اگر مقالات دیگر را در سایت رایانپی دنبال کرده باشید، در مقالهای با عنوان چگونه کسب و کار تازهی موفقی راهاندازی کنیم؟ به اهمیت طرح تجاری، در روند شروع کسب و کارهای تازه پرداختهایم. در آن مقاله اشارهای داشتیم به این مسئله که وجود طرح ابتدایی هر کسب و کار، امری الزامی برای موفقیت آن به شمار میرود و در نهایت نیز دربارهی انواع طرحهای تجاری سخن گفتیم، و اشاره کردیم که به طور کلی دو نوع طرح تجاری وجود دارد. طرحهای تجاری سنتی یا کلاسیک و طرحهای تجاری استارتآپها. بعد از تشریح کامل مواردی که باید در یک طرح تجاری سنتی به آنها پرداخته شود، اینبار میخواهیم به شرح مفاد متنوع و کاربردی طرح تجاری ویژهی استارتاپها بپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
سرفصلهای طرح تجاری استاندارد
راهاندازی یک استارتآپ، این روزها دغدغهی بسیاری از فعالان عرصهی تجارت است. برای راهاندازی یک استارتآپ موفق، البته پیش از هر چیز، نیاز به یک ایدهی نو و بکر خواهید داشت. با این وصف همچنان با اهمیتترین عنصری که میتواند تا حد زیادی موفقیت نسبی استارتآپها را تضمین کند داشتن یک طرح تجاری استاندارد است. از همین رو در گام نخست تلاش میکنیم موارد و اطلاعات مورد نیازی که لاجرم باید در یک طرح تجاری استارتآپ گنجانده شود فهرست نماییم. قبل از آن، نکتهی مهمی را گوشزد کنیم که طرح تجاری استارتآپها، لزوما باید مختصر و بسیار دقیق باشد. اطلاعاتی که شما باید در طرح استارتآپ خودتان بگنجانید شامل موارد زیر است:
- سرمایه گذاری و شرکا کاری
- فعالیتهای اصلی
- منابع مهم
- ارتباط با مشتری
- بخش مربوط به مشتریان
- کانالهای ارتباطی
- پیشبینی هزینهها
- راهکارهای درآمدزایی
در ادامه به بررسی جزئیات هرکدام از موارد فهرست بالا خواهیم پرداخت.
سرمایهگذارها و شرکاء کاری
در این بخش باید به این پرسش پاسخ دهید که استراتژی شما در مواجهه با شریکهای کاری و جذب سرمایهگذار چیست؟ با چه کسانی قرار است ارتباط کاری داشته باشید؟ تولید کنندهی محصول مورد نظر شما کیست و سرمایهگذارهای مجموعهی شما چه کسانی هستند؟ باید به شکلی اجمالی اما دقیق این مطالب را در طرح خود بگنجانید. بهتر است در این مورد به راهکارهای جذب سرمایهگذار نیز اشارهای بشود.
فعالیتهای اصلی شرکت
در این بخش پرسشهای دیگری مطرح میشود مانند: مزیت متمایزکنندهی کسب و کار شما در قیاس با رقبایتان چیست؟ آیا تخصص فنی خاصی دارید و یا از ابزار ویژهای بهره میبرید؟ برنامهی شما برای عبور از رقبا و معرفی کسب و کاری نوین دقیقا چیست؟ اگر میخواهید از حمایت برخوردار شوید باید کسب و کاری بیخطر با چشماندازی مثبت را شرح کنید. سرمایهگذار باید بتواند به برنامههای تجاری شما اطمینان کند و این اطمینان محصول تهیه یک طرح توجیهی شفاف و دقیق است.
منابع اصلی
برای حضور در بازار و شرکت در رقابت از چه منابعی استفاده خواهید کرد؟ باید فهرستی از منابع مختلفی را ارائه کنید که تصمیم دارید به کمک آنها استارتآپ خود را به بازار معرفی کنید. مثلا نمایندههای فروش محصولات خود را چهطور پیشبینی میکنید؟ در حوزههای مختلف به چه افرادی با چه ویژگیهایی نیاز دارید؟ برنامه تان برای توزیع محصولات چیست؟ و پرسشهایی از این دست که باید در این بخش به آنها پاسخ داده شود.
ارتباط با مشتری
رویکرد شما در مواجهه با مشتریانتان از چه جنسی خواهد بود. در این بخش باید شرح بدهید که اصولا از اولین لحظهی ارتباط مشتری با مجموعهی شما تا آخرین لحظه، چه روندی طی خواهد شد. در این زمینه میتوانید از قیف بازاریابی نیز استفاده کنید و کسب و کارتان را از این طریق گسترش دهید.
بخش مربوط به مشتریان
باید در طرح تجاری استارتآپ خودتان، بخش مجزایی را مختص مشتریان در نظر بگیرید و در آن بخش مشتری ایدهآل و بازار هدف خودتان را تعیین و تصویر نمایید. داشتن یک بازار هدف معین در تولید محصول با کیفیت و ارائه خدمات مطلوب بسیار اهمیت دارد.
کانالهای ارتباطی
برای ارتباط با مشتریانتان چه کانالهای ارتباطی را فراهم خواهید کرد؟ پاسخ این پرسش، نکتهی مهمی است که در این بخش باید به آن پاسخ داده شود. توجه کنید که این کانالهای ارتباطی، باید با بازار هدف شما تطابق داشته باشند.
پیشبینی هزینهها
در این قسمت از طرح تجاری استارتآپ خود، باید نقطهای که قرار است بر آن تمرکز کنید، شرح داده شود. آیا قصد دارید هزینههای کلی را به حداقل برسانید یا هدف اصلی شما بالا بردن ارزش تجاری استارتآپ است؟ باید این نکته را با جزییات دقیقی در این بخش شرح بدهید. میزان کل سرمایه برای آغاز فعالیت استارتآپ مورد نظرتان چهقدر است؟ آیا در فاز عملی ممکن است این هزینه بیشتر هم بشود؟ چه راهکارهایی برای صرفه جویی در این هزینهها وجود دارد؟
راهکارهای درآمدزایی
این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چگونه قرار است کسب و کار شما به درآمدی ملموس برسد؟ آیا از طریق فروش حضوری و مستقیم و یا به شکل بازاریابی واسطهای؟ سرمایهگذاران بالقوهی شما چه کسانی هستند و چگونه قرار است بالفعل شوند. برنامههای کلی و جزئی شما برای کسب درآمد چیست؟ اینها نکاتی است که در طرح تجاری استارتآپ اهمیت فراوانی دارد. در ادامه و برای فهم بهتر مطالب گفته شده، به نمونهای از یک طرح توجیهی یک صفحهای توجه کنید.