آشنایی با محصول حداقلی یا MVP

شناخت MVP راهی برای بازگشت به بازار

اصطلاح کمینه‌ی محصول پذیرفتی یا MPV اولین‌بار توسط شخصی به نام اریک ریس مطرح شده است. MVP در واقع حروف مخفف شده‌ی عبارت Minimum Viable Product می‌باشد. آیا تا به حال چیزی درباره‌‌ی این اصطلاح شنیده‌اید؟

اگر یک کسب و کاری اینترنتی دارید و احساس می‌کنید تا کنون موفقیت دلخواه‌‌تان را به دست نیاورده‌اید، این مقاله می‌تواند به شما کمک کند. در حقیقت آشنایی شما با مفهوم MVP تا حد زیادی به رونق و توسعه‌ی کسب و کارتان کمک خواهد کرد. به ویژه اگر شما از آن دسته فعالان این حوزه باشید که با کم‌ترین میزان توجه به نیازهای مشتریان‌تان و البته عدم شناخت بازار، اقدام به تولید محصولاتی کرده‌اید. حالا بهتر است دست از ناامیدی بردارید و با مطالعه این مقاله، مسیر اصولی و علمی را در جهت رونق و توسعه‌ی کارتان در پیش بگیرید.

مفهوم و کاربرد MVP چیست؟

این عبارت مخفف شده‌ی MVP و ظاهراً ساده، یکی از مهم‌ترین مفاهیمی است که تا به حال در زمینه‌ی کارآفرینی تبیین شده. اگر بخواهیم یک معادل فارسی برای آن در نظر بگیریم، “حداقل محصول پذیرفتنی” گزینه‌ی خوبی خواهد بود. اما این اصطلاح یعنی چه؟

MVP  در واقع به آن محصولی اطلاق می‌شود ‌که کمینه‌ یا حداقل خصوصیت‌های لازم یک محصول برای ارائه به مشتریان را دارد. اکنون این پرسش مطرح می‌شود که تولید چنین محصولی با حداقل ویژگی‌های استاندارد و مورد نیاز، چه کاربردی خواهد داشت؟ هدف از فرآیند MVP بررسی و رصد کردن بازخوردهای مشتریان است. اما نباید این تصور پیش بیاید که محصول حداقلی، نمونه‌ای کامل نشده از محصول اصلی است؛ یا این‌که یک محصول موقتی و غیرقابل فروش به‌شمار آید. هرگز این‌طور نیست، بلکه محصول حداقلی، در واقع محصولی قابل فروش است. فقط این پتانسیل در مورد آن وجود دارد که پس از بررسی بازخوردها، ویژگی‌های دیگری نیز به آن افزوده شود و یا در راستای خواستِ مشتریان اصلاح گردد. بنابراین شما در فرآیند MVP ابتدا محصولی حداقلی را تولید می‌کنید و به مشتریان بالقوه‌تان عرضه می‌نمایید. آن‌گاه با صبوری، بازخوردهای مشتریان را از مواجهه با محصول‌تان رصد می‌کنید. در نهایت نیز برآیند و نتایجی که از بازخوردها خواهید گرفت، شما را به سمت تولید محصولی تکامل یافته و پرفروش سوق خواهد داد؛ و این همان کارایی تولید محصول MVP است.

اهداف تولید محصول MVP

به‌طور کلی اشاره‌ای به هدف تولید محصول MVP داشتیم، اما در این بخش با جزییات بیش‌تری اهداف یک تیم تولیدی از ساخت محصول MVP را شرح خواهیم داد. به فهرست زیر که به شکلی اجمالی و مفید اهداف تولید محصول MVP را دسته‌بندی کرده است توجه کنید:

  • تمرکز بر روی خواستِ حداکثری مشتریان
  • رصد کردن و بررسی دقیق واکنش مشتریان
  • طراحی محصولی که توانایی‌های تیم تولیدی را نمایش بدهد
  • بررسی مدل‌های مختلف کسب و کار و اشکال متنوع ارائه‌ی محصول پس از جمع‌آوری اطلاعات کافی
  • تعیین و ترسیم چشم‌اندازی روشن برای آینده‌ی استارت‌اپ مورد نظر
  • مشخص کردن روش‌های قیمت‌گذاری و روش‌های مطلوب بازاریابی
  • افزایش سطح یادگیری، پیرامون محصول عرضه شده
  • بررسی و تحلیل تمام فرضیه‌هایی که از بازخوردها به دست می‌آیند
  • تسریع در فرآیند رساندن محصول به دست مشتریان
  • صرفه‌جویی مطلوب در زمان‌بندی اصلاح محصول
  • به دست آوردن نبض بازار و شناخت نیاز مشتریان

فرآیند ساخت محصول MVP از کجا آغاز می‌شود؟

به یاد داشته باشید که MVP باید محصول قابل فروشی باشد. بنابراین حتی پیش از تولید یک محصول حداقلی نیز باید به چندین نکته‌ی آموزشی و مهم توجه کنید.

شناخت مخاطبِ هدف

شما باید ابتدا مختصات کسب و کار خودتان را به خوبی بشناسید. یکی از راه‌های شناخت هر کسب و کار، شناخت جامعه‌ی مخاطبان هدفِ آن کسب و کار است. اگر بدانید که چه محصولی را برای چه کسانی تولید می‌کنید، به طور قطع به موفقیت نزدیک خواهید شد. برای این منظور توصیه می‌کنیم، خودتان را به جای مشتریان‌تان بگذارید. درست مثل نویسنده‌ها که پیش از سپردن داستان‌شان به دست ناشر، یک‌بار از نگاه مخاطبان داستان را می‌خوانند. بعد از خودشان می‌پرسند: آیا واقعا من از این داستان خوشم می‌آید؟ شما هم با این ترفند می‌توانید خودتان را به جای مشتریا‌ن‌تان تصور کنید و از خودتان بپرسید: آیا واقعا من به این محصول احتیاج دارم؟ آیا این محصول می‌تواند نیاز من را برآورده کند؟ این‌ها پرسش‌هایی هستند که اگر صادقانه به آن‌ها پاسخ بدهید، و تلاش کنید در راستای محقق شدن آن‌ها قدم بردارید، محصول حداقلی پرفروشی را تولید خواهید کرد.

شناخت رقبا و اولویت‌بندی

تجارت میدان کارزار است. برای آن‌که در این میدان از رقبا پیشی بگیرید، باید ابتدا آن‌ها را به درستی بشناسید. هرگز پیش از شناخت رقبا، وارد بازار رقابتی نشوید، چون در این صورت شکست‌تان حتمی خواهد بود. باید محصولات رقبای خودتان را در ترازویی دقیق با محصول تولیدی خودتان بسنجید. آن‌گاه نقاط قوت و ضعف را در این مقایسه تعیین کنید و سپس دست‌ به‌کار ساخت MVP شوید.

نکته‌ی بعدی که در راستای تولید محصول حداقلی باید در نظر بگیرید، اولویت‌بندی است. اما چه چیزی را باید اولویت‌بندی کنید؟

در واقع در روند تولید MVP باید مراحل ساخت را بر اساس نیاز و خواستِ مشتری، اولویت‌بندی کنید. یعنی از قبل معین کنید که کدام وجه این محصول حداقلی، در ضرورت بالاتری قرار دارد و باید تمرکز بیش‌تری بر آن داشت. شاید زیبایی بصری محصول در اولویت بالاتر باشد و یا شاید کیفیت و کارایی در مرتبه‌ی بلندتری. به هر حال، هدف‌گذاری شما در تولید MVP ایجاب می‌کند که اولویت‌بندی داشته باشید. از طرف دیگر به طور کلی اولویت‌بندی شما، در روند تولید محصول حداقلی، می‌تواند یافتن محصول مناسبِ خواستِ مشتری، عرضه‌ی هدف‌مند به بازار، مدیریت صحیح سفارش‌ها و دست‌آخر ارسال مطلوب کالاها نیز باشد.

حداقل محصول پذیرفتنی را بسازید

بگذارید در این‌جا یک‌بار دیگر به زبان ساده این حداقل محصول پذیرفتنی را تعریف کنیم. حداقل در این عبارت به معنای پایین‌ترین سطح کیفی یک محصول است که در عین‌حال برای کاربر کارایی خواهد داشت، و پذیرفتنی به این معنا که این محصول مورد پذیرش کاربران واقع می‌شود و آن‌ها حاضر خواهند بود محصول مورد نظر را بخرند. با این وصف پر واضح است که طراحی محصول MVP باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد. تصور می‌‌کنیم، شما بر اساس تمام اقدامات پیش تولیدی که ذکر کردیم، محصول حداقلی مورد نظرتان را طراحی کرده‌اید و اکنون نوبت آن رسیده که محصول‌تان را بسازید. اما ساختن محصولات MVP هم مراحلی دارد که باید پشت سر بگذارید و گریزی از آن‌ها نیست.

برای نمونه، به لحاظ استانداردهای کیفی، متخصصین امر باید محصول شما را تایید کنند و اگر مشکلی در این روند وجود داشت، به سرعت اصلاح صورت گیرد. آن‌گاه پس از عبور از مرحله‌ی کنترل کیفیت، می‌توانید محصول خود را در بازار عرضه کنید و به قاعده در حدود دو هفته، بازخوردها را زیر نظر بگیرید. برای دست‌یابی به یک جمع‌بندی روشن بهتر است این فرآیند را حداقل دو مرتبه تکرار کنید. زیرا در این صورت نتایج حاصل از بررسی بازخوردها، قابل اعتمادتر خواهد بود. در ادامه فهرستی از راهکارهایی مفید ارائه می‌دهیم که در روند تولید MVP بسیار راهگشا خواهند بود.

  • محصول را به کمک ویدیوهایی به مشتریان معرفی کنید
  • مزایا و قابلیت‌های تازه‌ی محصول را به خوبی معرفی کنید
  • طرح‌های محصولات را در قالب کاتالوگ به دست مشتریان‌تان برسانید
  • یک وب‌سایت تجاری راه‌اندازی کنید و محصولات خود را در سایت به فروش بگذارید. داشتن وب‌سایت همچنین در روند بررسی بازخوردها نیز بسیار مفید خواهد بود
  • از ابزارهای نوین پرداخت، مانند درگاه پرداخت استفاده کنید. درگاه پرداخت قابلیت‌هایی در پنل مدیریتی خود دارد که به شما در رسیدن به یک آنالیز دقیق از بازخوردها کمک خواهد کرد
  • تولید محتوای مدون، در راستای معرفی محصول را همواره در دستور کار قرار دهید
  • از قابلیت تبلیغاتی شبکه‌های اجتماعی برای معرفی محصول خود بهره ببرید

کلام آخر

در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که تولید محصول حداقلی یا همان MVP روشی منعطف در بازاریابی و توسعه‌ی تجارت به‌شمار می‌رود. از این رو یکی از بهترین و مفیدترین کاربردهای تولید محصول MVP در پروژه‌های دیجیتالی و الکترونیکی است که فرآیند ساخت محصول و رصد کردن بازخوردها در آن‌ها به مراتب ساده‌تر خواهد بود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا