امروزه اطلاعات و دادهها نقش مهمی در کسب و کار و تجارت ما ایفا میکنند، ما براساس اطلاعات و آماری که از کسب و کار خود داریم، میتوانیم گام بعدی برای پیشرفت خود را مشخص کنیم و نقاط ضعف را شناسایی سپس بر طرف نماییم. عوامل و فاکتورهای زیادی در کسب و کار نقش دارند، مانند تعدادن مشتریان، نحوه تامین محصول، نحوه ارسال، مشتری مداری، استفاده از کانالهای فروش، هزینههای جاری و هزاران موارد دیگر که هر کدام میتوانند نقش موثری در کسب و کار ما داشته باشند.
یکی از مواردی که میتوان میزان فروش اینترنتی شما را مورد ارزیابی قرار دهد، استفاده از گزارشهای پرداختهای اینترنتی کسب و کار اینترنتی شماست. پاسخ به سوالهای مانند : چقدر از مشتریان ما از طریق درگاه پرداخت خرید خود را انجام میدهند؟ چه میزان از پرداختهای اینترنتی کسب و کار من موفق بوده است؟ چقدر در پرداخت اینترنتی خریدار با شکست در پرداخت مواجه شده است؟ پرداختهای اینترنتی من در چه بازه زمانی بیشتری بوده است؟ و سوالات بیشتری که با بدست آوردن جوابهای آن میتوان تصمیم و نتیجه گیری کرد که چه تغییراتی برای بهبود فرایند و انجام خرید اینترنتی در کسب و کار خود باید انجام دهید.
در ادامه میخواهیم نحوه استخراج خروجی تراکنشها از درگاه پرداخت رایان پی را آموزش دهیم و براساس دادههای موجود از تراکنشها و تحلیل آنها به اطلاعات مفیدی برسیم تا به برخی از سوالات که کمک میکنند دید بهتری به پرداخت اینترنتی در کسب و کار خود داشته باشیم را پاسخ دهیم.
ورود به مدیریت رایان پی و دریافت خروجی تراکنشها
برای بدست آوردن خروجی اطلاعات از تراکنشهای درگاه پرداخت رایان پی، ابتدا باید وارد بخش مدیریت رایان پی شوید. از طریق این آدرس میتوانید https://merchant.rayanpay.com/transactions پنل مدیریت خود را مشاهده نمایید. بعد از وارد کردن یوزر و پسورد، وارد محیط پنل ادمین رایان پی خواهید شد. در سمت بالا، چپ خودتون، بر روی ایکون اکسل کلیک نمایید تا فایل اکسل خروجی مربوط به همه تراکنشهای شما دانلود شود.
زمانی نیاز دارید، یک بازه زمانی (ماه آبان 1400) را مورد تحلیل و بررسی قرار دهید، برای گرفتن خروجی در این بازه مانند تصویر زیر، از بخش فیلتر بازه زمانی مد نظر خود را انتخاب کنید و سپس خروجی را دانلود نمایید.
نمونه خروجی تراکنشها
بعد از دانلود و باز کردن فایل اکسل خروجی تراکنش، مانند تصویر، ستونهای زیر را مشاهده خواهید کرد، در ادامه مفهوم هر کدام از ستونها را شرح میدهیم.
- PaymentId : شماره تراکنش در رایان پی می باشد که در فاکتور خرید مشتری نیز نمایش داده میشود که از طریق آن صحت و پیگیری تراکنش را میتوانید انجام دهید.
- CreateDate : تاریخ و ساعت انجام تراکنش
- Amount : مبلغ تراکنش به ریال
- Status : وضعیت تراکنش اساس کد برگشتی
- Description : توضیح وضعیت تراکنش
- موفق : پرداختی است که به درستی انجام شده است
- ناموفق : پرداختی است که کاربر در صفحه پرداخت انصراف داده یا مشکلی در اطلاعات بازگشتی از شاپرک بوجود امده است. ممکن است اطاعات کارت نیز به درستی وارد نشده باشد.
- در انتظار ارسال به بانک : در صفحه درگاه پرداخت، کاربر اکشنی را انجام نداده است یا اطلاعات به درستی به بانک ارسال نشده است.
- ReferenceId : شماره یکتا که توسط شاپرک ایجاد میشود و برای پیگیری تراکنش از طریق شاپرک کاربرد دارد.
- ExtraJsonData : اطلاعاتی که از طریق API رایان پی ارسال میشود که اطلاعات پرداختی مشتری از طریق لینک پرداخت را نمایش میدهد.
- PaymentTypeDescription : از کدام سرویس رایان پی تراکنش انجام شده است.
- سرویس : درگاه پرداخت
- لینک : لینک پرداخت
- PaymentType : شماره سرویس رایان پی
- PSPId : شماره یکتا بانک که در صورت موفق بودن تراکنش توسط شاپرک ایجاد میشود.
همان طور که مشخص است، همه ستونها برای تحلیل و برقراری ارتباط بین کسب و کار ما نیاز نیست، در اینجا ما به اطلاعات 4 ستون : تاریخ، مبلغ، وضعیت تراکنش و نوع سرویس احتیاج داریم، حال با بررسی این اطلاعات برخی از سوالات که به کسب و کار ما کمک میکند پاسخ میدهیم.
برای نمونه دادههای یک فروشگاه لوازم آرایشی را بصورت گزارشی خلاصه از اطلاعات مورد نیاز را ایجاد کرده ایم. همان طور که در جدول بالا مشاهده میکنید در این گزارش به طور واضح مشخص است که 61 درصد از خریدها اینترنتی آن ناموفق بوده است. سوالی که پیش میآید :
دلیل بالا بودن درصد تراکنشهای ناموفق چیست؟ چند دلیل میتواند داشته باشد : 1. مشکلی در پیاده سازی درگاه پرداخت وجود دارد که پرداخت به درستی انجام نمیشود 2. ارائه دهنده درگاه پرداخت دچار مشکلی فنی شده باشد.(احتمال این گزینه کم است زیرا 99.8 درصد درگاههای پرداخت ایران پایداری دارند) 3. از مشتریان یا صاحب کسب و کار برای تست پرداختهای ناموفق ایجاد کرده است.
با بررسی دادهها، متوجه میشیم بیشتر تراکنشهای موفق در یک روز و در یک ساعت مشخص انجام شده است پس میتوانیم نتیجه بگیریم گزینه سوم که درگاه پرداخت مورد تست قرار گرفته است، به احتمال زیادی رخ داده است.
به چه دلیل تعداد تراکنش های در انتظار بانک نیز از تراکنشهای موفق بیشتر است؟ همان طور که مشاهده میکنید 31 درصد از تراکنشها در انتظار پرداخت هستند، یعنی 31 درصد از مشتریان وارد صفحه درگاه پرداخت شدهاند ولی تراکنش خود رها کرده اند و اطلاعات بانکی برای پرداخت را وارد نکرده اند.
در این مورد باید فرایند خرید در وب سایت خود را بررسی کنیم، که مشتری محصولات خود را انتخاب می کند ولی در مرحله نهایی از پرداخت منصرف میگردد. به احتمال زیاد عدم اطمینان خرید از فروشگاه در کاربر ایجاد شده است و حس کرده است نباید پرداخت را انجام دهد یا مشتری تصمیم داشته است به صورت پرداخت در منزل داشته باشد که این فروشگاه این گزینه را نداشته است.
مجموع فروش این فروشگاه چقدر بوده است و چقدر سود آوری داشته است؟
این فروشگاه در مدت فعالیت خود، حدود 195.945.820 ریال فروش داشته است، اگر مقدار کارمزد را از این مبلغ کم کنیم به عدد 425,679,800 خواهیم رسید، این عدد نشان دهنده مجموع فروش است، حال اگر فرض کنیم 10 درصد از فروش محصولات سود خالص برای فروشگاه داشته باشد به عدد 42,567,980 ریال خواهیم رسید. پس این فروشگاه در مدت فعالیت خود، حدود 4 میلیون تومان سود اوری از طریق فروش اینترنتی داشته است.
نمونه فایل را میتوانید از لینک زیر دانلود نمایید، فایل شامل دو شیت میباشد که در شیت data اطلاعاتی دریافتی از خروجی پنل درگاه باید دریافت کنید، در شیت دوم مانند جدول بالا، گزارش خلاصه ای از عمکلرد فروشگاه در اختیار شما بصورت اتوماتیک قرار خواهد گرفت.
نمونه گزارش از خریدهای اینترنتی یک فروشگاه
امیدوارم این آموزش براتون مفید باشه و بتونید ازش برای پیشرفت کسب و کار خودتون استفاده کنید، برای بهبود این مقاله، سوالات و پیشنهادات خود را از طریق نظرات با ما به اشتراک بگزارید. ممنون همراه رایان پی هستید!