در گذشته رقابت اصلی در دنیای کسبوکار بر سر ارائهی محصولات و خدمات با کیفیت به شرط قیمت مناسب بود اما امروز جنس این رقابت کمی متفاوت شده است؛ به ویژه اینکه بسیاری از کسبوکارها محصولات و خدمات خود را در بستر وب به نمایش گذاشته و فرایند خرید را به صورت اینترنتی طراحی کردهاند.
با ورود فروشگاههای اینترنتی صاحبان مشاغل برای به دست آوردن سهم بازار بیشتر باید برای رسیدن به مشتریان وفادار با هم رقابت کنند. روشهای مختلفی برای ایجاد وفاداری در مشتریان وجود دارد که در این مطلب میخواهیم شخصی سازی فرایند خرید مشتری را در فروشگاههای اینترنتی بررسی کنیم. زیرا تقاضای بازار به سمت خرید اینترنتی پیش رفته است و در آینده حجم بالایی از معاملات (چه خرده فروشی و چه عمده فروشی) در فضای اینترنت انجام خواهد شد. پس بهتر است از همین الان فرایند خرید در فروشگاه اینترنتی خود را با در نظر گرفتن نیاز مشتریان خود شخصیسازی کنید تا با فرایند خرید سادهتر میزان فروش خود را افزایش دهید.
آنچه در این مقاله میخوانید
شخصی سازی تجارت الکترونیک به چه معناست؟
زمانی که تصمیم میگیرید برای معرفی محصولات و خدمات خود به مشتریان در فضای اینترنت یک سایت فروشگاهی طراحی کنید، باید مسیر مناسبی برای مشتریان در نظر بگیرید تا مشتری بتواند به راحتی کالای مد نظر خودش را در سایت پیدا کند. در واقع شما یک صفحه اصلی دارید که باید در چند ثانیه به مشتری نشان دهید در چه حوزهای فعالیت میکنید و چگونه کالای خود را به دست مشتری میرسانید. در صفحهای دیگر محصولات خود را با دستهبندی درست و توضیحات کامل دربارهی هر کالا همانند ویترین یک فروشگاه به نمایش بگذارید.
در صورتی میتوانید از طریق فروشگاه اینترنتی فروش داشته باشید که مشتری در همان لحظهی ورود بتواند با وبسایت شما ارتباط برقرار کرده و به راحتی در بخشهای مختلف آن پرسه بزند و برای پیدا کردن کالای مناسب سردرگم نشود. البته این مسیر ساده باید تا زمانیکه پرداخت انجام میشود و حتی بعد از آن رعایت شود و در این صورت است که میتوان گفت شما توانستهاید فرایند خرید را شخصی سازی کنید.
اگر شما به مرور بتوانید با سلیقه و نیاز مشتریان خود آشنا شوید و ظاهر سایت و همچنین فرایند خرید را از ابتدا تا انتها متناسب با مشتریان هدف خود طراحی کنید، توانستهاید شخصی سازی فرایند خرید را به خوبی اجرا کنید.
به بیان دیگر، در فروشگاه اینترنتی با رعایت اصول و قواعد طراحی و شخصی سازی شده، محصولات مشابه را در قفسههای کنار هم قرار میدهید تا مشتری سریعتر آنها را پیدا کند. محل صندوق فروشگاه مشخص است و کاربر به سرعت میتواند پرداخت را برای فاکتور خرید خود انجام دهد و حتی متناسب با نیاز خود میتواند محصولات پیشنهادی از طرف شما را در بخشهای مختلف سایت مشاهده نماید.
چگونه میتوانیم شخصی سازی فرایند خرید مشتری را انجام دهیم؟
در بالا با تعریف شخصی سازی در فرایند خرید آشنا شدید و گفتیم که باید این فرایند برحسب نیاز مشتری انجام شود. برای آنکه با نیاز مشتریان هدف آشنا شوید باید اطلاعاتی که فروشگاه اینترنتی شما از ورود کاربران و پرسه زدن در بخشهای مختلف آن جمعآوری میکند را تحلیل و ارزیابی کنید. در این بخش سه روش ساده برای ایجاد تجربهی ایدهآل در مشتریان با هدف شخصی سازی فرایند خرید در فروشگاه اینترنتی را بررسی میکنیم.
شخصی سازی مرحلهی پرداخت
یکی از مهمترین مراحل در خرید آنلاین، مرحلهی پرداخت است. برخی فروشگاههای آنلاین مراحل پیچیدهای برای پرداخت طراحی میکنند و همین باعث میشود مشتری به دلیل سخت بودن فرایند پرداخت از خرید آنلاین منصرف شود. یکی از روشهایی که میتوانید فرایند خرید مشتری، ساده و حتی سریع کنید استفاده از درگاههای پرداخت اینترنتی است. درگاه پرداخت اینترنتی سرعت پرداخت را افزایش داده و بسته به نوع درگاه میتوانید تعداد تراکنشهای بالایی را به صورت همزمان انجام دهید.
علاوهبر این، در درگاه اینترنتی تراکنشهای مالی با امنیت بالا انجام میشود و مشتریان از حفظ اطلاعات مالی خود مطمئن خواهند بود؛ در واقع به کمک درگاه پرداخت اینترنتی میتوانید تجربهی خرید بهتری برای مشتریان خود فراهم کنید. طبق آمار حدود 44 درصد مشتریانی که تجربهی خرید شخصی سازی شده دارند به مشتری وفادار تبدیل میشوند.
