شنیدهاید که یک عده مدام میگویند راه انداختن کسبوکار و اصلاً کارافرینی کاری مردانه است؟ میخواهیم بگوییم حتما در مقابل این آدمها گوشهایتان را بگیرید و نگاهی به اطراف بچرخانید، تا به راحتی ببینید که این روزها زنهای زیادی کسبوکار خودشان را راه انداختهاند و به دنبالش به استقلال مالی مناسبی هم رسیدهاند. هر چند که این راه سختیهای خاص خودش را دارد اما خیلی از زنها دلشان میخواهد دستشان توی جیب خودشان باشد و فضای شغلی مناسبی را به چنگ بیاورند. احتمال دارد حتی شمایی که به سراغ این مطلب آمدهاید هم رویای شروع یک کسبوکار را داشته باشید. اگر اینطور است ما در ادامهی این مطلب از رایانپی میخواهیم به بیان یک سری توصیههای کاربردی بپردازیم که میتواند برای شما راهگشا باشد، پس پیشنهاد میکنیم خواندن این مطلب را از دست ندهید.
آنچه در این مقاله میخوانید
۱. بهترین مهارت خود را به کار بگیرید
قدم اول این است که از خود بپرسید من قرار است در بازار کسبوکار از کدام مهارتم بهره ببرم که در مقابل آن پول دریافت کنم؟ این مورد از این جهت که به شناخت از خودتان برمیگردد، مهم است پس خوب به آن فکر کنید. شاید شما بازاریاب خوبی هستید و در کنار آن تجربهی کار در یک دفتر تبلیغاتی را دارید، میتوانید از همین مهارت استفاده کنید و در فکر راهاندازی دفتر تبلیغاتی خود باشید یا شاید در یک زمینهی هنری مهارت بالایی دارید و میتوانید از طریق شبکههای اجتماعی آموزشگاه یا فروشگاه آنلاین خود را داشته باشید.
۲. بازار هدف خود را بشناسید
شما باید در مورد مشتری و کسانی که قرار است به آنها محصول یا خدمات ارائه بدهید خوب تحقیق کنید. خب امروزه رسانههای اجتماعی جای بسیار مناسبی هستند که میتوانید ببینید مخاطب به سمت چه نوع محصولی با چه کیفیتی و با چه قیمتی میرود؟ اصلاً محصول شما در کدام مناطق و جغرافیا بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد؟ و سوالات دیگر که با توجه به کاری که میخواهید شروع کنید باید تا حدودی جوابی برای آنها داشته باشید.
۳. وارد ارتباط با رقبای زن بشوید
شما برای اینکه به انزوا کشیده نشوید و از همه مهمتر رقبا را بشناسید باید با همتایان خود در حوزهی کاری مد نظرتان وارد ارتباط بشوید. البته این را فراموش نکنید که زنها در دنیایی که تا اینجا به طور معمول مردان در راس آن قرار گرفتهاند، باید هوای هم را داشته باشند. پس تبادل اطلاعات و استفاده از تجربهی بقیهی زنانی که کسبوکار خودشان را دارند، بسیار کمک کننده است. در این مورد شما چطور فکر میکنید؟
۴. برنامه کاری خود را بنویسید
اینکه در ذهن شما چه میگذرد و میخواهید چطور پیش بروید باعث ایجاد یک سری حدس و گمانها میشود. سعی کنید تمام اینها را بنویسید هر چند که حتما به مرور زمان و وارد شدن در دل ماجرا تغییراتی ایجاد خواهد شد. اما تهیهی لیست کارها، مشتریها، مواد اولیه، مشکلات احتمالی، راه حلهای موجود و … افکار شما را در یک جا جمع میکند. پس وقتی هم که دارید آشپزی میکنید یا به بچهها میرسید نگران پخش شدن افکار و برنامههای پیش رو نمیشوید.
۵. در اول راه ایدهآل گرایی را کنار بگذارید
مسلماً همهی افرادی که میخواهند قدم در راه کسبوکار خودشان بگذارند دوست دارند به بهترین شکل ممکن وارد شوند و ادامه بدهند، به خصوص خانمها که ریز بینتر و جزئینگر هستند. اما این فکر و مهیا کردن همهی شرایط به شکل ایدهال امکان پذیر نیست. یادتان باشد بیشتر صاحبان کسبوکارهای موفق بهترین شرایط را در حین کار و با آزمون و خطا و تجربه به دست آوردهاند. پس اگر شرایطتان در حد مناسبی قرار دارد، دست دست نکنید و استارت کار را بزنید.
۶. از کانالهای ارتباطی مناسب استفاده کنید
اگر نگاهی به دور برتان بیاندازید میبینید که با توجه به ورود رسانههای اجتماعی مختلف و کانالهای ارتباطی گوناگون میتوانید خیلی راحت با مشتری خود ارتباط بگیرید و محصولات و خدمات خود را ارائه بدهید. پس سعی کنید کانال ارتباطیای را انتخاب کنید که بیشتر جواب میدهد مثلاً ایجاد یک پیج اینستاگرام یا راهاندازی سایت.
۷. راههای جذب مشتری را یاد بگیرید
شما در راه کارافرینی و راهاندازی شغل تا مشتری نداشته باشید عملاً قافیه را میبازید؛ پس همانطور که قبلاً گفتیم در درجهی اول باید بازار هدف خود را بشناسید و بعد با روشهای مختلف مثلاً تبلیغات، تولید محتوای مناسب و در حین کار با ایجاد حراجیهای فصلی، پایین اوردن قیمتها و … مشتری را به سمت خود بکشید.
۸. آزمون و خطا بخش جدا نشدنی کسبوکار است
بعد از اینکه شرایط را مهیا کردید باید نمونهای از محصول یا خدمات خود را در معرض فروش و ارائه بگذارید. میتوانید با نمونههای کوچک برای گروههای کوچک مثل همکاران، دوستان و آشنایان شروع کنید. در این راه از بازخوردها نترسید و از این آزمون و خطاها برای ادامهی مسیر بهرهی کافی را ببرید.
۹. از روشهای نوین در کسبوکار خود استفاده کنید
همیشه یادتان باشد در دنیای کسبوکارهای امروزی اگر فقط با شکلهای سنتی پیش بروید از بازار رقابت حذف میشوید. پس روشهای نوین را هم برای ایجاد سهولت و راحتی در جنبههای مختلف کسبوکارتان استفاده کنید. به طور مثال اگر سایت یا فروشگاه آنلاین دارید از طریق تهیهی درگاههای پرداخت اینترنتی برای سایت خود یا لینک پرداخت برای فروشگاه خود به فکر ایجاد سهولت در خرید مشتری و واریز بی دغدغهی پول به حسابتان هم باشید. از آنجایی که اول راه قرار دارید و احتمالاً شرایط لازم از جمله مجوز کسبوکار را ندارید بهترین گزینه برای تهیه درگاه پرداخت از شرکتهای پرداختیار مثل شرکت رایانپی است که میتوانید به راحتی تنها با احراز هویت در کمتر از دو ساعت درگاه پرداخت اینترنتی یا لینک پرداخت در اختیار داشته باشید.
۱۰. بازار رقبا را بررسی کنید
مطمئناً یکی از توصیهها برای زنانی که میخواهند کسبوکار خود را راه اندازی کنند، بررسی عملکرد رقبا است. شناخت بازار رقبا، محصولاتی که ارائه میدهند، نوع بستهبندی، راههای تبلیغاتشان، کانالهای ارتباطیشان، میزان گستردگی کار و موارد دیگر میتواند در پیشرفت کسبوکار شما تاثیر بگذارد.
۱۱. جمع کردن یک گروه قوی
یکی از مهمترین توصیهها برای راهاندازی کسبوکارهایی که باید به شکل گروهی انجام بشود، جمعکردن گروهی قوی است. در این زمینه میتوانید به کسانی که میشناسید پیشنهاد همکاری بدهید یا مشاورهی استخدام برای بخشهایی مثل امورمالی و بودجه، مدیریت محصول و کالا، بازاریابی اینترنتی و … بدهید.
۱۲. و در آخر
باید بدانید تمام یازده توصیهای که برای زنانی که میخواهند کسبوکار خودشان را راهاندازی کنند در این مقاله بیان شد بدون اعتماد به نفس و پشتکار فایدهای ندارد. در جامعهی امروزی به خصوص در کشور ما زنان باید در درجهی اول اعتماد به نفس خود را بالا برده و در کنار پشتکار و صبوری حتماً مهارت خود را تقویت کنند و از مهمتر اینکه کسبوکار خود را با روشهای نوین پیش ببرند.