندارید، توصیه میشود از مقاله ۰ تا ۱۰۰ مزایا و کاربردهای مزایای دیفای دیدن کنید.
پرداخت خودکار تا چه اندازه امن است؟
کارکردهای متنوع پرداخت خودکار مانند: تسویهی قبضهای خدمات شهری، انرژی، تلفن همراه و بسیاری از صورتحسابهای مشابه، اکنون در میان مصرفکنندگان بسیار رایج است. در طرف مقابل نیز، شرکتهای خدمات مالی، آب و توانیر نیز از طریق این سرویس، بدهی مشترکان خود را در چارچوبی مطمئن و به سادگی ردیابی و دریافت میکنند. با این وصف، افزایش استفاده از پرداخت خودکار و کارکردهای مختلف آن، توجه کاربران را به بحث امنیت این سرویس جلب کرده است.
به طور کلی روش طراحی امنیت پرداخت خودکار بهگونهای است که بانکها بتوانند شکایتهای احتمالی را در اسرع وقت پیگیری و اصلاح کنند. بهعلاوه اعتبار و صلاحیت شرکتهایی که در فرآیند فروش از پرداخت خودکار استفاده میکنند نیز، همواره بررسی و تأیید خواهد شد.
در واقع تمام تمهیدات در این راستا است که مصرفکننده بتواند در صورت بروز مشکل، پول خود را بازپس بگیرد. در چنین مواردی شما میتوانید به عنوان مصرفکننده، برای لغو سرویس پرداخت خودکار خود از طریق بانک اقدام کنید. البته باید پیش از آن، شرکت ارائه دهندهی سرویس را در جریان قرار بدهید. در این صورت با توجه به قوانین آن شرکت، گاهی نیاز به ارائهی تأییدیه کتبی نیز خواهید داشت.
مزایای استفاده از سرویس پرداخت خودکار
به طور کلی استفاده از سرویس پرداخت خودکار، مزایای متنوعی برای مصرفکننده و شرکتها ارائه دهنده خواهد داشت که در ادامه دو مورد از مهمترین این مزایا و خدمات را بررسی خواهیم کرد.
برخورداری از تخفیفهای ویژه
بسیاری از شرکتها پس از پذیرش عضویت، تخفیفهای ویژهای را در اختیار مشتریانی قرار میدهند که از سرویس پرداخت خودکار استفاده میکنند. در واقع مشتری میتواند در کنار مزایای متداول سرویس پرداخت خودکار از جمله صرفهجویی در زمان و مدیریت صورتحسابهای خود، از تخفیفهای ویژهی مشترکین این سرویس نیز برخوردار شود. از طرف دیگر دوری از احتمال خطا و پرداخت صورتحسابها درست در موعد مقرر توسط مشتریان، منافع متقابل شرکتها در ارائهی چنین خدماتی خواهد بود.
مدیریت مطلوب صورتحسابها
مشتریان به کمک سرویس برداشت مستقیم از حساب، یا همان پرداخت خودکار، امور مالی مربوط به صورتحسابهای خود را به شکل بسیار مطلوبی مدیریت خواهند کرد.
اگر از پرداخت خودکار استفاده کنید، هرگز تأخیری در پرداخت صورتحساب نخواهید داشت. به علاوه شرکتهای بسیاری این امکان را به شما میدهند که تاریخ پرداخت را خودتان انتخاب کنید. بنابراین میتوانید پرداخت خودکار خود را طوری تنظیم کنید که در زمانی که برای شما مناسبتر است انجام شود.
از طرف دیگر سازکار سیستم پرداخت خودکار اینگونه است که در هر نوبت، مقدار مشخصی از حساب شما کسر میشود، بنابراین امکان صورتبندی و پیشبینی سایر هزینهها، قبضهای خانگی و صورتحسابهای مالی، برای مصرفکننده فراهم خواهد شد.
در نهایت با توجه به تمام این نکات میشود نتیجهگیری کرد امنیت سرویس پرداخت خودکار تا حد زیادی پیشبینی شده است.
امنترین ابزار پرداخت خودکار
کسب و کارهایی مانند: باشگاههای ورزشی، باشگاه مشتریان کسبوکارهای گوناگون، وبسایتهای نمایش خانگی فیلم و سریال، فروشندگان اینترنت و خدمات، برخی از کسبوکارهایی هستند که از طریق دریافت حق اشتراک، درآمد کسب میکنند. اما این حق اشتراک یا پرداختهای خودکار، چگونه و به کمک چه ابزارهایی امکانپذیر خواهد شد؟
یکی از متداولترین ابزارهایی که به کمک سرویس پرداخت خودکار میآید و اغلب کسبوکارها از آن بهره میبرند، کیف پول الکترونیکی است. درگاههای پرداخت اینترنتی در پنل مدیریتی خود دارای کیف پول دیجیتال هستند که قابلیتهای کاربردی فراوانی دارد.
اما از نظر امنیت پرداخت، یکی از دغدغههای صاحبان کیف پول الکترونیک، امکان دسترسی فروشندگان به مشخصات کیف پول آنها است. واقعیت این است که فروشندگان به هیچ وجه به حساب بانکی کیف پول الکترونیکی شما دسترسی نخواهند داشت. در واقع عملیات انتقال، در فرآیند کیف پول دیجیتال، به کمک یک راهبر واسط که بین دارندهی حساب بانکی و فروشندهی کالا یا خدمات قرار دارد، انجام میشود.
در این صورت، هک شدن حساب بانکی دارندهی کیف پول دیجیتال نیز غیرممکن است. اطلاعات موجود در کیف پول الکترونیکی، رمزگذاری میشود و امکان حملهی فیشینگ به آن تقریبا وجود ندارد. بنابراین تراکنشهای انجام شده در این سرویس از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. پیگیری کلاهبرداری از طریق فیشینگ درگاه پرداخت امری امکانپذیر است. به این منظور پیشنهاد میکنیم تا به مقاله چگونگی پیگیری کلاهبرداری به وسیله فیشینگ درگاه پرداخت از همین وبسایت مراجعه کنید.
پرداخت اقساط بانک با پرداخت خودکار
با استفاده از این سرویس، نیازی نیست هر ماه به سرویس اینترنتبانک یا سامانهی پرداخت اینترنتی اقساط مراجعه کنید.
همان بار اول با ثبت درخواست حوالهی منظم، میتوان برای تمام یا بخشی از مدت باقیمانده از بازپرداخت اقساط ماهانه طوری برنامهریزی کرد که مبلغ قسط در روز مورد نظر از هر ماه با تعداد دفعات تکرار مشخص از حساب بانکی وامگیرنده کسر و به حساب تسهیلات واریز شود.
در این راستا، وامگیرنده با یک نوبت مراجعه به بانک، نام کاربری و رمز عبور سامانه همراهبانک یا اینترنتبانک خود را دریافت میکند. سپس با وارد کردن این دو مشخصه، وارد سامانه میشود و با انتخاب گزینهی «سپرده» و سپس گزینه «حوالهی منظم» روی گزینهی «درخواست حوالهی منظم» کلیک مینماید.
در صفحهی باز شده پس از انتخاب حساب بانک که باید اقساط ماهانه از آن کسر شود و نیز حساب مقصد که برای تسهیلات گیرندگان، حساب تسهیلاتی آنها خواهد بود، مبلغ حواله یعنی رقم قسط ماهانه را وارد کرده و تاریخ شروع تسهیلات را نیز انتخاب میکند تا به این ترتیب موعد پرداخت قسط مشخص شود.