شخصی سازی صفحات بازدید شده توسط مشتری
روش دیگر برای آنکه تجربهی بهتری برای مشتری در فروشگاه اینترنتی بسازید این است که نیاز هر کاربر را با ورود به سایت و چرخیدن در صفحات مختلف شناسایی کنید و محصولات مشابه را به او نمایش دهید. به عنوان مثال کاربر برای پیدا کردن کفش مد نظر خود وارد سایت شما میشود ولی به هر دلیلی خرید نمیکند، حال اگر مجدد پس از چند روز وارد سایت شود و شما کفشهای مشابه به گزینههایی که قبلا بررسی کرده است را به او نشان دهید میتوانید احتمال خرید توسط کاربر را افزایش دهید.
پیشنهاد دیگری که میتواند به تجربهی بهتر مشتری کمک کند این است که محصولات پیشنهادی خود را مطابق با نیاز هر مشتری در صفحهی حساب کاربری او نمایش دهید.
ارسال ایمیلهای اطلاع رسانی به مشتریان
با ارسال ایمیل در مراحل مختلف خرید میتوانید ارتباط خود را با مشتریان حفظ کنید و از این طریق تجربهی منحصر به فردی را برای آنها ایجاد کنید. به عنوان مثال ممکن است فردی محصولی را انتخاب کند اما پرداخت را انجام ندهد، اگر شما ایمیلی مبنی بر یادآوری برای تکمیل فرایند خرید یا جویا شدن علت عدم پرداخت ارسال کنید میتوانید مشتری را برای پرداخت و تکمیل فرایند خرید تشویق کنید. همچنین اگر محصولات مصرفی مانند لوازم آرایشی و بهداشتی در فروشگاه خود دارید میتوانید ایمیل یادآوری برای خرید مجدد محصول را به مشتریان خود ارسال کنید.
تصور کنید یکی از مشتریان شما یک کرم آرایشی خریداری کرده است و شما میدانید بعد از دو ماه این کرم تمام میشود. حال اگر در این بازهی زمانی ایمیل یادآوری برای خرید مجدد کرم را برای مشتری ارسال کنید، تجربهای خوشایند را برای او ایجاد میکنید که به تبدیل او به مشتری وفادار و تکرار خرید کمک میکند. با انواع ایمیل در مقاله ” انواع ایمیل در بازاریابی دیجیتال ” میتوایند آشنا شوید.
شخصی سازی در فروش اینترنتی چه مزیتهایی به همراه دارد؟
در صورتی که شخصی سازی فرایند خرید در فروشگاه اینترنتی را اجرایی کنید، احتمال اینکه برند شما در مقابل برندهای رقیب در ذهن کاربران باقی بماند بیشتر است. شخصی سازی مزیتهای زیادی به همراه دارد که در ادامه تنها به چند مزیت ساده ولی بسیار مهم اشاره میکنیم.
بهبود تعامل میان برند و مشتری
با این کار دقیقاً نیازمندیهای کاربران را به آنها نمایش میدهید و زمانی که فرد ببیند شما نیازهای او را میشناسید و راهحل مناسبی را به او ارائه میدهید؛ راحتتر میتواند با برند شما ارتباط برقرار کند. تعامل بیشتر با برند منجر به اعتماد بیشتر فرد به محصولات برند شده و در نتیجه وفاداری را در مشتری شکل میدهد.
افزایش نرخ تبدیل بازدیدکننده به مشتری
در فروشگاهی که محصولات و فرایند خرید مشتری به صورت شخصی سازی شده به کاربران نمایش داده میشود، احتمال اینکه تصمیم به خرید در کاربر نهایی شود بیشتر است.
شناسایی بهتر نیازهای مشتریان
برای انجام مراحل شخصی سازی فرایند خرید باید با نیازها و سلایق کاربران فروشگاه خود آشنا شوید. بنابراین شما به اطلاعاتی نیاز دارید که بتوانید بر اساس آن تعیین کنید مشتریان هدف فروشگاهتان چه محصولات و خدماتی را نیاز دارند. در کنار جمعآوری این اطلاعات میتوانید به شناخت کاملی از محدودهی سنی مشتریان، اینکه در چه مناطقی ساکن هستند و چه سبک زندگی را ترجیح میدهند برسید. این شناخت به شما کمک میکند محصولات بیشتری را به مشتریان عرضه کنید و تبلیغات خود را به صورت هدفمند و هر جایی که مشتریان هدف حضور دارند، انجام دهید.
سخن آخر
در بالا با مفهوم شخصی سازی فرایند خرید مشتری در فروشگاههای آنلاین آشنا شدیم و دربارهی مزیتهای آن صحبت کردیم. گفتیم با اجرای این فرایند میتوانیم میزان فروش خود را افزایش داده و مشتریان وفاداری را داشته باشیم. همچنین سه روش برای طراحی فروشگاه آنلاین و ایجاد ارتباط موثر با کاربران را معرفی کردیم. یکی از مراحل مهم در فرایند خرید، مرحلهی پرداخت اینترنتی است که استفاده از درگاههای پرداخت میتواند به سرعت و امنیت در پرداخت کمک کند. برای انتخاب بهترین درگاه پرداخت اینترنتی میبایست نیازهای فروشگاه اینترنتی خود را در نظر بگیرید و متناسب با آن درگاه اینترنتی که خدمات کاربردی را ارائه میدهد، انتخاب کنید.
منبع : paymentservices.amazon