با ظهور کارتهای اعتباری و به تبع آن دستگاههای کارتخوان، نقش وجه نقد در مراودات مالی مردم کمرنگ شد. چندی بعد و در سالهای اخیر سرویسهای پرداخت الکترونیکی در اشکال مختلفی مانند درگاه پرداخت، لینک پرداخت و کدهای QR، به عنوان رقیبی جدی برای کارتخوانها وارد عرصهی تراکنشها شدند. قوانین جدید سامانه امور مالیاتی نیز، باعث شده است، بسیاری از اشخاص به دنبال دریافت کارتخوان بدون کد مالیاتی باشند و لینک پرداخت میتواند جایگزینی برای پوز باشد.
اما از آنجا که مردم اصولا در جریان تغییراتی اینچنینی، روند کندی را طی میکنند، اکنون کاربران زیادی هستند که همچنان گرایش به استفاده از کارتخوانها را دارند. این کاربران گاهی صاحبان کسب و کارهایی هستند که روزانه تراکنشهای زیادی انجام میدهند و به قاعده اگر قابلیتهای درگاه پرداخت اینترنتی را بشناسند، آنرا به جای پوز برمیگزینند. بنابراین در بسیاری از مواقع عدم شناخت کافی از این ابزار نوین پرداخت، سبب انتخاب کارت خوانها میشود. در این مقاله تلاش میکنیم با بیان نقاط قوت و ضعف هر دو ابزار پرداخت 1. کارتخوان و 2. درگاه پرداخت، کاربران را به سمت انتخابی بهینه و مناسب سوق بدهیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
آیا دریافت کارتخوان بدون کد مالیاتی امکان پذیر است؟
بر اساس مادهی یک قانون مالیات مرتبط با کسب و کارهای فروشگاهی دارندهی دستگاه کارتخوان، الزاما باید امکان اتصال به سامانهی مودیان و قابلیت ارائهی صورتحساب الکترونیکی را داشته باشند. از طرف دیگر سامانهی مودیان که مدیریت آن به عهدهی سازمان مالیاتی است برای هر مودی، یک پوشه ویژهی الکترونیکی در نظر میگیرد که مودیان فقط میتوانند از طریق آن به تبادل اطلاعات با سازمان مالیاتی بپردازند.
توجه کنید که موارد فوقالذکر همگی الزامی است و اجرای آن برای تمام صاحبان کسب و کارهایی که از پوز استفاده میکنند، ضروری خواهد بود. بنابراین دریافت کارتخوان بدون کد مالیاتی به طور کلی غیرممکن خواهد بود، این در حالی است که درخواست درگاه پرداخت رایانپی به عنوان یک درگاه پرداخت واسط نیازی به ارائهی کد مالیاتی نخواهد داشت.
حمل کارتخوان یا استفاده از درگاه پرداخت ؟
یکی دیگر از وجوهی که میتوان به کمک آن قیاس صحیحی میان کارتخوانها و درگاه پرداخت اینترنتی انجام داد، فیزیکی بودن پوزها و نیاز به حمل آنها میباشد. تصور کنید مشاغلی که نیاز مبرمی به فرآیند پرداخت در محل دارند، مانند پیکهای موتوری، رستورانهای مختلفی که سرویس دلیوری ارائه میدهند و امثال اینها، همواره با معضل حمل کارتخوان مواجهاند.
علاوهبر مسئلهی حمل که یک معضل همیشگی برای پیکها به شمار میرود، پوزهای سیار معایب دیگری نیز دارند. برای نمونه همانطور که میدانید پایانه های فروش سیار مانند پوزهای سیار، میتوانند اهدافی برای سرقت و هک توسط کلاهبرداران باشند. تجربه نشان داده اصولا دستگاه پوز سیار پتانسیل بیشتری برای دستبرد کلاهبرداران فضاهای الکترونیکی دارند.
یکی دیگر از نقاط ضعف پوز سیار که باید به آن اشاره کنیم، مسئلهی باتری آنها است. پیکهای موتوری همواره باید نگران دوام باتری همراهشان نیز باشند و گاهی نیز پیش میآید که کاغذ رسید دستگاه به پایان میرسد و پیک از آن بیخبر است و این خود میتواند موجبات نارضایتی مشتری را فراهم آورد.
در حالیکه استفاده از درگاه پرداخت رایانپی، مثلاً در شکل لینک پرداخت، میتواند مناسبترین جایگزین کارتخوان در اینگونه مشاغل باشد و معضل حمل را برای همیشه حل و فصل کند. لینک پرداخت را میتوان به وسیلهی پیامک برای مشتری ارسال کرد و یا حتی به کمک پنل مدیریتی آن، این امکان وجود دارد که در قالب یک فاکتور آنلاین پیش از رسیدن پیک به محل، لینک را به دست مشتری رساند. آنگاه مشتری با لمس لینک پرداخت به ساگی وارد صفحهی پرداخت میشود و واریز وجه را انجام میدهد.
در این صورت پیک به طور کلی از روند دریافت و پرداخت وجه خارج میشود. در نهایت سرعت و امنیت تراکنشهای درگاه پرداخت رایانپی به علاوهی امکانات و قابلیتهای جانبی این درگاه پرداخت، جای هیچ تردیدی را برای جایگزین نمودن این روش الکترونیکی در ازای استفاده از کارتخوانها باقی نمیگذارد.
کارتخوان به کار هر کسی نمیآیند
برخی از کسب و کارها به ویژه کسب و کارهای نوپایی که یا در بستر اینترنت فعالیت میکنند و یا هنوز موفق به کسب مجوزهای لازم نشدهاند، بر اساس قوانین و البته شرایط امکان بهرمندی از پوزها را ندارند. در نظر بگیرید که یک مغازهدار که به تازگی کسب و کاری راه انداخته و هنوز در مراحل ابتدایی کسب جواز است، چهطور میتواند در آن ماههای حیاتی ابتدایی، یک روش پرداخت امن و معتبر را به مشتریانش معرفی کند، حال آنکه داشتن پوز ، علیالحساب تا اخذ جواز برای او ممکن نخواهد بود.
در مقابل، درگاه پرداخت رایانپی، اگرچه روشی با امنیت بسیار بالا و نظارت و پشتیبانی مطلوب است، در عینحال مراحلی ساده و کوتاه را برای دریافت این سرویس، پیش روی کاربران قرار داده است. در حقیقت صاحبان هر نوع کسب و کاری در هر مرحلهای از فعالیت خود، میتوانند تنها در طی ۲۴ ساعت یک درگاه پرداخت از سایت رایانپی دریافت کنند.
برای این منظور فقط کافی است درخواست خود را در سایت رایانپی ثبت کنید و از مرحلهی احراز هویت عبور نمایید. پس از آن و در ۲۴ ساعت درگاه پرداخت در شکل مطلوب و کاربردیاش در اختیار شما قرار خواهد گرفت. این نکته نیز در اینجا گفتنی است که استفاده و نصب و راهاندازی درگاه پرداخت رایانپی، اصولا نیازی به بهرمندی از دانش خاصی ندارد و به سادگی انجام میشود.
خطری به نام کارتخوان اجارهای
امنیت تراکنش، برای کاربران از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. بنابراین هر کاربری ترجیح میدهد، ابزاری را برای انجام تراکنشهای مالی خود انتخاب کند که دارای نظارتهای کافی قانونی میباشد. با این وصف و با توجه به اینکه اکنون کارتخوانهای اجارهای در بازار موجود است و نظارت کافی برآنها نیز وجود ندارد، استفاده از پوز تا اندازهای نامطمئن شده است و این نکته در میان کاربران از اعتبار این روش پرداخت کاسته است.
بر طبق آمارها بیشترین میزان سوءاستفاده از کارتخوانها، توسط دلالان و به کمک پوزهای سیار و اجارهای صورت میپذیرد. عموما دستفروشها از این نوع استفاده میکنند و کاربر میتواند به وضوح بر روی فیش رسید پرداخت، مشاهده کند که دستگاه متعلق به کسب و کار ثابت دیگری است و در ازای یک اجارهی مقرر در اختیار دستفروشها قرار میگیرد. با این اوصاف به نظر میرسد، قوانین نظارتی حاکم بر سازکار پرداخت خیلی مدون و قابل اعتماد نمیباشد.