تاثیرات و نقش هوش تجاری در بانکداری

یکی از حیاتی‌ترین نهادهای اقتصادی و مالی کشور، بانک‌ها هستند و اصولا در صنعت بانکداری مهم‌ترین دغدغه، مدیریت کارایی شعبه‌های مختلف بانکی و کیفیت ارائه‌ی خدمات است. از این رو برای بهبود انتخاب، هوش تجاری می‌تواند بهترین راهکار برای مدیریت دیتاها در صنعت بانکداری باشد. اما هوش تجاری چه فرآیندهایی را برای بانک‌ها سهل‌تر و ممکن می‌سازد؟ در این مقاله قصد داریم پیرامون نقش هوش تجاری در بانکداری (Business Intelligence in Banking) مطالبی را عنوان کنیم.

چرا مدیریت داده‌ها در بانکداری مهم است؟

به طور کلی مواردی همچون: بررسی فرآیندهای سودآور که ماحصل سرمایه‌گذاری بانک‌ها است، نظارت و مدیریت داخلی بانک‌ها و یقین پیدا کردن مدیران از سلامت فرآیندهای مالی، بررسی میزان نقدینگی بانک، ارتقای سطح کیفیت خدمات بانکداری الکترونیکی و مواردی از این قبیل اولویت‌های بانک‌های مهم بانک‌ها در سطح کشور هستند. برای دست‌یابی بانک‌ها به این اهداف مهم یکی از راهکارهای کاربردی، استفاده از هوش تجاری در بانکداری و مدیریت داده‌هاخواهد بود.

اما در روند مدیریت داده‌ها در صنعت بانکداری اصولا مشکلاتی وجود دارد. مشکلاتی از قبیل پیچیدگی فرآیند تحلیل داده‌های مشتریان در دوره‌های پیشین برای تجزیه و تحلیل رفتار مشتریان و معضل نگهداری از حجم وسیعی از داده‌ها که از فرآیندهای مختلف بانکی پدید می‌آیند.

اما با ظهور هوش تجاری در بانکداری و به کمک راهکارهای تحلیلی آن، کنترل کامل‌تری بر عملیات‌های روزانه و ارائه‌ی خدمات مطلوب‌تر به مشتریان بانک‌ها امکان‌پذیر شده است. 

اهمیت مدیریت داده‌ها در بانکداری

نحوه‌ی کارایی هوش تجاری در بانک‌داری

پرکاربردترین داده‌ها برای بانک‌‌ها اطلاعاتی است که خواسته‌های مشتریان را آشکار می‌کند. آگاهی از نکاتی که در این راستا قرار دارند بانک‌ها را به خلق خدمات بهتر خواهد رساند. اصولا بانک‌ها در فهرست خدمات خود، انواع خدمات مالی را به مشتریان‌شان ارائه می‌دهند؛ هوش تجاری در بانکداری ظهور کرده است تا از طریق تجزیه و تحلیل داده‌هایی بی‌شمار از دیتاهای موجود، تقاضاها و نیازهای مشتریان را شناسایی کند. تصور کنید نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل هوش تجاری در بانکداری می‌تواند گزاره‌هایی مانند گزاره‌های زیر باشد:

  • آیا مشتریان بیش‌تری تقاضای اخذ وام دارند؟
  • آیا طرح سرمایه‌گذاری پیش‌نهادی با استقبال روبه‌رو شده است؟

بدیهی است که دستیابی به پاسخ پرسش‌هایی از این دست به کمک هوش تجاری، روند مدیریت بانک‌ها را در مسیر پیشرفت و توسعه قرار خواهد داد. 

کاربردهای هوش تجاری در بانکداری

به طور کلی، برای بهره‌مندی از نهایت تاثیرات مثبت هوش تجاری در بانکداری، رعایت چهار اصل اساسی الزامی خواهد بود:

  1. گردآوری دیتاها به شکل خودکار
  2. ایجاد یک قیاس راهگشا میان اهداف و عملکردهای سیستم بانکی
  3. امکان نمایش دیتاها به صورت داشبورد
  4. قابلیت هشدار‌دهی در مواقعی که عملکرد سیستم در مدار اهداف بانک قرار ندارد 
کاربردهای هوش تجاری در بانکداری

با این اوصاف اگر هوش تجاری در بانکداری به کار گرفته شود، لزوما در موارد زیر کاربرد خواهد داشت:

  • بازاریابی
  • مدیریت ریسک
  • تشخیص تقلب
  • مدیریت پورت‌فولیو
  • مبادلات مربوط به اوراق بهادار
  • ایجاد پروفایل مشتری
  • مدیریت ارتباطات با مشتری
  • نهادینه کردن سیستم ضد پولشویی
  • ران کردن بازل بر مبنای هوش تجاری 

در ادامه برخی از عناوین مهم دیگر کاربرد هوش تجاری در صنعت بانکداری را به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد. 

همچنین شما می‌توانید با مراجعه به مقاله همه‌چیز درباره نئوبانک و خدمات آن به اطلاعات وسیعی در رابطه با بانکداری آنلاین دست یابید.

امنیت اطلاعات

اصولا داده‌هایی که نزد بانک‌ها هستند، داده‌هایی بسیار محرمانه به‌شمار می‌روند و هر لحظه ممکن است مورد حمله‌های فیشینگ، هک و یا حمله‌های سایبری به پایگاه داده‌ها قرار بگیرند و اطلاعات محرمانه‌ی مذکور را در اختیار عموم قرار دهند. در چنین شرایطی است که هوش تجاری از طریق نظارت مداوم بر ترافیک شبکه، در صورت مشاهده کوچک‌ترین بی‌نظمی به بانک‌ها هشدار خواهد داد و درصد وقوع این نوع حملات را به شدت کاهش می‌دهد. 

تثبیت مشتریان

چه چیزی برای بانک‌ها فراتر از حفظ و تثبیت مشتریان‌شان است؟ ایجاد طیف گسترده‌ای از مشتریان وفادار را می‌توان یکی از مهم‌ترین اهداف بانک‌ها عنوان کرد. اما این مهم چگونه به دست می‌آید؟ ایجاد اعتماد، ارائه‌ی خدمات گسترده و در نهایت بهبود تجربه‌ی کاربری در شکل‌گیری حلقه‌ی مشتریان وفادار بسیار مهم است.

هوش تجاری در این زمینه نیز به کمک بانک‌ها می‌آید و به کمک ابزارهای موسوم به BI که سبب شناسایی مشتریان برجسته و همچنین مشتریان متزلزل بانک‌ها خواهد شد، آن‌ها را در مدیریت بهتر مشتریان‌شان یاری خواهد داد و به راه‌حل‌های قابل اتکایی خواهد رساند. 

مدیریت ریسک

اکنون اغلب بانک‌ها برای تایید یا لغو وام‌های خود از یک سیستم پردازشی برخوردارند. اما به هر حال ریسک‌های احتمالی این فرآیندها هر روز بیش‌تر و بیش‌تر می‌شود؛ و نیاز به سیستم‌های پیشرفته‌تر نیز به همین مناسبت افزایش می‌یابد. به ویژه اگر مشتری بانک در روند دریافت وام، یک نهاد تجاری باشد. با این اوصاف هوش تجاری در این زمینه نیز با همان ساز‌کار تجزیه و تحلیل داده‌های مشتریان می‌تواند گزاره‌های مفیدی پیرامون ثبات درآمد مشتریان و احتمال تقلب آن‌ها تولید کند و در نهایت سبب کاهش تعداد پرداختی‌های معوقه گردد.

چک الکترونیک جایگزینی برای چک‌های کاغذی است که تاثیر بسزایی در مدیریت ریسک تجاری و حفظ معاملات مطلوب‌تر دارد. برای آشنایی بیشتر با چک الکترونیک می‌توانید بر روی این لینک کلیک کنید.

مدیریت ریسک

کلام نهایی

بهره‌مندی عملی از هوش تجاری و مزایای این تکنولوژی در صنعت بانکداری، در کنار نکات گفته شده، اکنون در حکم یک عنصر رقابتی نیز شناخته می‌شود که بانک‌ها را به سمت خود جذب می‌کند. داده‌کاوی که برجسته‌ترین ویژگی هوش تجاری در بانکداری است، آخرین راهکارهای تکنولوژی برای ارتقاء سطح کیفی خدمات مالی به‌شمار می‌رود که بانک‌ها حاضر نیستند به سادگی از کنار آن عبور کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا