ظهور و گسترش اینترنت مانند دیگر وجوه زندگی اجتماعی و فردی ما، در روشهای گوناگون تجارت و کسب و کارهای مختلف نیز اثر گذاشته است. اکنون تجارت الکترونیک رونق در بستر اینترنت رونق و توسعهی بسیار زیادی دارد و خرید غیر حضوری تا حد زیادی جانشین خرید حضوری شده است. بنابراین صاحبان کسب و کارهای مختلف نیز کمکم در حال بهروز رسانی روشهای فروش سنتی خودشان هستند. زیرا تفاوتهای عمدهی میان روش فروش سنتی و روش فروش اینترنتی، بیانگر این نکته است که روش فروش اینترنتی، در حال حاضر از مزایای بسیار زیادی برخوردار است. با این وصف در این مقاله تلاش میکنیم با انجام یک مقایسهی کاربردی میان دو روش فروش سنتی و اینترنتی، صاحبان کسب و کارهای مختلف را در مسیر انتخاب روش مناسب فعالیت اقتصادی خود، به خوبی راهنمایی نماییم.
آنچه در این مقاله میخوانید
تحولات کسب و کارها و انواع آن
در طول تاریخ کسب و کارها و تجارتهای مختلف، متحول شدهاند و تغییرات بنیادینی را از سر گذراندهاند. از مبادلات کالا به کالا تا شکلهای تازهتر تجارت هر کدام در دورهای بر اساس شرایط حاکم بر اجتماع، رونق و رواج بسیاری داشتهاند. اما آن روش فروش سنتی که در این مقاله مد نظر ماست، در واقع فراهم کردن یک فضای فیزیکی برای فروش کالا یا ارائهی خدمات است. با این وصف منظور از روش فروش سنتی یعنی اینکه مشتری بهصورت حضوری به فروشگاه مراجعه نماید و بعد از انتخاب کالای مورد نظرش، مبلغ آن را از طریق روشهای پرداخت حضوری، پرداخت نماید و در نهایت کالا را بخرد. اما در مقابل، منظور از روش فروش اینترنتی دقیقاً فروش غیرحضوری در یک فروشگاهی اینترنتی یا مجازی خواهد بود. در این روش مشتری از طریق اینترنت به وبسایت فروشگاهی و یا صفحات مجازی مراجعه میکند، و پس از انتخاب کالای مورد نظرش از طریق درگاه پرداخت اینترنتی، مبلغ مورد نظر را به حساب فروشنده واریز کرده و خرید میکند. حالا باید دید اکنون در روزگاه ما کدامیک از دو روش بالا، برای صاحبان کسب و کارها و حتی مشتریانشان، روش مطلوبتری است؟
مزایای تجارت الکترونیک یا روش فروش غیرحضوری
روش فروش اینترنتی دارای مزایای فراوانی در وجوه مختلف است. اما اولین مزیتی که در روش فروش اینترنتی به ذهن هر کسی خطور میکند، دور زدن معضلی به نام ترافیک است. خرید غیرحضوری، هم مشتریان را از ماندن در ترافیک نجات میدهد و هم از بار ترافیکی شهر میکاهد. از طرف دیگر برای صاحبان کسب و کارها نیز این روش فروش نوین، مزیت برجستهای دارد؛ در واقع عدم نیاز به فروشگاه فیزیکی به شکل چشمگیری در هزینههای صاحبان کسب و کارها اثر میگذارد و موجبات کاهش این هزینهها را تا حد بسیار زیادی فراهم میآورد. در واقع بدون شک راهاندازی یک سایت فروشگاهی بسیار کمهزینهتر از اجاره یا خرید یک فروشگاه مناسب در سطح شهر خواهد بود. اما این پایان ماجرا نیست! روش فروش غیرحضوری یا روش فروش اینترنتی، در حقیقت مزایای دیگری نیز برای صاحبان کسب و کارها خواهد داشت. برای نمونه فروش اینترنتی، نامحدود است؛ یعنی از نظر زمانی میتواند ۲۴ ساعته فعال باشد، حتی بدون نیاز به کارمندانی همیشه فعال، و از طرف دیگر به لحاظ تنوع و میزان فروش محصولات و کالاها نیز هیچگونه محدودیتی در روش فروش اینترنتی وجود نخواهد داشت. یک فروشگاه اینترنتی میتواند در هر سایز و تعدادی کالاها و محصولات متنوع خودش را به مشتریانش ارائه کند.
ابزارهای مورد نیاز برای فروش اینترنتی
برای ورود به فضای تجارت الکترونیک، صاحبان کسب و کارهای مختلف نیاز به ابزارهای گوناگونی خواهند داشت. برای گام اول و ایجاد بستر مناسب، هر کسب و کاری برای ورود به تجارت الکترونیک، نیاز به یک وبسایت سفارشی و یا دستکم یک صفحهی مجازی، به عنوان فروشگاه محصولات، کالاها و یا خدمات دارد. پس از راهاندازی فروشگاه اینترنتی در یکی از بسترهای یاد شده، اولین و برجستهترین ابزار مورد نیاز درگاه پرداخت اینترنتی خواهد بود. درگاه پرداخت اینترنتی ، در حقیقت روش نوین انجام تراکنشهای غیرحضوری است که در مرحلهی پایانی خرید اینترنتی، باید به مشتریان ارائه شود. درگاه پرداخت نیز دارای انواعی است که هر کسب و کاری بسته به ویژگیهای خودش یکی از این انواع را انتخاب خواهد کرد. مثلا کسب و کارهای نوپا و کوچکتر که هنوز مجوزهای مورد نیاز برای آغاز فعالیت را بهطور کامل دریافت نکردهاند و یا برای دریافت برخی ار این مجوزها دچار مشکل هستند، میتوانند از درگاه پرداخت واسط مانند درگاه پرداخت رایانپی بهره ببرند. درگاه پرداخت رایانپی، در اشکال مختلفی ارائه میشود. برای نمونه اگر کسب و کاری دارای وبسایت سفارشی نباشد، و در بستر شبکههای اجتماعی فعالیت میکند، به سادگی میتواند از لینک پرداخت رایانپی استفاده کند. به طور کلی استفاده از درگاه پرداخت واسط، مزایای بسیاری برای صاحبان انواع کسب و کارهای اینترنتی خواهد داشت.
مزایای استفاده از درگاه پرداخت در روش فروش اینترنتی
روش فروش سنتی، همانطور که گفتیم روشهای پرداخت سنتی را نیز میطلبد، اما کسب و کارهای فعال در بستر اینترنت، عموماً از روش پرداخت آنلاین بهره میبرند. روش پرداخت آنلاین مزایای فراوانی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم :
- سهولت استفاده برای مشتریان
- امنیت بالای تراکنشهای انجام شده
- سرعت مطلوب انجام تراکنشهای مالی
- سقف 100 میلیون تومانی پرداخت آنلاین
- پشتیبانی ۲۴ ساعته آنلاین ( این ویژگی مربوط به درگاههای پرداخت واسط است.)
در کنار تمام این ویژگیها درگاه پرداخت، امکانات جانبی بسیار کاربردی و خوبی نیز در اختیار صاحبان کسب و کارها قرار میدهد. در زیر به برخی از این قابلیتها نیز اشاره میکنیم، اما شما میتوانید برای کسب اطلاعات دقیقتر در مورد ویژگیهای درگاه پرداخت، به مقالات ما در این باره مراجعه کنید.
- قابلیت گزارشگیری مدون از تراکنشها برای رسیدن به یک آنالیز فروش دقیق
- قابلیت تسهیم مبالغ واریزی تراکنشها به صورت خودکار برای کارمندان و شرکاء در یک مجموعه
- قابلیت استفاده از کیف پول الکترونیکی برای مشتریان و مزایای جانبی کیف پول الکترونیکی
- قابلیت استفاده از لوگوی برند هر کسب و کار بر روی آیکون درگاه پرداخت
- قابلیت تعیین مرجع کسر کارمزد توسط صاحبان کسب و کارها؛ یا به عبارت بهتر امکان تنظیم کسر کارمزد تراکنشها از سوی مشتریان
- به طور کلی پنل مدیریتی درگاه پرداخت، که یکی از المانهای مهم فروش اینترنتی به شمار میرود، در روند رشد و توسعهی کسب و کارهای مختلف نقش بسیار پررنگی را ایفا میکند.