چالش‌های بین پرداخت یار و PSP

فروشگاه­های اینترنتی به منظور خدمات­­ رسانی بهتر و افزایش فروش محصولات، همواره در جست و جوی انتخاب درگاه متناسب با کسب و کار خود هستند. به طور کلی درگاه‌­های پرداخت بانکی در دو نوع درگاه پرداخت مستقیم(PSP) و درگاه پرداخت واسط(پرداخت­یاری) ارائه می شوند. به طبع تفاوت‌­ها و اشتراکاتی از نظر سرویس­ دهی در میان این دو درگاه پرداخت وجود دارد. همچنین چالش‌­های مختلفی بین PSP­ها و پرداخت یارها حاکم است که موجب دشواری افزون­تر گزینش از میان آن­ها از سوی صاحبان کسب و کار می شود.

با توجه به این موضوعات، ما به اهمیت شناخت درگاه‌­های پرداخت مستقیم و واسط و خدمات آن­ها برای افزایش بازدهی فروشگاه اینترنتی خود پی می‌بریم. از این رو در ادامه مطالب جامع و کاملی را در رابطه با تفاوت میان پرداخت یار و PSP­ها و چالش‌­های بین آن دو ذکر خواهیم کرد.

تفاوت میان پرداخت ­­یار و PSP و مزایا و معایب هر کدام

در ابتدا می بایست به درک نسبتاً عمیقی از سازکار انواع درگاه‌­های پرداخت دست یابیم تا پس از آن قادر به تشخیص چالش­‌های هرکدام باشیم. همانطور که پیشتر اشاره شد، درگاه پرداخت مستقیم (PSP) و درگاه پرداخت واسط (پرداخت یاری) هر دو از سرویس‌های ارائه دهنده خدمات پرداخت برای کسب و کار­های در بستر اینترنت به وجود آمده­­ اند. این سرویس‌­ها امکان پرداخت و دریافت وجه را به کمک اینترنت فراهم ساخته و نام سایت و برند صاحبان کسب و کار را در صفحه درگاه پرداخت نمایش می­‌دهند.

PSP vs Vaset

اما علاوه بر خدمات، تفاوت اصلی درگاه­‌های پرداخت مستقیم و واسط در ارائه دهندگان آن­ها است. به این صورت که درگاه پرداخت مستقیم توسط یک ارائه دهنده خدمات پرداخت به نام PSP و درگاه پرداخت واسط توسط یک ارائه دهنده خدمات پرداخت به نام پرداخت یار در اختیار متقاضیان گذاشته می‌شود. به کلامی دیگر، اگر مشتریان یک فروشگاه اینترنتی پس از کلیک بر روی دکمه پرداخت، به صفحه مجزایی ورود کنند و سپس صفحه پرداخت برای آن­ها نمایان شود، به اصطلاح از درگاه واسط استفاده کرده اند. همچنین اگر مشتریان پس از کلیک بر روی دکمه پرداخت، به صورت مستقیم وارد صفحه پرداخت اصلی شوند، یعنی از درگاه پرداخت مستقیم بهره برده‌اند.

در زیر به منظور آشنایی بیشتر کاربران با درگاه‌­های پرداخت، مزایای و معایب هرکدام را بیان کرده ایم:

مزایای درگاه پرداخت مستقیم(PSP)

  • تسویه به شکل روزانه
  • پنل تخصصی گزارش­گیری
  • پشتیبانی و رسیدگی آنلاین
  • سرعت بالا در روند انتقال وجه

معایب درگاه پرداخت مستقیم(PSP)

  • منیت پایین­تر نسبت به پرداخت یار
  • نبود امکان دسترسی به سیستم تسهیم و صدور فاکتور آنلاین و ارسال پیامک

مزایای درگاه پرداخت واسط(پرداخت یاری)

  • ارائه کد پذیرش انحصاری برای هر پذیرنده
  • امکان ساماندهی و نظارت سیستم شاپرک بر آن
  • جلوگیری از سوء استفاده­های وبسایت­های متخلف و نامعتبر

معایب درگاه پرداخت واسط(پرداخت یاری)

  • روند کند پرداخت در مقایسه با درگاه پرداخت مستقیم
  • فعال نبودن بخش واریز جداگانه برای سود افراد پذیرنده که موجب نقص در پیاده­سازی پرداخت می شود.
  • تکمیل نبودن قسمت مدیریت لیست سیاه

متقاضیان به عنوان یک شخص حقوقی یا حقیقی، از شرکت­‌های سهامی خاص مورد تایید بانک مرکزی و شاپرک، می­‌توانند برای دریافت مجوز درگاه پرداخت اینترنتی از جمله درگاه پرداخت مستقیم و واسط از طریق لینک زیر اقدام کنند.

درخواست درگاه پرداخت

چه قوانین و سیاست‌­هایی سد راه پرداخت یار­­­­ها برای ارائه خدمات بهتر شده است؟

متاسفانه پرداخت یارها همواره با مشکلات و چالش‌­های مختلفی در حوزه کاری خود مواجه و گاهی با بروز تنها یک تخلف از سوی یک پذیرنده، حساب کسب و کار آنها بیش از 20 روز مسدود می‌شود. مسدود شدن درگاه پرداخت واسط به معنای ایجاد اختلال و توقف چندین کسب و کار و زیر­مجموعه‌­های آن است.

با این تفاسیر، اغلب متقاضیان به درگاه پرداخت مستقیم روی آورده و خدمات مورد نیاز را از این سرویس دریافت می‌‌­کنند. به گزارش یکی از رسانه‌­های معتبر در زمینه فناوری مالی و بانکداری، امروزه پرداخت یارها با پنج مشکل اساسی که عبارت اند از:

1. شرایط نابرابر در مواجهه با کد مالیاتی، 2. توسعه به­‌‌کارگیری روش­های پرداخت غیر­متعارف، 3. عدم تایید سرویس‌های ارزش افزوده، 4 محدودیت توسعه خدمات نو­آورانه و 5. اصلاح نظام کارمزد مواجه هستند.

در ادامه چالش‌­­های پرداخت یاری را به صورت دقیق­تر و از زبان افراد مشغول در این زمینه بررسی خواهیم کرد.

مشکلات پرداخت یارها از زبان افراد مشغول در این حوزه

با توجه به مطالبی که ذکر شد، این موضوع قابل برداشت است که درگاه‌­های پرداخت واسط از محبوبیت کم­تری نسب به درگاه‌­های پرداخت مستقیم(PSP) برخوردارند و تعداد متقاضیان آن­ها روز به روز در حال کاهش است. اما چرا این درگاه‌­ها که در ابتدا سرویس­‌هایی برای خلق نوآوری به شمار می‌­رفتند، حال با حضور PSP­ها کم رنگ­تر شده‌اند. در زیر مشکلات پرداخت­ یارها را از دیدگاه­ و زبان فعالان این حوزه شرح می­دهیم.

هم‌‌‌بنیان­‌گذار زرین­‌پال، علی امیری

از نظر جناب آقای علی امیری، بزرگ­ترین چالش پرداخت­ یارها در این لحظه، نبود امکان نوآوری برای آن­ها است. فعالیت پرداخت یارها محدود به درگاه­های پرداخت مستقیم(PSP) بوده و PSPها به دلیل درآمد­های میلیاردی، تمایل چندانی به نوآوری ندارند.

روابط عمومی پی­فا، عرشیا زارع

آقای عرشیا زارع قانون جدید مالیاتی را مهم­ترین چالش پرداخت­ یارها می­‌داند و بر این باور است که روند رشد پرداخت یارها در حال پایین آمدن است. در حال حاضر تنها افرادی که شناسه مالیاتی دارند قادر به دریافت درگاه هستند و کسب این شناسه فرآیند دشواری دارد. با این اوصاف جوان­‌هایی که خواستار شروع به راه‌­اندازی کسب و کار خود هستند اغلب نا­­امید می‌شوند.

مدیر مارکتینگ رهیاب رایان فردا، محمد پورسرپرست

بنا بر فرمایشات جناب پورسرپرست، مسئله کارمزد خدمات پرداخت و ارائه خدمات رایگان توسط شرکت­های PSP به پذیرندگان خود از بزرگ­ترین مشکلات صنعت پرداخت ایران محسوب می‌شود. به گفته ایشان: سرویس‌­ها و شرکت­های PSP بخش اعظمی از سهم درآمد شاپرکی خود را به پذیرندگان پرداخت کرده که این موضوع موجب ایجاد فرهنگی بد و باج­‌خواهی پذیرندگان از ارائه­‌دهندگان می‌شود.

مدیرعامل رایان پی، آرش سلیمانی

یکی از اساسی ترین مشکلاتی که در کشور ما در اکثر حوزه ها و خصوصا فین تک به چشم میخورد رگولاتوری است. در حوزه پرداخت رمزارزها می‌بینیم که رگولاتوری مشخصی برای این حوزه وجود ندارد. در حوزه پرداخت یاری نیز موضوعات و مشکلات جدی ای وجود دارد که سد راه توسعه پرداخت یارها شده است.

اجرایی شدن کارمزد درگاه پرداخت مستقیم چه تاثیری در تجارت الکترونیک دارد؟

در صنعت پرداخت جهان، شرکت­‌ها در ازای ارائه خدمات از پذیرندگان کارمزد دریافت می‌کنند. اما شوربختانه بر­خلاف سایر نقاط جهان، در اکوسیستم پرداخت ایران بانک­‌ها ملزم به پرداخت کارمزد هستند. از این رو با اجرایی شدن کارمزد درگاه پرداخت مستقیم، امکان رشد کسب و کار­‌­های فراوانی در بستر اینترنت و گسترش تجارت الکترونیک وجود خواهد داشت.

آیا پرداخت یارها توان رقابت با psp­­­­ ها را دارند و می توانند موفق باشند؟

همانطور که در این مقاله گفته شد، پرداخت یارها با مشکلات و چالش‌­های بسیاری مواجه هستند و راه نجات آن­ها منوط به اصلاح قوانین و مقررات تعیین شده است. برگزاری جلسات ماهانه از سوی رگولاتور با پرداخت یارها، بازنگری تعرفه‌های کارمزدی صنعت بانکداری، به انجام رسیدن تراکنش­‌های خرد از مسیر کیف پول الکترونیک و توسعه و تکمیل مستند پرداخت یاری از راه­کار­های موثر برای رشد درگاه‌­های پرداخت واسط به شمار می‌­­روند.

سخن پایانی در رابطه با نقد چالش‌­های میان PSP و پرداخت یاری

مرتفع ساختن مشکلات پرداخت­ یاران به وسیله اصلاح قانون­های تصویب شده برای کسب و کار آن­ها می­‌تواند باعث رشد کسب و کار­های اینترنتی شود. همچنین شرکت­‌های PSP می‌­بایست در قبال ضربه به کسب و کار پرداخت یارها پاسخگو بوده و شاپرک نظارت بیشتری بر این شرکت‌­ها داشته باشد. به این امید که در سال­‌های پیش­رو اقدامات موثری در خصوص تعادل میان درگاه پرداخت مستقیم و درگاه پرداخت واسط از سوی مسئولین این حوزه صورت پذیرد.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا