تا به حال پیش آمده هنگام خرید، ناگهان متوجه شوید کارت بانکیتان را در خانه جا گذاشتهاید یا آن کارت بانکی که همراهتان است موجودی کافی ندارد؟
در سالهای اخیر با ظهور روشهای جدید پرداخت بدون کارت، اینجور مشکلات تقریبا برای اکثر افراد حل شده است. روشهای پرداخت آنلاین در اشکال گوناگون که نیازی به وجود فیزیکی کارت بانکی ندارند و فرد میتواند از طریق گوشی هوشمند به سادگی هر تراکنشی را انجام بدهد، به سرعت در میان عموم مردم همهگیر شد. در این راستا بانکها برای فراهم کردن امکان پرداخت بدون کارت، روشهای مختلفی را پیش روی شما قرار دادهاند. در این مقاله ما تلاش میکنیم کاربران را با انواع روشهای پرداخت بدون کارت آشنا کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
قابلیت NFC چیست؟
تمام تراکنشهای حضوری بدون کارت، به کمک قابلیتی انجام میشوند مشهور به قابلیت NFC اما نگران نباشید؛ این قابلیت معمولا در تمام گوشیهای هوشمند وجود دارد. البته برای انجام یک تراکنش حضوری بدون کارت، نیاز است که دستگاه کارتخوان مربوطه هم قابلیت NFC را داشته باشد. اگر چنین شرایطی فراهم بود، آنوقت شما میتوانید خیلی ساده با نزدیک کردن گوشی همراهتان به دستگاه کارتخوان، تراکنش مورد نظر را انجام بدهید. احتمالا این را هم میدانید که پیش از آن، باید در یکی از نرمافزارهای پرداخت، که مورد تایید بانک مرکزی است، اطلاعات بانکی خودتان را ثبت کرده باشید. البته همچنان پرداخت به این شیوه در ایران به خوبی میان تمام کاربران رایج نشده است. در نهایت به یکی دیگر از کاربردهای قابلیت NFC که پرداخت بلیط مترو و اتوبوس خواهد بود اشاره میکنیم و همچنین انتقال اطلاعات با سرعتی بسیار بالا که از ویژگیهای بارز این قابلیت است.
اما این هنوز پایان ماجرا نیست! پرداخت بدون کارت، روشهای متنوعی هم دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
کیف پول الکترونیکی
کیف پول الکترونیکی یکجور سرویس آنلاین و متدوال برای انجام تراکنشهای مختلف است. اگر یک کیف پول الکترونیکی داشته باشید، در بزنگاههای مختلفی میتوانید از آن استفاده کنید؛ مثلا میتوانید شارژ موبایل بخرید، انواع خریدهای اینترنتی را انجام بدهید و حتی قبوض خودتان را پرداخت کنید. کیف پول الکترونیکی در نرمافزارهای مختلفی به عنوان یک آپشن وجود دارد. به ویژه در نرمافزارهایی که خدمات مختلف غیرحضوری را ارائه میدهند.
یکی از این نرم افزارهای مناسب در امور وفاداری مشتری، سامانه دشت میباشد که به وسیلهی آن کاربران میتوانند از فروشگاههای فیزیکی تعیین شده نیز محصول مورد نظرشان را خریداری کنند.
حالا شاید این پرسش برایتان به وجود آمده باشد که چهطور میتوانید کیف پول الکترونیکیتان را شارژ کنید. اصولا دو روش برای شارژ کردن مبلغ کیف پول الکترونیکی وجود دارد. در روش اول حساب بانکی شما متصل به کیف پول الکترونیکیتان خواهد بود و همواره میتوانید به صورت آنلاین، موجودی آنرا ارتقاء بدهید. اما در روش دوم شما هر از گاهی باید موجودی کیف پولتان را چک کنید و اگر نیاز به شارژ داشت، در وقتهای آزادتان اینکار را انجام بدهید.
این کیف پولهای الکترونیکی کمک میکنند که بدون نیاز به حضور کارت بانکی، تراکنش انجام بدهید.
از دیگر مزیتهای کیف پول الترونیکی این است که فرآیند پرداخت در آن بسیار سریعتر انجام میشود و از این طریق در زمان و انرژی برای انجام تراکنشها و انتقالهای بانکی صرفه جویی بسیاری صورت میگیرد.
کد QR
پرداخت آنلاین در قالبهای مختلفی انجام میشود. مثلا شما برای خرید حضوری از یک فروشگاه، به راحتی میتوانید با اسکن کردن کد QR که معمولا روی پیشخوان چسبانده شده، به وسیلهی گوشی همراهتان پول پرداخت کنید.
اما این کد QR اصلا چی هست؟
یک کد پاسخ سریع یا بارکدی دو بعدی، که شما را وارد صفحهی پرداخت میکند. البته بسته به خواست صاحبان فروشگاه ممکن است کد QR شما را به هر آدرس دیگری هم راهنمایی کند. این روزها کد QR کاربردهای مختلفی دارد و علاوهبر اینکه به عنوان روشی برای پرداخت بدون کارت شناخته میشود، به عنوان ابزاری برای بازاریابی هم از آن استفاده میشود. صاحبان کسب و کارهای مختلف به کمک نرمافزارهای طراحی بارکد دو بعدی، یک کد QR برای کسب و کار خود میسازند و آن را در اختیار مشتریانشان قرار میدهند.
لینک پرداخت
لینک پرداخت هم یکی دیگر از ابزارهای الکترونیکی است که به کمک آن میتوانید بدون نیاز به کارت بانکی، تراکنش انجام بدهید. لینک پرداخت، کاربردهای زیادی دارد و معمولا صاحبان کسب و کارهای آنلاین از این امکان استفاده میکنند. ممکن است گاهی دیده باشید که در صفحات مجازی فروشگاهی، در زیر هر محصولی که معرفی میشود یک لینک الکترونیکی نیز قرار داده شده؛ اگر این لینک را لمس کنید وارد صفحهی پرداخت خواهید شد. لینک پرداخت البته ممکن است در قالبهای دیگری هم در معرض دید شما قرار بگیرد.
مثلا شاید از طریق پیامک و ایمیل، یک آیتم تبلیغاتی برای شما ارسال کنند که در انتهای آن لینک پرداخت هم وجود دارد. در حال حاضر این امکان از پرکاربردترین روشهای پرداخت بدون کارت بانکی به حساب میآید.
لینک پرداخت در عینحال برای صاحبان سایتها و فروشگاههای اینترنتی هم قابلیتهای جذابی دارد. مثلا پنل مدیریتی لینک پرداخت صاحبان کسب و کارها را به سمت مدیریتی دقیقتر پیرامون تراکنشهای انجام شده هدایت میکند. همچنین به آنها این امکان را میدهد که از طریق پنل مدیریتی لینک پرداخت، فرآیند آنالیز فروش و بازاریابی کسب و کار خود را گسترش بدهند.
همچنین برخی از شرکتهای ارائه دهنده لینک پرداخت دارای کیف پول نیز میباشند و در صورت خرید، هر دو امکان پرداخت از کارت بانکی و کیف پول را در اختیار شما قرار میدهند. در نهایت شما نیز بر حسب نیاز یکی از این دو امکان را انتخاب خواهید کرد.
درگاه پرداخت اینترنتی
خرید اینترنتی که این روزها حسابی رواج پیدا کرده، ابزارهای مورد نیاز خودش را میخواهد. شما در هر خرید اینترنتی باید مراحلی را بگذارانید؛ اول باید دربارهی محصول مورد نظرتان تحقیق کنید و بعد از آن در سایت فروشگاهی محصول را انتخاب کنید. بعد از انتخاب و در مرحلهی آخر خریدتان، باید گزینهی پرداخت را انتخاب کنید.
فروشگاههای اینترنتی که دارای وبسایت مخصوص هستند، به قاعده یک یا چند درگاه پرداخت را در اختیار شما قرار میدهند. درگاه پرداخت، مهمترین روش پرداخت بدون کارت است که در اغلب خریدهای آنلاین میتوانید از آن استفاده کنید.
درگاه پرداخت آنلاین فرآیندی امن و سهل را در اختیار دو طرف تراکنش قرار میدهد. یعنی علاوهبر اینکه شما به عنوان کاربر سایت به کمک درگاه پرداخت، فرآیند امن و سادهای را انجام میدهید، صاحبان کسب و کارهای اینترنتی هم از قابلیتهای فراوان این روش نوین بهره میبرند.
در انتها باید اضافه کنیم که، صاحبان کسب و کارهای مجازی با افزودن روشهای پرداخت بدون کارت، میتوانند فرایند پرداخت را سادهتر نمایند تا مشتریان نیز حق انتخاب بیشتری در اینباره داشته باشند. در نهایت این روند سبب میشود علاوه بر این که مشتریان سریعتر اقدام به پرداخت مینمایند، میزان فروش بیشتری را نیز رقم بزنند. همچنین شکست و خلل کمتری در فرآیند پرداخت برای آنها رخ خواهد داد. از طرف دیگر آگاهی مردم از روشهای پرداخت بدون کارت به آنها کمک میکند تا در زمانهای حیاتی، خرید خود را انجام دهند و در نتیجه زمان بیشتری را برای دیگر امور زندگی بهدست بیاورند.