در پرداخت آنلاین به چه ویژگی‌های باید توجه کرد؟

استفاده از درگاه بانکی برای انجام تراکنش‌های مالی، به ویژه هنگام خرید آنلاین، می‌تواند یکی از بهترین شیوه‌های پرداخت باشد. با توجه به سهولت استفاده، امنیت پرداخت و دیگر قابلیت‌های این شیوه، استفاده از درگاه بانکی هر روزه بیش‌تر میان کاربران رایج می‌گردد.

برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های استفاده از درگاه بانکی برای کاربران و صاحبان فروشگاه‌های اینترنتی به شرح زیر می‌باشد:

  • نبود ارتباط مستقیم میان فروشنده و خریدار، که سبب می‌شود نیازی به رد و بدل نمودن اطلاعاتی مانند شماره کارت، رمز کارت و … وجود نداشته باشد.
  • امکان پیگیری تراکنش‌ها از طریق شماره‌ی پیگیری
  • قابلیت تسویه‌‌حساب دوره‌ای شامل تسویه‌های روزانه، هفتگی و ماهانه.
  • و در نهایت اتوماسیون هوشمند

با این وصف می‌بینیم که درگاه پرداخت اینترنتی در مقایسه با دیگر شیوه‌های پرداخت، دارای ویژگی‌های منحصربفردی است که سبب می‌شود کاربران هر روزه بیش از پیش برای استفاده از آن ترغیب بشوند. در ادامه‌ی این مقاله تلاش می‌کنیم با بیان مراحل استفاده از درگاه بانکی در فرآیند خرید اینترنتی، راهنمای کاربردی و ساده‌ای را در اختیار کاربران قرار بدهیم.

در پرداخت آنلاین به چه ویژگی‌های باید توجه کرد؟

الف) امنیت پرداخت

به طور کلی تمام کاربران به دنبال درگاه بانکی مطمئنی هستند که با خیالی آسوده اطلاعات حساب خود را در آن وارد نمایند. بنابراین در فرآیند خرید آنلاین قدم اول این است که درگاه بانکی شناخته شده‌ای را انتخاب نمایید و از انجام تراکنش‌ در درگاه‌های بانکی مشکوک خودداری کنید.

ب) اطلاع از کارمزدها

بهتر است درباره‌ی میزان کارمزد درگاه‌های مختلف بانکی نیز اطلاع مختصری داشته باشید. در واقع هر درگاه بانکی در ازای سرویسی که به شما ارائه می‌دهد، در هر تراکنش مبلغی را به عنوان کارمزد از شما دریافت خواهد نمود. بنابراین اطلاع از مبالغ کارمزدها که برای کاربران و صاحبان فروشگاه‌ها بسته به نوع خدمات متفاوت است، می‌تواند در استفاده از درگاه‌های بانکی، نکته‌ی مهمی محسوب بشود.

 پ) انتخاب درگاه بانکی

از آن‌جایی که کاربران به طور پیش‌فرض علاقمند هستند تا از روش‌های همیشگی و ساده برای پرداخت هزینه‌های خرید خود استفاده کنند، سایت‌های فروشگاهی عموما درگاه‌های بانکی متنوعی را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند. کاربران نیز می‌توانند با بررسی شیوه‌های کارکرد هر کدام از این درگاه‌ها، ساده‌ترین و شناخته‌شده‌ترین روش‌ را برای انجام تراکنش خود انتخاب نمایند. بنابراین سایت‌های معتبر و موفق فروشگاهی اصولا چندین درگاه پرداخت اینترنتی را در اختیار مشتریان خود قرار خواهند داد.

انتخاب درگاه بانکی

تفاوت چندانی بین انتخاب درگاه بانکی در زمان پرداخت آنلاین وجود ندارد، فروشگاه‌ها از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند که در زمان مشکل برای یکی از درگاه‌ها امکان خرید از طریق درگاه پرداخت دیگر وجود داشته باشد. به طور کلی استفاده از درگاه پرداخت با کارت بانکی یکسان فرایند بهتری برای پرداخت خواهد داشت یا در ساعت 23 بانک ملی دارای مراحل پشتیبان گیری است و بهتر است در آن زمان از درگاه پرداخت سداد استفاده نشود.

ج) سازگاری درگاه

یک نکته‌ی مهم دیگر درباره‌ی درگاه‌های بانکی سازگاری آن‌ها با پلتفرمی است که کاربران از آن استفاده می‌کنند. درگاه‌های بانکی استاندارد، اصولا با اغلب پلتفرم‌ها از نظر فنی و ظاهری سازگاری دارند. اما چنانچه این سازگاری میان پلتفرم و درگاه بانکی وجود نداشته باشد، سبب بروز مشکلات و اختلالاتی در فرآیند خرید و پرداخت مشتریان خواهد شد. بنابراین بهتر است از آن درگاه بانکی استفاده کنید که سازگاری کافی با پلتفرم مورد نظر را خواهد داشت.

ح) محل پرداخت

هنگامی که شما در مرحله‌ی نهایی خرید آنلاین گزینه‌ی پرداخت را انتخاب می‌کنید، بسته به طراحی سایت فروشگاهی، ممکن است بتوانید در بستر خود سایت پرداخت را انجام بدهید و یا برای انجام تراکنش به صفحه‌ی پرداخت دیگری وارد شوید. البته هر دو حالت مذکور متدوال است، اما چنان‌چه شما حساسیتی در این مورد دارید، می‌توانید آن درگاه بانکی را انتخاب کنید ‌که شیوه‌ی مطلوب شما را ارائه می‌دهد.

مراحل عملکرد درگاه بانکی

در این بخش قصد داریم به شکلی اجمالی عملکرد درگاه بانکی در فرآیند خرید آنلاین را شرح بدهیم. توجه کنید که هنگامی که کاربر از یک فروشگاه اینترنتی خریدی انجام می‌دهد، در مرحله‌ی نهایی باید از طریق درگاه بانکی مبلغ مربوطه را پرداخت نماید؛ این فرآیند شامل مراحل زیر می‌باشد.

۱. رمزگذاری

هنگامی که کاربر از طریق یک مرورگر اقدام به خرید می‌کند، در مرحله‌ی پرداخت مبلغ، ابتدا باید گزینه‌ی درگاه پرداخت آنلاین را انتخاب کند؛ آنگاه بلافاصله مرورگر اقدام به رمزگذاری داده‌هایی می‌کند که میان کاربر و سایت فروشگاهی، تبادل می‌شود. سپس این داده‌های رمزگذاری شده را به پردازنده‌های پرداخت یکی از بانک‌هایی ارسال می‌نماید که صاحب فروشگاه اینترنتی در آن بانک حساب فعال دارد.

۲. درخواست مجوز

بعد از این‌که مرحله رمزگذاری داده‌ها توسط مرورگر انجام شد، تمام داده‌های رمزگذاری شده این‌بار به بانکی ارسال می‌شود که صادرکننده‌ی کارت بانکی کاربر بوده است. سپس بانک مربوطه، اطلاعات حساب بانکی کاربر را بررسی کرده و بر اساس اطلاعات دریافتی تایید می‌نماید.

۳. ثبت سفارش

چنانچه بانک صادرکننده، کارت بانکی کاربر را تایید نمود، پردازشگر بانک طرف حساب فروشگاه، مجوز مورد نیاز را به درگاه پرداخت ارسال می‌کند. در این‌جا درگاه پرداخت نیز پس از دریافت مجوز، بلافاصله آن‌را پردازش کرده و در نهایت نیز سفارش کاربر ثبت می‌گردد.

توجه کنید که هر سه مرحله‌ی یاد شده طی مدت زمان بسیار کوتاهی صورت می‌پذیرد. در واقع مراحل یاد شده، به گونه‌ای طراحی شده‌اند که کاربران، تراکنشی شفاف و امن را به انجام برسانند.

بروز مشکلات احتمالی

به طور کلی فرآیند پرداخت اينترنتی توسط بانک‌های عامل، به شکلی طراحی شده است که تراکنش‌ها دارای امنیت کافی باشند و همچنین فرآیندی ساده برای انجام تراکنش مالی، پیش روی کاربر قرار داده شود. اما با همه‌ی این اوصاف گاهی پیش می‌آید که در هنگام خريد آنلاین مشکلاتی در تراکنش‌ها پدید بیاید. برای نمونه احتمال دارد که در هنگام پرداخت اینترنتی، ناگهان شبکه بانکی قطع شود و عملیات پرداخت ناموفق انجام بگیرد. بنابراین برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی توصیه می‌کنیم در ساعاتی که حدس می‌زنید میزان تراکنش‌ها بالا هستند و به اصطلاح سایت‌ها شلوغ‌اند، خرید خود را انجام ندهید. اما به‌طور عمومی بدترين وضعیتی که ممکن است در فرآیند پرداخت آنلاین به وقوع بپيوندد اين است که پول از حساب کاربر کسر شود، اما به حساب فروشنده واريز نگردد البته در این وضعیت نیز جای نگران نیست. در اين حالت معمولا پول کاربر در حساب‌های حد واسط بانک‌ها باقی می‌ماند و در نهایت خود بانک است که باید مشکل موجود را مرتفع نماید. بنابراین بهتر است کاربر منتظر بماند و اگر تا 48 ساعت پول به حساب او بازنگشت، آنگاه با پشتيبانی سايت فروشنده و يا بانک عامل پرداخت اينترنتی تماس حاصل کند.

نکات امنیتی استفاده از درگاه بانکی

  • یک. در هنگام استفاده از درگاه بانکی برای انجام عملیات پرداخت، بهتر است آدرس صفحه‌ی درگاه بانک الکترونیکی، به همان بانکی متعلق باشد که آرم و لوگوی آنرا در صفحه مشاهده می‌کنید. در ضمن در نوار آدرس کنار آدرس اینترنتی صفحه‌ی پرداخت بانک، نماد یک قفل یا عبارت //:https باید درج شده باشد، وگرنه به طور قطع آن‌صفحه جعلی است.
  • دو. به یاد داشته باشید که وب‌سایت‌های معتبر اصولا از درگاه پرداخت ایمن استفاده می‌کنند؛ به عبارت دیگر از آن دسته درگاه‌های بانکی بهره می‌برند که برای عموم کاربران آشنا هستند. علاوه‌بر آن در یک وب‌سایت معتبر فروشگاهی معمولا آدرس ایمیل، شماره‌ی تلفن و آدرس واقعی مکان شرکت یا فروشگاه ثبت می‌گردد.
  • سه. نکته‌ی مهم بعدی این است که در هنگام استفاده از درگاه بانکی برای خرید آنلاین، به هیچ‌وجه از وای‌فای عمومی استفاده نکنید. زیرا سارقان اینترنتی در این حالت می‌توانند به سرعت به اطلاعات حساب شما دسترسی پیدا کنند. بنابراین فریب وای‌فای رایگان عمومی را نخورید و هرگز از آن برای این منظور استفاده نکنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در نحوه تشخیص درگاه پرداخت امن وغیر فیشینگ، به مقاله “نحوه تشخیص امن بودن درگاه پرداخت” مراجعه کنید.

سخن پایانی

با توجه به همه‌گیر شدن خریدهای آنلاین و استفاده از درگاه بانکی برای انجام تراکنش‌های مالی در وب‌سایت‌های مختلف، آشنایی با چگونگی عملکرد این شیوه‌ی پرداخت و همچنین در نظر گرفتن مزایا و معایب آن، برای کاربران از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. در این مقاله تلاش شده است به شکلی طبقه‌بندی شده اطلاعاتی کافی درباره‌ی نحوه‌ی عملکرد و استفاده از درگاه بانکی را در اختیار کاربران قرار بدهیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا